Escapeaway official logo

Fester og helligdager i Italia

2024-04-19

Fester og helligdager i Italia

Her vil jeg fortelle deg om de mange forskjellige måtene italienerne markerer merke- og helligdagene sine på, og om hele begrepet "folkefest" eller "byfest", som det finnes utallige variasjoner av i hele Italia.

God fornøyelse!

Sagre – de italienske folkefestene

Ordet "sagra" kommer opprinnelig fra det latinske "sacrum", som betyr hellig. En sagra var altså en hellig fest, som man feiret i både templer og kirker, men det kunne også være en hedensk fest, som ble holdt for å takke gudene og feire en vel overstått årstid, god innhøstning eller be om fruktbarhet. Under disse festene kunne man ofre dyr, landbruksprodukter eller bare sette fokus på et lokalprodusert produkt som er spesielt viktig for byen. Dette er noe som fortsatt foregår den dag i dag, først og fremst i de mindre italienske byene, men uten dyre-ofre selvsagt.

En folkefest har altså alltid et tema – noe man feirer. Man arrangerer en stor fest i byen med det spesifikke produktet, f.eks. honning, kastanjer, skinke eller til og med pizza, eller en spesiell hendelse, f.eks. vinhøsten eller trøffelsesongen, som skal feires i sentrum. Dette er en god anledning for alle innbyggere i byen – for ikke å nevne alle dem fra de omkringliggende byene – til å møtes, spise og drikke sammen.

Image

Gamle lokale tradisjoner holdes ved like under de mange italienske by-festene...

Selv har jeg besøkt noen by-fester i løpet av mine år i Italia, og hver gang dro jeg derfra med følelsen av å ha deltatt i en "ekte italiensk" begivenhet. Man sitter nemlig oftest ved langbord, side om side med kjente og ukjente i store telt eller utenfor, og stemningen er ofte temmelig løssluppen jo lenger kvelden skrider frem. Man spiser forskjellige retter basert på det temaet det nå måtte være for folkefesten, og det foregår på beste spisesal maner – man står altså i kø og får maten servert på papptallerkener. Men disse folkefestene er ikke ville fester i den forstand, tvert i mot, folk møter bare opp for å kose seg sammen, og barna leker rundt bordene, så stemningen er folkelig og vennlig – det er plass til alle.

Man kan finne en folkefest i nesten hver eneste by rundt omkring i Italia. Det er ikke alltid så lett å vite, når disse by-festene er, da de ikke alltid er på samme tid og sted hvert år. Har man lyst til å delta i en by-fest for å merke den spesielle stemningen, kan man alltid forhøre seg hos den lokale turistinformasjonen, eller der man bor under oppholdet.

Italienske høytider som minner om våre skandinaviske høytider

I Italia feires de store høytidene litt annerledes enn vi gjør det i Skandinavia. Mange av de italienske helligdagene stammer opprinnelig fra kristendommen, men det er også mange som har en hedensk opprinnelse. I store trekk feires de viktigste helligdagene på samme måte over hele landet, men siden Italia først ble samlet i 1861, finnes det også en del variasjoner av tradisjonene i landets forskjellige regioner.

Image

Eldre par feirer med påskeegg i Italia

Påsken, som vi i Norge feirer fra Skjærtorsdag til og med 2. Påskedag (mandag), feires faktisk kun søndagen og mandagen i Italia. Påsken feires mest av tradisjon og den forskjellen man kan se mellom tradisjonene i Skandinavia og Italia, er at man finner flere religiøse innslag jo lenger sør man beveger seg, og spesielt i de mindre byene på landet.

40 dager før Påske, Askeonsdag, starter fasten, "la quaresima", som slutter lørdag kveld, altså dagen før påske, "Sabato Santo", med en prosesjon rundt midnatt. På søndag spiser man lunsj og middag sammen med familien, og mandag er det stor lunsj igjen. Rettene på bordene rundt omkring i landet bærer preg av de regionale spesialitetene, men lam og egg inngår som regel i en eller annen form, akkurat som i Skandinavia. Italienerne feirer ikke Skjærtorsdag og Langfredag, og det er derfor kun Påskedag og 2. Påskedag butikkene er lukket, men selv det kan komme an på hvor man befinner seg. I storbyene og de mer turistpregede områdene kan man finne åpne butikker og restauranter selv på Påskedag.

Julen i Italia feires på dagen d. 25. desember, og ikke på kvelden d. 24. desember som hos oss. Men man kan delta i midnattsmesse sent d. 24/12 som en start på julen. Julen i Italia feires først og fremst med fokus på måltidene, der familien samles. Som vi alle vet, er italienerne veldig opptatt av deres mat og matlaging, og på julebordet finner man ofte mange forskjellige retter, bl.a. kalkun, fiskeretter, grillet kjøtt og spesialiteter av forskjellige slags, som ofte er forbundet med de lokale tradisjonene og produkter.

Image

Julen i Italia feires på dagtid 25. desember, og ikke på kvelden den 24. desember som i Norge

Julebordet bugner av deilige ting akkompagnert av god vin, og avsluttes som regel med de tradisjonelle, luftige kakene "Panettone" og "Pandoro", men også med myk, hvit nougat, "torrone", og sjokolade av forskjellige slag. Den 26. desember er, som i Skandinavia, en helligdag og de fleste butikkene er stengte. Den 1. januar, Nyttårsdag, er de fleste butikker og restauranter også lukket, da italienerne, som oss andre, bruker dagen på å komme seg etter å ha feiret at det nye året har kommet.

Spesielle italienske merke- og helligdager

Så langt, så godt. De store kristne høytidene markeres altså både i Skandinavia og i Italia med noen mindre variasjoner landene i mellom. Italia har dessuten en rekke nasjonale merke- og helligdager som det kan lønne seg å være oppmerksom på når du planlegger reisen.

Rundt årsskiftet feires "La Befana" den 6. januar, på vår Helligetrekongersdag. Inntil nylig var det denne dagen barna fikk julegavene deres. I dag har det blitt mer vanlig at de får dem 1. juledag. "La Befana" eller "Epifania", som hun også kalles, er en folkloristisk eller hedensk figur i stil med våre hekser på sopelimer, som besøker barna natten til 6. januar for å legge gaver i julestrømpene deres som henger oppe. Det hører med til tradisjonen at hvis barna har vært snille i løpet av året, får de også godteri i strømpa, men hvis ikke får de lakris! Det finnes mange versjoner av hvordan denne tradisjonen har oppstått: Noen mener at det er en hedensk tradisjon som har oppstått i forbindelse med året som nettopp har blitt avsluttet. Den kristne versjonen av historien er at da de tre vise menn spurte om veien til Jesusbarnet for å overrekke ham gavene deres, møtte de en gammel dame som ønsket å slå følge med dem, men ikke kunne, noe hun siden angret fælt på, og derfor har hun gitt gaver til alle barn siden da i håp om å bli tilgitt.

En anden viktig merkedag i Italia er den 25. april ,"Il Giorno della Liberazione", dagen for Italias befrielse etter 2. Verdenskrig. Dette er en helligdag i hele landet og alt er stengt. Akkurat som på arbeidernes dag den 1. mai, der alt også er stengt og man kan se mange (hovedsaklig fredelige) demonstrasjoner i gatene og på torgene, der fagforeninger og arbeiderpartiene holder arrangementer for medlemmene deres og andre interesserte.

2. juni feires Italias Nasjonaldag, "Festa della Repubblica Italiana", da den italienske republikken ble født, for det var denne dagen, i 1946, det ble stemt for at Italia skulle være en republikk og ikke lenger et monarki. Denne dagen feires med taler fra Italias president og parader rundt omkring i landet.

Image

”Ferragosto”, den 15. august er en stor dag i Italia. Dette er en dag som for mange italienere betyr starten på sommerferien

"Ferragosto", den 15. august, er en stor dag i Italia. Dette er en dag som for mange italienere betyr starten på sommerferien. Dagen ble innført helt tilbake i år 18 under Keiser Augustus' styre for å feire at mesteparten av jordbruksarbeidet var ferdig, og markere starten på en hvileperiode, noe italienerne den dag i dag holder hellig. Etter den 15. august kan man nemlig se mange turister rundt omkring i de italienske byene, mens italienerne selv glimrer ved deres fravær. Dem finner man ofte langs kystene, der de slapper av på strendene eller i fjellene, der de nyter den friske luften. Det skal også nevnes at "Ferragosto" i de større byene feires med fyrverkeri og andre festligheter, samt at alt hovedsaklig er stengt denne dagen, og de neste to ukene.

Pave Pius IX bestemte i 1854 at man skulle feire "L’immacolata Concezione", den ubesmittede unnfangelse den 8. desember, som en hyllest til Jomfru Maria, som har en noen mer fremtredende plass i den katolske kirken enn i den protestantiske. Siden da har den 8. desember vært en helligdag i den katolske kalenderen, og mange italienere jobber ikke denne dagen.

I Italia feirer man også "i santi patroni", byenes skytshelgener, og det er en festlighet som er forskjellig fra by til by, da de hver har sin egen skytshelgen. Firenzes skytshelgen er f.eks. San Giovanni, Johannes Døperen, og hans dag, den 24. juni feires med pomp og prakt. På kvelden kan man oppleve et storslått fyrverkeri over elva Arno og de historiske bygningene. Roma har som landets hovedstad hele to skytshelgener; San Pietro, Sankt Peter, og San Paolo, Sankt Paulus, som begge feires den 29. juni. Denne dagen har de fleste fri, og man kan delta i forskjellige arrangementer til ære for de to skytshelgenene, hovedsakelig i kirkens regi. For eksempel er det tradisjon at man valfarter til Peterskirken for at kysse føttene på statuen av Sankt Peter.

Image

Nonner foran Peterskirken i Roma

På alle de nevnte merke- og helligdagene må man forvente at butikker og offentlig administrasjon er stengt, men mange restauranter velger å holde åpent for å utnytte at folk har fri, og derfor vil benytte dagen til et restaurantbesøk. Har du sett deg ut en spesiell restaurant du gjerne vil besøke mens du er i Italia, bør du undersøke om den er åpen. Museer er vanligvis alltid åpne alle dager unntatt i Julen (den 25. og 26. december), Nyttår (1. januar) og 1. mai. Dette kan selvfølgelig variere, og vi anbefaler derfor at du kontrollerer museets åpningstider på det lokale turistkontoret eller direkte på museets egen hjemmeside.

Som et siste lille kuriosum kan det nevnes at det er utbredt å "fare il ponte" i Italia, altså "å bygge bro" mellom en helligdag som faller på f.eks en torsdag, og den kommende helgen, for på den måten å få en miniferie i stil med vår Kristi Himmelfartsdag. Man kan derfor oppleve at alt er stengt selv om det hverken er helligdag eller byens skytshelgensdag.

Vi har sagt det før, og vi sier det gjerne igjen: Italia er et mangfoldig land, og å delta i en av de mange lokale by-festene, eller i noen av tradisjonene forbundet med en helligdag, gjør kun ferien enda mer fargerik, uforglemmelig og italiensk, så slå til hvis du får sjansen!

 

Velkommen til Escapeaway

Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, Du kan i tillegg velge blant våre nøye utvalgte hoteller.

Pssst.... ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller.

Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Les mer om: