En av Maltas største severdigheter ligger under jorden

Hvis du vil ha en unik og fascinerende opplevelse under reisen til Malta, må du ikke gå glipp av Hal Saflieni Hypogeum. Dette underjordiske tempel- og gravkomplekset tar deg 6000 år tilbake i tid og gir deg et unikt innblikk i fortidens hemmeligheter.

Hal Saflieni Hypogeum, som ligger nær hovedstaden Valletta, er et av de viktigste arkeologiske stedene på Malta. Gravtempelet ble oppdaget i 1902 og siden den gang har det tiltrukket seg besøkende fra hele verden. Til og med de som ikke er de største historie-entusiastene, men likevel er interessert i fortidens mysterier, bør inkludere et besøk til Hal Saflieni Hypogeum på sin tur til Malta

Omgitt av mystikk

Det underjordiske gravtempelet som ligger ved Paola i det østlige Malta ble ved en tilfeldighet gjenoppdaget i 1902 av håndverkere i forbindelse med byggingen av et hus. Da arkeologer senere fikk tilgang, ble det avslørt et tre-etasjes, labyrintisk tempelkompleks, rikt på dekorasjoner, figurer og ikke minst tusenvis av menneskebein og skjeletter.

De eldste funnene i tempelet kan dateres til rundt 4000 f.Kr. Det er anslått at tempelet ble utvidet og brukt til begravelser frem til rundt 2500 f.Kr. Etter dette forsvant tempelbyggerne fra Malta av ukjente årsaker. Arkeologene anslår at over 6000 mennesker ble gravlagt i Hal Saflieni Hypogeum i løpet av de 1500 årene som det ble brukt.

 

Sammen med de mange beinrestene er det funnet tallrike perler, amuletter, forseggjort keramikk og utskårne figurer i gravtempelet. Sammen med den godt bevarte bygningen har den bidratt til å gi fremtidige arkeologer og historikere et unikt innblikk i skikkene og de religiøse overbevisningene til den tidlige befolkningen på Malta. I gravkamrene er det for eksempel funnet øyas eneste kjente eksempler på veggmalerier fra gammel tid.

Oldtidsfolket som klarte å skape dette imponerende underjordiske tempelet av den rå kalksteinen med kun steinverktøy, ble erstattet av en ny befolkning på Malta. De hadde med seg redskaper av kobber og bronse, og foretrakk å brenne sine døde.

Et av de sentrale kamrene i Hal Saflieni Hypogeum. Foto: xiquinhosilva, CC BY 2.0

Unik verdensarv på Malta

 

Hal Saflieni Hypogeum ble inkludert på UNESCOs verdensarvliste i 1981, som et sted som bærer et unikt vitnesbyrd om en sivilisasjon som har forsvunnet. I samarbeid med den maltesiske regjeringen tar de vare på denne uvurderlige kulturarven ved blant annet å begrense antall besøkende til 80 per dag. Du blir tatt med i en gruppe på opptil 10 personer. Ønsker du å besøke et av de mest interessante arkeologiske funnene i Middelhavet, er det derfor lurt å bestille billett på forhånd. Gjerne minst 1-2 måneder før reisen til Malta dersom du kommer i høysesongen.

Imidlertid kan mange av gjenstandene fra templet i dag sees på Nasjonalmuseet i nærliggende Valletta – for eksempel figuren du ser her på siden av en tykk, tilbakelent kvinne, som antas å representere en fruktbarhetsgudinne. Nasjonalmuseet er definitivt også verdt et besøk.

Slik finner du Hal Saflieni Hypogeum

Fra Valletta kan du ta buss 81 og 82 til Ipogew bussholdeplass i Paola, som ligger fem minutters gange fra tempelet.

Husk å ta med lukkede, praktiske sko. Det er høy luftfuktighet nede i det underjordiske tempelet, så gulvet kan enkelte steder være litt glatt. Du risikerer derfor å ikke slippe inn med høye hæler, sandaler eller flip flops. Du vil få en lydguide (tilgjengelig på engelsk, tysk eller fransk). Jeg vil anbefale å bruke den. Dette gjør den rundt én times lange turen ned i gravtempelet enda mer spennende.

Les mer om tempelet, åpningstider og bestill billetter på den offisielle nettsiden til det underjordiske tempelet her.

Også over jordoverflaten er det masse å se på Malta. Foto: Reuben FarrugiaUnsplash

Malta bugner av kulturskatter

Hal Saflieni Hypogeum er langt fra det eneste interessante tempelet på de maltesiske øyene. Hagar Qim og Mnajdra tempelkomplekser, for eksempel, er også veldig interessante. Disse mer enn 5000 år gamle templene er blant de eldste frittstående strukturene i verden og vitner også om Maltas rike forhistorie. Også på naboøya Gozo er det rikelig med muligheter til å utforske flere imponerende bygninger fra oldtiden.

Les mer om den gamle sivilisasjonen på Gozo

Maltas tiltrekningskraft begrenser seg imidlertid ikke kun til de spennende historiske severdighetene. Spesielt i Valletta kan du nyte et pulserende kulturliv året rundt. Det inkluderer alt fra fargerike folkefester og musikkfestivaler til tradisjonelle håndverksmarkeder. Maltesisk mat er selvsagt også en viktig del av kulturen som du må fordype deg i på de mange restaurantene og vingårdene.

Bestill din reise til Malta med Escapeaway nå!

Her på Escapeaway kan du enkelt bestille din reise til Malta med både hotell og fly. Vår søkemotor finner de billigste prisene på rutefly og kombinerer dem med våre populære hoteller på Malta.

Når du kombinerer hotell og fly i en pakkereise med Reisegaranti får du det beste fra to verdener. Legg eventuelt til en leiebil i pakken hvis du vil utforske Malta i ditt eget tempo. God tur!

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Malta

Tagger fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Marie B.

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere