Escapeaway official logo

Det kulinariske Madeira

Skrevet av Marte

2024-08-01

Det kulinariske Madeira

Madeira er mye mer enn vakker natur og blomster. Noe av det vi elsker mest med Madeira, er faktisk maten som stadig overrasker oss.

Inspirasjon fra hele verden

Vi har spurt mange lokale om hvorfor maten er så god på Madeira. Ifølge lokalbefolkningen er en av grunnene til at maten ofte er bedre her enn noe annet sted i Portugal, at mange tilreisende fra andre land i Europa, men også fra Asia og Sør-Amerika, har bosatt seg permanent på Madeira.

Så du kan se frem til god mat, men husk at som alle andre steder der det er mange turister, er det viktig å se seg rundt, for ofte ligger ikke den beste restauranten i hovedgaten, men rundt hjørnet... det lønner seg ofte å spørre lokalbefolkningen om anbefalinger.

Madeiras kjøkken nyter godt av et stort utvalg av friske frukter.

Middelhavsmat med en vri

De lokale elsker mat, og de kulinariske opplevelsene på Madeira er en fest for både øyne og smaksløker.
Fisk, olivenolje og hvitløk inngår i mange av Madeiras lokale spesialiteter, og kort sagt er de lokale rettene ikke så ulike de vi kjenner fra middelhavslandene. Men det er en liten smaksmessig forskjell: De mange eksotiske fruktene som dyrkes på øya, brukes på alle mulige fantasifulle måter, og inspirasjonen kommer ikke bare fra Portugal, men også fra Afrika.

På øya er det vanlig å spise ute ofte, de lokale kan gjerne nyte et treretters måltid to ganger om dagen. Madeiras varierte kulinariske opplevelser både ser, lukter og smaker fantastisk. Porsjonene er ikke for småspiste, og utvalget av restauranter er stort - spesielt med tanke på Madeiras størrelse. Du kan spise en skikkelig middag for to for rundt 150 kr. - Dette inkluderer husets vin, som vanligvis er portugisisk og kjempegod, og selv på topprestaurantene er regningen vanligvis mindre enn halvparten av hva du ville betalt hjemme for en tilsvarende opplevelse.

Det trenger ikke å være dyrt å ta med hele familien på restaurant på Madeira.

Under en typisk middag serveres tre eller fire delikate forretter sammen med øyas utmerkede landbrød. Hovedretten kan være Espetada-spyd med små biter av grillet storfekjøtt, tunfiskbiff med ingefærchutney, kylling dynket i madeiravin eller øyas berømte dypvannsfisk Espada, tilberedt med bananer. I tillegg er det alltid et utvalg av ferske vitaminrike grønnsaker som sprø savoykål, bønner, stekte søtpoteter, gulrøtter, yams og solmodne tomater samt små kokte poteter, eventuelt pommes frites eller Miho frito, stekt maisgrøt - en madeiransk spesialitet a la Italias pollenta.

Det er alltid mulighet til å nyte en matbit som avslutning på måltidet.

Søte fristelser

Og selv om du har fått nok for en kveld i den kulinariske himmelen, er det umulig å motstå fristelsene i dessertvognene - fra de brasilianskinspirerte solgule kakene med egg, kokos og mango til de hjemmelagde puddingene eller appelsinparfaiten med madeira-is.

Til slutt gjør en sterk espresso underverker, og heldigvis kan de også brygge god kaffe i dette lille paradiset for både gourmeter og feinschmeckere.

Du kan lese mye mer om den portugisiske blomsterøya her på bloggen. Har du lyst til å oppleve øya selv? Da kan du finne en ferie til Madeira med Escapeaway.

Velkommen til Escapeaway

Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Du kan i tillegg velge blant våre nøye utvalgte hoteller.

Pssst.... ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller.

Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon? Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Escapeaway