Få i pose og sekk – kombinér vakker by og god strand

Vi vet kanskje ikke alltid selv hva vi vil ha, men vi vet at vi gjerne vil ha mest mulig. Det gjelder naturligvis også for ferien vår til Italia. Som ferieboligformidler må vi ofte konstatere at det ikke er mulig å få både forlokkende sandstrender og sjarmerende byliv på én gang – hvert fall ikke begge i gangavstand vel å merke!

Men det kan faktisk godt la seg gjøre å få i både pose og sekk … altså å kombinere sol- & badeferie med byliv og historisk sjarm. Dermed høster dere fordelene ved å kunne la bilen stå, både når dere skal på stranden, når dere skal shoppe og når dere skal ut og spise i middelaldergatene om kvelden. Dermed vil familiens mange forskjellige ønsker bli oppfylt og alle ender med å få en vellykket ferie.

Men hvor i Italia er det mulig å kombinere byliv og strandliv? Hvor ligger egentlig disse fristende middelalderbyene med havet som nabo? Jeg har gransket hele den ca. 7.500 km lange kyststrekningen i Italia – og gir deg her en guide til 10 av disse destinasjonene som utvilsomt vil få deg til å skjelve av feriefryd.

Nord-Italia

Monterosso (Cinque Terre – Liguria)

Legendariske Monterosso er en av de fem byene i nasjonalparken Cinque Terre. Langs en vakker kyststrekning preget av skulpturelle klippeformasjoner og fengslende panoramautsikter dukker Monterosso opp midt i disse naturscenariene med de vakre sandstrendene. Også kveldsstemningen på de utendørsserverende spisestedene i den gamle bydelen er i spesielt vanskelig å sette ord på.

Langs med strandpromenaden i Monterosso er der rig mulighed for at nyde en solrig stund
Langs strandpromenaden i Monterosso er det gode muligheter for å nyte en solrik stund

I Monterosso anbefaler vi at du nyter ferien uten bil: Fly til Pisa der det går tog til Monterosso. Lokaltransporten foregår også aller best med tog.

Se våre ferieboliger og hoteller i Monterosso her

Sestri Levante (Liguria)
Sestri Levante er et levende postkort – det er ikke rart at H.C. Andersen også falt pladask for denne byen på sin dannelsesreise til Italia. Det er hovedsakelig handelsgågaten med de mange spesialbutikkene og de to summende sandbuktene som har sørget for at Sestri Levante er å finne på denne listen. I Sestri Levante får du alle herlighetene innenfor rekkevidde, og til og med enkel adgang med tog til alle de andre uimotståelige kystbyene langs Den Italienske Riviera.

H.C. Andersen falt pladask for Sestri Levante - kanskje du også gjør det?
H.C. Andersen falt pladask for Sestri Levante – kanskje du også gjør det?

Se alle hotellene og ferieboligene våre i Sestri Levante her

Chioggia (Veneto)
Kanalbyen Chioggia sør for Venezia gir deg muligheten til å oppleve venetiansk stemning fra en svunnen tid, før Venezia ble allemannseie. Chioggia er Venezia i miniformat – uten gondoler og uten den brede turismen. I tillegg til kanalstemning og historiske gater kan Chioggia til enhver tid også prestere på strandfronten: Knappe 1½ km fra sentrum ligger de lange, brede sandstrendene i kvarteret Sottomarina. Her slipper du altså unna Venezias høye prisnivå, men du kan likevel dra på både utflukter (med båt) til Venezia og få lett adgang til områdets sandstrender. Hva mer vil du ha?

Chioggia er Venedig i miniformat – uden gondoler og uden den brede turisme
Chioggia er Venezia i miniformat – uten gondoler og uten den brede turismen

Se alle ferieboligene og hotellene våre i Chioggia her

Midt-Italia

Sperlonga (Lazio)
Hvitkalkede Sperlonga tar seg godt ut på sin klippeknaus og kan sees på lang avstand. Byen er et landemerke på strekningen mellom Roma og Napoli. Ved foten av byen på hver sin side er det absolutt sand nok: Strendene er flotte og fortsetter i kilometervis langs kysten. De står sammen med den høyt-beliggende middelalder-bykjernen godt til den livlige strandpromenaden med de mange restaurantene og isbarene.

Hvidkalkede Sperlonga og de kilometer-lange strande langs kysten ved byen
Hvitkalkede Sperlonga og de kilometer-lange strendene langs kysten ved byen

Reis til Sperlonga i glad forventning og kombinér ferien med dagsturer til Roma.

Se alle ferieboligene og hotellene våre i Sperlonga her

Sirolo (Conero Naturreservat – Marche)
Sirolo er det stikk motsatte av masseproduksjon: Det finnes kun en Sirolo! Byen ligger midt i Conero Naturreservat ved Adriaterhavskysten, høyt hevet over havet og må ha gitt enhver landskapsmaler kunstnerisk stimuli opp gjennom tidene. En yndig malerfantasi. På byens sentrale utsiktsterrasse kysses det i solnedgang – mens andre lar øyet vandre langs kystens innbydende kalkstrender, som en 700 meter lang sti leder ned til. Hvis du er på jakt etter en liten middelalderby, panoramaer, vakre strender og naturreservat, bør du ta turen til Sirolo.

Sirolos smukke strand i Conero Naturreservat ved Adriaterhavskysten
Sirolos herlige strand i Conero Naturreservat ved Adriaterhavskysten

Se alle ferieboligene og hotellene våre i Sirolo

Termoli (Molise)
Termoli er nydelig! Byen ligger i Italias kanskje mest ukjente og uoppdagde region Molise – som ikke desto mindre er en fantastisk region av nettopp denne årsaken. Termoli binder det sørlige og det sentrale Italia sammen ved Adriaterhavskysten. Byens ringmur, de fargerike husene, festningen og de karakteristiske fiskepostene utgjør hele forskjellen. Nedenfor byen løper den lange, hvite sandstranden som et slør – og Det Blå Flagg er en garanti for strandens standard og kvalitet. Fra Termoli kan du til og med seile ut til Tremiti-øyene.

Neden for byen Termoli løber den lange, hvide sandstrand som et slør
Nedenfor byen Termoli løper den lange, hvite sandstranden som et slør

I Termoli vil din ferie bestå av stranddager, øy-hopping og en middelalderby du kan utforske i sola.

Se alle våre ferieboliger og hoteller i Termoli

Sør-Italia

Cefalù (Sicilia)
Cefalù kan alt. Cefalù har alt. Denne historiske, nord-sicilianske feriebyen er større enn de nevnte byene ovenfor – og dermed mer livlig. Byens umiskjennelige profil tegnes av den enorme normanniske domkirken, sandstranden midt i byen, fiskerhavnen og mastodontklippen som ruver i bakgrunnen med festningen øverst på toppen. Feriegjestene, palmene, gatelivet og spisestedene er med på å skape akkurat den stemningen mange drømmer om. Kanskje du også? Millionbyen Palermo ligger knapt en time unna med tog, og om sommeren kan du fra Cefalù seile ut til de magiske Eoliske Øyer.

Sandstrand, fiskehavn, historiske bygninger: Cefalù har det hele
Sandstrand, fiskehavn, historiske bygninger: Cefalù har alt

Se alle ferieboligene og hotellene våre i Cefalù her

Peschici (Puglia)
Peschici ligger i Gargano Nasjonalpark og minner mest av alt om et naturskapt amfiteater. Overgangene mellom havet, de gyldne sandstrendene, den hvitkalkede byen og den blå himmelen går opp i en høyere enhet. Fra Peschici dukker andre interessante kystbyer med noen av de samme egenskapene, nemlig Vieste og Rodi Garganico, opp etter få km i bil. Du kommer til å elske Peschici hvis feriehjertet ditt leter etter et feriemål der mennesket og naturen sammen har klart å skape samhørighet. PS: Og barna vil simpelthen elske sandstranden.

Peschici ligger i Gargano Nationalpark og minder mest af alt om et naturskabt amfiteater
Peschici ligger i Gargano Nasjonalpark og minner mest av alt om et naturskapt amfiteater

Se alle våre hoteller og ferieboliger i Peschici her

Tropea (Calabria)
De lokale i Tropea påstå vil uten å blunke at de har Italias lekreste strand. Og det kan godt hende de har rett. Byen ligger dramatisk til på et 70 m høyt klippefremspring og skuer ut over havet, der øyet møter vulkanøya Stromboli som er en av de Eoliske Øyer. Tropea er vakker og middelalderlig. Man hører sjelden reaksjonen ”Det manglet bare…”, for Tropea mangler ikke noe. Byen er også kjent for sine rødløk- og chillipølser.

Tropea ligger dramatisk på et 70 m højt klippefremspring og skuer ud over havet
Tropea ligger dramatisk til på et 70 m høyt klippefremspring og skuer ut over havet

Se alle våre ferieboliger og hoteller i Tropea her

Alghero (Sardinia)
Algheros catalanske kulturopphav har skapt en by med ringmur, et rikt handelsliv og historiske minnesmerker som kan få øynene til å sperre opp. I middelalderbykjernen syder og bobler det av liv med glade mennesker og gatemusikanter. Om sommeren kan du oppleve denne stemningen helt frem til midnatt. I gangavstand nord for byen ligger en barnevennlig sandstrand som er godt beskyttet i bunnen av bukten. Fly til Algheros flyplass som ligger knappe 10 km utenfor byen.

Udsigt over Alghero fra stranden Maria Pia
Utsikt over Alghero fra stranden Maria Pia

Se alle hotellene og ferieboligene våre i Alghero her

Trenger du hjelp til planleggingen av ferien din i Italia?

- ring en av våre eksperter på 239 60 873 eller skriv til oss ved å klikke her
Tagger fra artikkelen
, ,
Mer fra Camilla Springborg

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere