Første gang i Dublin? 10 opplevelser du vil elske i den irske hovedstaden

Bli med til Dublin – her får du ti tips til din første tur

Irlands hovedstad er utrolig sjarmerende med sin miks av brosteinsbelagte gater, moderne bygninger og de mange vakre broene som fører over elven Liffey. Men, det som gjør byen så ekstra spesiell for mange er musikken, pubene og de skjønne menneskene som tar oss så fantastisk imot. Bli med til Dublin – her får du ti tips til din første tur

Lovely day for a Guinness

Ingen tur til Dublin uten en fet, mørk Guinness med vått skum på toppen og en Jameson whisky, som med sin runde og lekre smak får smaksløkene til å våkne. Guinness og whisky kan jo nytes døgnet rundt, men et hyggelig tidspunkt er rett etter arbeidstid hvor de lokale gjerne avrunder med en kjølig fatøl på puben. Besøk også Guinness Storehouse, som siden 1759 har gledet irene og verden med sitt gode øl.

Det er spennende å besøke Guinness Storehouse i Dublin for å få et innblikk i hvordan den blir produsert. Foto: Bob Familiar. CC BY 2.0

Det blir smaking etter rundturen og fra baren øverst i bygningen er det utsikt over Dublin. Old Jameson Destillery åpner også dørene for besøkende hvor du blir introdusert for den tradisjonelle irske fremstillingen av whisky.

Irlands største og villeste fest

Grønt hår, grønne kjempehatter, bluser, bukser og makeup – alt er grønt. Det er den 17. mars, St. Patricks Day som også er Irlands nasjonaldag. Da fester irene i Dublin, resten av Irland og over hele verden. De feirer deres skytshelgen Saint Patrick som regnes for å ha kristnet irene i det 5. århundret. Alle er velkomne til å feste med. I Dublin er det reist en katedral til hans ære – St. Patricks Cathedral – som er Irlands største kirke. Den ble grunnlagt i 1191 og er med et spir på 43 meter også den høyeste kirken i landet. Sett av tid til besøket – det er mye flott å oppleve og gratis adgang.

Seks millioner bøker + en

Wow … bare wow! Gå ikke glipp av et besøk på The Old Library på Trinity College. Spesielt det lange rom skal oppleves – uansett om du elsker bøker eller ei; det er utrolig vakkert. Trinity College Library er det største biblioteket i Irland, hvor omkring seks millioner bøker og manuskripter er huset.

Old Library på Trinity College er et imponerende syn!

For å få plass til alle disse ordene er det bygget flere bygninger på området. Det er likevel det gamle biblioteket fra det 18. århundret de fleste turistene kommer for å oppleve, i tillegg til The Book of Kells, et 1.200 år gammelt manuskript som blir regnet for å være Irlands største nasjonale skatt.

Stille tanker ved minnesmerke

Du er på ferie og nyter livet, enkeltheten og en skjønn, skjønn by som inneholder det meste. Likevel- gi også deg selv litt tid å dvele ved skulptursamlingen Famine Memorial – et minnesmerke for den store hungersnøden i 1845-1849, hvor over en million mennesker døde av sult i Irland og ytterligere 1,5 millioner ble tvunget til å utvandre på grunn av sulten. Skulpturene fra 1997 står tett ved Samuel Becket Broen.

Det grønne Dublin

Trenger du å slappe av med utsikt mot fontener, sjøer med svaner og et vell av blomster, så er St. Stephens Green stedet. Tidligere var området for eliten, men i det 18. århundret ble det åpnet for alle. Parken ligger like ved Grafton Street.

St. Stephen’s Green er en herlig oase midt i byen. Foto: Anna & Michal. CC BY-SA 2.0

Besøk også Phoenix Park, som er ca. dobbelt så stor som Central Park i New York. Innenfor en 16 kilometer lang mur finner du blant mye annet en dyrepark, gressområder med frittgående kronhjorter og dådyr, presidentens residens og Irlands politihovedkvarter. Her avholdes også jevnlig utendørskonserter.

På tide å dra VISA-kortet

Ferie er også tid til shopping, og Dublin er en flott handleby. Opplev Grafton Street, som har rykte på seg for å være Dublins motegate, Henry Street med kjedebutikker, stormagasiner og shoppingsentre side om side. Byens hovedgate O’Connell Street tilbyr både shopping og sightseeing. Det flotte, lyse og overdekkede Stephen’s Green Shopping Centre og Jervis Shopping Centre kan man også oppleve. Hvis du kommer tomhendt hjem, er det i hvert fall ikke Dublins skyld.

Dropp GPS’en og nyt en Guinness

Puber, restauranter, klubber og musikanter på gatene og i pubene. Det er alltid noe å oppleve på gaten og i strøkene i Dublin. Slå GPS-en av og gå dine egne veier, sett deg på en fortauskant eller avlegg et besøk hos en pub du synes ser hyggelig ut. Nyt stemningen, musikken, folk, fe og kanskje du også treffer nye venner. La Dublin få bli en del av ditt DNA – hvis byen ikke allerede er det. Vi vil også nevne Temple Bar Pub, som er en av de mest berømte pubene i Dublin.

The Temple Bar i Dublin er en av byens mest kjente puber. Foto: Miquel Ràmia. CC BY-SA 2.0

Broene over elven Liffey

Den 125 kilometer lange elven Liffey deler Dublin i to: en nordlig del, hvor arbeiderklassen typisk holder til og en sørlig del, hvor de mer velstående lever sine liv. Det har ”alltid” vært broer over elven, men de er blitt flere med årene. I dag forbinder ca. 16 broer de to områdene. Legg en gåtur langs vannet og nyt synet av de vakre og forskjellige broene. Kryss en av dem, gå tilbake på en annen og nyt stemningen, elvens løp og de flotte og elegante konstruksjonene. Den mest berømte er Ha’penny Bridge fra 1816, som har fått sitt navn fordi det i sin tid kostet en halv penny å krysse den.

Tortur og offentlige henrettelser

Ordet fengsel får de fleste til å gyse, og det er virkelig også noe å gyse over når man besøker fengselet Kilmainham Gaol, som ligger i nærheten av Phoenix Park. Den audiovisuelle utstillingen forteller fengslets historie, mens guidene kan berette om tortur, opprør og offentlige hengninger. Her ble blant annet lederne av Påskeopprøret i 1916 fengslet og henrettet.

Kilmainham Gaol tar deg med tilbake i tiden, og her kan du oppleve en litt skremmende del av Dublins historie. Foto: Bob Familiar. CC BY 2.0

Det er en uhyggelig, men også viktig del av Irlands historie. Kilmainham Gaol ble bygget i 1796, lukket i 1924 og åpnet som museum i 1971.

Det lille museet

Skulle det en dag regne ’cats and dogs’, er The Little Museum of Dublin, som ligger i et vakkert georgiansk byhus i sentrum, absolutt et besøk verdt. Her får du byens historie fortalt i ord, bilder og personlige effekter, donert av byens borgere. Opplev en 40 minutters guidet tur, som dekker 1000 års historie! Ta også en titt på deres ”What’s Happening”-kalender, hvor de tilbyr alle mulige forskjellige arrangementer fra en gåtur i St. Stephens Green til georgiansk party. Museet ligger ved St. Stephens Green, to minutter fra Grafton Street.

Reis til Dublin med Hideaways og bo på håndplukkede hoteller og ferieleiligheter i den irske hovedstaden.

Tagger fra artikkelen
, ,
Skrevet av
Mer fra Lilla Loft