En reise til Thailand er også en reise til ét av verdens beste kjøkken

En reise til Thailand er også en reise til et av verdens beste kjøkken.

Når jeg besøker et nytt land – samme om det er nabolandet Danmark eller Vietnam på den andre siden av jorden – er én av de første tingene jeg gjør å besøke et lokalt supermarked. Jeg synes at det er så interessant å se hvilke varer som det er mest av i hyllene i butikken, hvilke (oftest ukjente) grønnsaker som selges mest og hvilke smaksopplevelser som virker å være mest populære.

Og det er selvfølgelig ingen unntak når det kommer til Thailand. En reise til Thailand er også en reise til ét av verdens beste kjøkken. Et kjøkken som er avbalansert og detaljert. Et kjøkken basert på aromatiske retter med en sprø konsistens. I Thailand har man lenge visst at det man spiser påvirker hvordan man føler, og derfor er de mange kombinasjoner av ingredienser ikke kun et spørsmål om smak og konsistens, det handler også om medisinske fordeler.

smaksättning thailand
Kombinasjonen av smak og ingredienser i det thailandske kjøkken handler kanskje om mer enn bare smak…

Kanskje er det kombinasjonen av fantastisk smak og helbredende krefter som har gjort det thailandske kjøkken til ét av verdens mest populære. Faktum er, at da CNN gjennomførte en leser-avstemning med tittelen “Verdens 50 beste matretter” blant 35.000 av sine lesere tok Thailand hele syv av plassene – herunder førsteplassen med retten Massaman Curry, en mild og velsmakende curryrett basert blant annet på kardemomme, kanel, stjerneanis, spiskummen og muskatnøtt. CNNs liste har senere blitt endret og oppdatert – men førsteplassen består.

Regionale likheter og forskjeller

Som når det kommer til thailandsk språk og kultur, fordeler landet seg ofte i fire hovedregioner når det gjelder mat: det nordlige, nordøstlige, sentrale (herunder Bangkok) og det sørlige Thailand. Felles for dem alle er at ris ofte utgjør kjernen i mange retter – og faktum er at uttrykket for at spise et måltid – kon khao – i virkeligheden betyr “å spise ris”. I det nordlige Thailand har man lenge vært påvirket av nabolandene som Kina og Burma, og da klimaet ved disse breddegrader er noe kjøligere enn i resten av landet, er adgangen til grønnsaker og urter også god. Khao Soi (egge-nudler med karry) og Nam Phrik Ong (kokt svinekjøtt med chili og tomat) er to retter fra nord.

ris thailand
Felles for mange thailandske retter er at de serveres sammen med ris.

I det nordøstlige Thailand er maten godt krydret, og i manges øyne også ganske ekstrem – det er ikke uvanlig å spise stekte insekter og tørkede frø som snacks. Men i grunn er Thailand bare et skritt foran – for det har blitt hevdet at insekter kan være en måte å løse hungersnød på i forbindelse med verdens stadig stigende befolkning. Som Tam (en sterk papaya-salat med chili, lime og fiskesaus) og Gai Yang (grillet kylling marinert i fiskesaus, sitrongress og hvitløk) er begge berømte retter fra denne regionen.

Det sentrale Thailand hevdes å produsere landets fineste ris, jasminris, hvilket kanskje ikke er så merkelig da betingelsene for risdyrkning – med et jevnt og vått landskap – er perfekte. Kaeng Khiao Wan (grønn karry med kokosmelk, chili og thailandsk basilikum – en av de sterkeste karry-retter i Thailand) og Tom Yum Gung (en suppe med friske reker, sopp og sitrongress) er to retter som ofte serveres i det sentrale Thailand – sistnevnte betraktes også som landets nasjonalrett.

cooking class
Hvis du vil lære å lage noen av de regionale spesialiteter kan du delta på et matlagingskurs når du er i Thailand.

Og sist, men ikke minst, har vi det sørlige Thailand hvor nærheten til havet gjør fisk- og skalldyrsretter til fremtredende retter på menyen, men på tross av dette kommer to av landets mest berømte – internasjonalt sett – kyllingretter fra denne regionen. Den ovennevnte Massaman Curry, for eksempel, og Gai Satay (kyllingpai med peanøttsaus).

Et rullende museum av spiselig kultur

Der er ingen tvil – i Thailand er mye av det daglige livet på gaten, og det er derfor ikke rart at det har vokst frem en verden av “street food” for å tilgodese landets sultne befolkning (og dets besøkende). Gatekjøkken er nå en så dypt integrert del av det thailandske liv at man kan kalle alle matboder og matvogner for rullende museer for spiselig kultur. Denne frie og ukompliserte måten å spise på passer inn i den thailandske livsstil som er lekende og spontan, og hvor et måltid kan finne sted på ethvert tidspunkt på dagen.

marknad
Stilen varierer litt i forhold til vår egen måte å lage mat på….

Hvis du er en “foodie” som ønsker å få et innblikk i ekte thailandsk matkultur er det nesten et must å besøke en av de mange markeder i landet – særlig hvis du er i Bangkok, hvor sortimentet er stort og variert. I Yaowarat, Bangkoks Chinatown, er der mer eller mindre en garanti for at dine smaksløker vil juble. Området byr på noen av de mest respekterte kjøkken i hele Bangkok, og du vil finne mange av byens mestre i den thailandske versjonen av “street food” her. Yaowarat er alltid fylt med liv, men den virkelige aktiviteten begynner sent på ettermiddagen og strekker seg langt inn i den tidlige morgen neste dag.

Reiser til Thailand med håndplukkede hoteller

Det er umulig å samle all informasjon om det thailandsk kjøkken i en enkelt artikkel – og faktum er at du opplever der best på stedet. I Hideaways har vi nøye valgt ut noen av de beste hotellene i landet, og de finner du ved å besøke vår side om Thailand, som du finner her.

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

 

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Bangkok

>>> Les mer om Thailand

Tagger fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere