Drømmen om Italia finner du på en agriturismo på landet

I større deler av oppveksten min har jeg fått høre min fars ønsker om at han – etter han går av med pensjon – vil flytte ned til den italienske landsbygden sammen med min mor, åpne et lite B&B og leve resten av livets glade dager under den strålande, italienske solen. Jeg tror det er mange som deler hans drøm – bildet av det romantiske Italia blir enda sterkere når du forestiller deg selv stående midt i et bølgende, grønt bakkelandskap, omgitt av vinranker og sypresser, og med duften av solmodne tomater i bakgrunnen.

Livet på landet
Drømmen om Italia innebærer ofte et hus på en bakketopp, kanskje et sted i Toscana…

Nå er det jo lettere sagt enn gjort – å åpne en egen bedrift i Italia er ikke det letteste i verden da det involverer en god del styr med blant annet uforståelig italiensk byråkrati. Men. Det finnes en løsning – du kan faktisk oppfylle drømmen om livet på landet i Italia. Og det uten noe stress i det hele tatt – nemlig som gjest på en agriturismo.

Hva er en agriturismo?

Så hva er en agriturismo, spør du kanskje? Ordet er en kombinasjon av to italienske ord – agricoltura som betyr landbruk, og turismo som betyr turisme – og det forklarer akkurat hva det er, nemlig en ferie på landet. Agriturismo er en type turisme som har utviklet seg mer og mer de siste 40 årene i Italia, og i dag finnes det over 20 000 landbruk i landet som inviterer sine gjester til å vivere la campagna – altså å leve det enkle liv på landet, langt unna byens formaliteter og støy.

Takket være agriturismo-industrien har den italienske landsbygden lykkes med å bevare en stor del av de viktige, prestisjefylte, historiske og tradisjonelle små landbrukene, som ofte befinner seg på bortgjemte steder. Faktisk er det slik at størsteparten av italienske agriturismoer ligger på bakketopper og i fjell der landbruk som krever store områder og produksjonssystemer aldri kunne blitt aktuelle. Agriturismo-driften favoriserer istedet produksjonssystemer av mindre dimensjoner som ofte integrerer den i det omkringliggende miljøet – med alt fra skoger og hav til nærheten til historiske byer og antikke minnesmerker.

Vespa i Florens
Til tross for at alle agriturismoer i prinsippet ligger ute på landet er det også mange som ligger nært trivelige kulturbyer med mye å se og oppleve. Her, et lite torg i Firenze.

Agriturismo er altså en måte å komme tett på stedene der den italienske kulturen ble født og utviklet – og der det fortsatt er mange skatter å oppdage!

Må man hjelpe til med landbruket når man bor på en agriturismo?

Nå tror du kanskje at det å tilbringe ferien på en bondegård innebærer at du må stå opp ved daggry for å melke kyrne og samle inn egg fra hønsegården, men da tar du feil! Selv om bondegården er i full drift – det kan være en vingård der de produserer egen vin, en liten fabrikk der de lager olivenolje i mindre skala, eller en hesteoppdretter der du kan få ri om du vil – så er det ingen som forventer at du skal rulle opp skjorteermene og hjelpe til, med mindre du vil selvsagt! Jeg kommer aldri til å glemme da jeg var på besøk på en vingård og fikk lære hvordan man siden oldtiden hadde fremstilt vin på gården, og da de spurte om noen var interesserte i å hjelpe til var jeg ikke sen med å hoppe ned i den store trebaljen og tråkke druer med mine bare føtter. Det var en fantastisk opplevelse!

Trampa vin i Italien
Du behøver ikke å hjelpe til med arbeidet på bondegården – men hvis du vil får du lov! Og det finnes jo kjedeligere jobber enn å dykke ned i en tønne vindruer…

Mange agriturismoer har også et basseng på området, og tilbyr for eksempel matlagingskurs eller omvisninger med vinsmaking – så din eneste oppgave i løpet av ferien er å bestemme deg for hvordan du vil nyte dagen.

Det beste med å bo på en agriturismo? Maten!

Burrata med grönsaker
Italiensk mat er enkel, men full av fantastiske smaker. Man trenger ikke stort mer enn burrata, grønnsaker og olivenolje for å lage en smaksfest – og når råvarene er fremstilte på egen gård blir det ekstra godt!

Du har kanskje allerede skjønt det, men jeg sier det likevel: bor du på en gård som avler sine egne grønnsaker, har eget dyrehold, produserer sin egen olivenolje og fremstiller sin egen vin – da kommer du garantert til å spise godt! I italiensk matkultur er det nonna (bestemor) som regjerer – og da mange agriturismoer er familieeide er det ikke uvanlig at det er akkurat henne du treffer på kjøkkenet.

Da råvarene plukkes på gården består ikke måltidene bare av tradisjonelle retter fra området – de er også sesongbetonte, noe som er enda en garanti for en smakfest du aldri har opplevd maken til.

Og ikke nok med det – ofte kan du kjøpe agriturismoens egne varer direkte på gården, og du kan dermed komme hjem med flere flasker vin og olivenolje i bagasjen for slikk og ingenting! Så festen kan, med andre ord, fortsette på hjemmeplan!

Trenger du flere argumenter?

Listen over hvorfor du bør vurdere å bo på en agriturismo neste gang du velger å reise til Italia kan gjøres uendelig lang, men for å avslutte denne artikkelen vil jeg bare kort nevne disse tre:

Traktor i vinfältet
Ved å bo på en agriturismo støtter du også bevaringen av italiensk kultur og småbruk.

Lev som lokalbefolkningen: Husker du drømmen om Italia som jeg nevnte i innledningen? Den innebærer i høy grad et ønske om å virkelig leve som italienerne gjør, noe som ikke er mulig å unngå på en agriturismo. Du blir kjent med de lokale og får se, oppleve og ta del i deres hverdag borte fra masseturismen i byene.

Mye for pengene: Sammenlignet med et vanlig hotell er det oftest billigere å bo på en agriturismo – og nå for tiden finnes det alt fra enkle og autentiske bondegårder til gårder med mer luksus og stil. Du kan kanskje ikke forvente samme type service på en agriturismo som på et hotell (det er for eksempel vanskelig å bemanne en 24-timers resepsjon eller room-service på en bondegård), men du kan derimot forvente deg et mer personlig opphold med stor italiensk gjestfrihet.

Beliggenheten: Du kommer til å få se steder du aldri ellers hadde fått oppdage. Du kommer til å få sitte på en terrasse eller i en hage med utsikt over det utrolig vakre, italienske landskapet. Du kan velge å bo på en agriturismo uansett hvor i landet du befinner deg, fra Lombardia i nord til Puglia i sør, og uansett hvor i landet du befinner deg kommer du til å få leve den italienske drømmen.

Å bo på en agriturismo er som å bo midt i hjertet av kulturen – mer italiensk blir det ikke!

Vil du vite mer og bo på en agriturismo neste gang du er i Italia?

Da anbefaler vi å ta en titt på siden vår om konseptet, der du også finner våre agriturismoer rundt i hele Italia. Du er selvsagt også hjertelig velkommen til å ringe oss på 239 60 873 eller skrive til oss hvis du vil få flere tips og råd.

Tagger fra artikkelen
,
Mer fra Louise Laurenius

Mitt liv i Gliaca di Piraino

Gliaca di Piraino er landsbyen på Sicilia der Escapeaway har sitt italienske...
Læs mere