Familieferie ved Luganosjøen

Sommeren 2015 pakket vi vår Ford stasjonsvogn og dro på en italiensk kjør-selv-ferie og det vakre området rundt den nordlige Luganosjøen. Stikkordene for ferien ble dermed “vakkert”, “fantastisk” og… varmt!

Og for deg som tenker at Lugano ikke høres italiensk ut kan vi informere om at Lugano ligger i Sveits, men at Luganosjøen er delt mellom de to landene – og det gir noen viktige fordeler. En av dem er at du får muligheten til å oppleve Sveits, men bruke pengene dine i Italia der du får mye mer for dem. Vår destinasjon var derfor Porlezza i Lombardia, kun ca. 10km fra grensen til Sveits.

Porlezza er en mindre by som ligger pent klemt inne mellom fjellene i den nordøstlige enden av Luganosjøen. Herfra er det en kort kjøretur over et par bakker til Comosjøen, som er minst like flott og dramatisk, men også noe dyrere. Hvis du et prisbevisst og vil gjerne tilbringe ferien litt unna de største turistområdene rundt Comosjøen, så er Porlezza et godt alternativ.

Fra Oslo er det ca. 1.900km til Porlezza, som dermed ligger vesentlig nærmere Norge enn f.eks. den liguriske kysten. Vi hadde med oss Emma på 10 måneder, sammen med Frederik på 5 år og Oscar på 7, så vi prioriterte en relativt kort tur. Med en overnatting i Tyskland på veien gikk det uten problemer, og den samlede kjøretid var ca. 20 timer, inkl pauser og litt omveier. Det kan sikkert gjøres raskere, men det er en god idé å ta pauser med jevne mellomrom så barna kan få lov å bevege seg.

Splügenpass / Passo dello Spluga

Kapasiteten på veiene gjennom Sveits er ikke enorm, og vi kjørte praktisk talt i kø det siste stykket. Vi valgte derfor å ta en “omvei” over Splügenpass (Passo dello Spluga på italiensk). Det er en vei som krever sin sjåfør, men man får som fortjent og slipper den litt tyngre trafikken gjennom San Bernardino-tunnelen. Oppturen til Splügenpass er i beste Alpe d’Huez-stil med hårnålssvinger og etasjekjørsel, mens nedturen er hårreisende, gjennom smale og mørke (men korte) tunneler, og smale gater i små, italienske fjellandsbyer.

Det italienske flag blafrende højt over Spluga-passet
Lars og barna hans, samt det italienske flagget blafrende høyt over Spluga-passet

Det høres kanskje ikke ut som noe man har lyst til etter en lang kjøretur, men det var faktisk godt å komme seg vekk fra langdistansetrafikken og inn på litt sightseeing. Beregn en times ekstra kjøretid til denne lille avstikkeren.

Residence Porto Letizia i Porlezza

Vi hadde bestilt 14 netter i leilighetskomplekset Porto Letizia hjemmefra, der vi ble utstyrt med en treromsleilighet. Her var det god plass til barna, og et lite kjøkken så vi selv kunne stå for lunsjen de fleste dagene, og det ble da også litt risotto og pastaretter på noen av de varme kveldene. Selve komplekset består av en eldre hovedbygning og en park med mindre, sammenbygde hus, hver med et antall leiligheter.

Beliggenheten er suveren med flott utsikt over Luganosjøen, bratte fjell på begge sider og en utmerket innsjøstrand der det kan bades i grunt vann. Men pass på å ikke gå for langt ut for det blir fort dypt – opp mot 300 meter på det dypeste!

Komplekset har også et fint, mindre basseng, en god restaurant og en bar med stort utendørsområde der det også er mulighet for å kjøpe mindre retter og naturligvis italiensk iskrem. Parkeringsforholdene er gode, og det er en god gangsti langs vannet som fører til den gamle bydelen, som har en håndfull restauranter og mindre butikker, slik at også de shopping-glade kan finne noe.

Opplevelser ved Luganosjøen

Vi fikk lov til å oppleve den italienske sommeren for fult med høye temperaturer, som dessverre lag en demper på lysten til å utforske området. Vi rakk f.eks. ikke en tur til Milano (i 40 grader), noe som ellers er mulig med tog fra enten Lugano eller Varenna (ved Comosjøen), men vi dro på mindre dagsturer i området, og da vi er glade i både skinner og gode utsikter hadde vi utpekt et par fjellbaner vi ville prøve.

I Lugano by finner man 2 fine fjellbaner. Hvis man er FDM-medlem får man 25% rabatt på fjellbanen til Monte San Salvatore, og herfra får man en helt utrolig panoramisk utsikt over den indre delen av Luganosjøen, med utsikt over både Lugano by, enklaven Campione d’Italia, Melidedemningen og faktisk helt til Porlezza på en god dag. Man blir meget ydmyk når man kikker ned på en by som Lugano, og alt er i miniatyr-størrelse mens fjellene dominerer så langt øyet rekker.

Vandleg ved søstranden i Porlezza
Vannlek ved innsjøstranden i Porlezza

Fra Lugano by kan man ta en times rundtur med en mindre passasjerferge til kaier i nærområdet, og besøke mange av de sjarmerende småbyene som klamrer seg til fjellsiden. Det er noe helt eget å se det fra vannet, men husk at det ikke er guider på turen, så det er opp til én selv å lese seg opp på de forskjellige byene.

På motsatt side av Monte San Salvatore finner du et annet utsiktspunkt som faktisk befinner seg inne i Italia. Stedet heter Sihignola, men kalles også “Balcone d’Italia” fordi det er et utsiktspunkt som nærmest henger inn over grensen til Sveits. Det er en halv times kjøretid dertil fra Porlezza, og i motsetning til Monte San Salvatore er det helt gratis. Igjen er veien smal og krokete, men trafikken er sterkt begrenset.

Fjellbanen i Como

Også den italienske byen Como, som passende nok ligger ved nabosjøen Comosjøen, har sin egen fjellbane. Den fører opp til fjellbyen Brunate og er også verdt et besøk. Stigningen underveis på turen er over 50% og det gir propper i ørene, men man er fremme på under 10 minutter. En imponerende ingeniørbedrift, og selv om det ser farlig ut er sikkerheden i orden, og fjellbanen ble renovert intensivt for noen få år siden.

Como by har i seg selv en utrolig beliggenhet i den innerste delen av innsjøen, der fjellene står tettest på hverandre, og er aller brattest. Prøv å ta fergen fra Cadenabbia til Bellaggio og kjør ned langs kysten til Como. Og glem alt om hvor raskt GPS-en din lover deg at du kan kjøre – her er det slow driving som gjelder.

Den smukke Comosø set ovenfra
Den nydelige Comosjøen sett ovenfra

Tilbake til Norge

På returen valgte vi etter anbefaling fra venner å ta turen i ét strekk. Vi tok pauser ca. hver 2. time mens barna var våkne, og etter det gikk det i et hjemover. Man slipper nok aldri helt unna køer på en så lang tur, men alt i alt gir det mening å kjøre en stor del av turen i kvelds- og nattetimene. Da kan man holde en høy hastighet, og det sparer faktisk også på drivstoffet at man kan la fartpiloten styre gassen – i motsetning til om dagen da det går mye mer opp og ned i hastighet.

Fra 2015 av er det mye veiarbeid på Tysklands lengste motorvei, A7, som strekker seg fra Padborg til Østerrikes grense. Men det er bra da det hovedsakelig dreier seg om utvidelse fra 2 til 3 spor, så når det er ferdig blir det en kjempeoppgradering.

Vi på vår side er bestemt ikke ferdige med Italia – vi har faktisk kun begynt. Blant våre kommende mål finner vi bl.a. Sicilia og Sardinia (med fly), Syd-Tirol og gjerne mer av Lombardia og Liguria i vår egen bil.

Trenger du hjelp til planleggingen av en familieferie ved Luganosjøen?

- ring oss på 239 60 873 eller skriv til oss ved å klikke her!
Tagger fra artikkelen
, , ,
Skrevet av
Mer fra Paola

Opskrift: Stekt egg

Uovo fritto al tartufo con crostone di pane e crema al Monte...
Læs mere