Et stykke uspolert Italiensk historie

I Matera i Basilicata-regionen i Sør-Italia kan du reise tilbake i tid til en fjern tidsalder på et fjernt kontinent.

Materas gamle bydel i Sassi består nemlig av grotter og bygninger som er hugget inn i klippene. Sasso Caveoso og Sasso Barisano heter de to strøkene som helt frem til 1960-tallet huset tusenvis av mennesker i antikke boliger.

Grunnen til at folk kunne overleve som huleboere, var at grottene forble lune om vinteren og kjølige om sommeren.

Etter 2. Verdenskrig bestemte den italienske regjeringen at landet ikke lenger kunne vedkjenne seg de skandaløse forholdene i Matera, men da man på 60-tallet tvangsflyttet de over 15.000 innbyggerne til nyere bebyggelse i den nye bydelen ble det, absurd nok, nødvendig å mure igjen flere hus for å forhindre at de flyttet tilbake. I de siste tiårene har man begynt å renovere kvarteret med forsiktig hånd og ”ruinbyen” begynner nå å bli fasjonabel, spesielt blant kunstnere, og det ligger flere restauranter og barer der nå.

Matera, Basilicata
Materas gamle bydel har en lang og spennende historie

I tillegg til de mange grottenehusene er det også mange klippekirker i byen, som Santa Maria alle Malve i det såkalte albanske kvarteret med bysantinske fresker fra ca. 1250. Kvarteret kalles albansk fordi det på 15oo-tallet ble befolket av kristne som hadde flyktet fra den tyrkiske erobringen av Albania.

Det er, som sagt, stoff nok til flere dagers opphold i Sassi-kvarteret i Matera, og det kan anbefales å sette seg godt inn i byens historie før man kommer hit for å få størst mulig utbytte av denne enestående byen.

Det anbefales dessuten å skaffe seg et kart over byen, da i Sassi er en fantastisk labyrint.

Kunne du tenke deg å besøke Materas gamle bydel i Sassi?

- klikk på denne boksen og les mer om vårt hotell Locanda di San Martino som liger i bydelen
Tagger fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Filippo

Gå på oppdagelse i Monti-kvarteret i Roma

Roma er delt inn i mange forskjellige bydeler med usynlige grenser. Det...
Læs mere