Hva kan du oppleve på din første ferie i Toscana?

Landskap ved Siena
Landskap ved Siena

Toscana … det er skrevet utallige bøker og reiseguider om denne berømte, italienske regionen. Her kan du lese om noen av byene og severdighetene som jeg ville ha besøkt dersom jeg reiste til Toscanaferie for første gang.

Med mindre du reiser på en langtidsreise til Italia vil du neppe rekke å oppleve alle høydepunktene som jeg skriver om, men du kan bruke mine tips til de mest interessante stedene som inspirasjon når du planlegger din neste reise til Toscana.

Selve essensen av Italia

I Toscana kan man oppleve alt det som vi forbinder med det genuine Italia; bølgende, grønne åser med sypresser, idylliske landsbyer fra middelalderen, gamle borger, hvorav mange i dag er omgjort til hoteller, marmorbelagte klostre, vin i verdensklasse og et fantastisk kjøkken. Se bare for deg smakfull oksestek, bønnegryter, pasta og panforte!

Opplev også en lang rekke spennende kirker og klostre med beundringsverdige fresker og mosaikker fra Renessansen. I selve hjertet av Toscana ligger regionhovedstaden Firenze, som er verdensberømt som et ekte mekka for kunst og arkitektur.

Hvis du reiser sørover til Siena kan du nyte en mer intim atmosfære, men også et vel så sjarmerende vinområde i Chianti og mange rustikke landsbyer, blant annet San Gimignano og Monteriggioni. Lenger sørøst ligger Crete Senesi og Val d’Orcia, der du kan oppleve et måneliknende landskap med kuperte åser og vinmarker. Besøk også landsbyene som ligger spredt på toppen av åsene, for eksempel Montalcino, Montepulciano og Pienza.

Når du følger motorveien A1 østover vil du ankomme det åpne landskapet i Val di Chiana, der du kan utforske de spennende byene Cortona og Arezzo, og på Trasimenosjøen ved grensen til Umbria kan du prøve vannsport av alle slag.

Toscana
Landskapsmotiv fra vakre Toscana

Alle disse områdene besøkes av mange turister. Dersom du vil oppleve mer uberørte områder, kan du reise vestover til Maremma og besøke Pitigliano og Sovana, som er to gamle, små landsbyer som byr på dampende, termiske bad og idylliske strender langs en uberørt kyststrekning. Fra kysten kan du reise med ferge ut til øyene Elba og Giglio eller kjøre sørover til halvøya Monte Argentario og videre til Roma.

Gå heller ikke glipp av et besøk i den lille byen Lucca, som bærer preg av en livlig stemning og varmt kan anbefales som base for å utforske De apuanske alpene eller besøke Pisa med sitt berømte skjeve tårn. I Viareggio ligger lange sandstrender som du kan besøke hvis du får lyst på en svømmetur.

Byer og severdigheter

De store høydepunktene i regionen er mange. Særlig bør nevnes Siena, Chianti, Val d’Orcia, fjellandsbyene Cortona og Arezzo, Maremma, kyststrekningen, Lucca og Pisa. Dersom Toscana er den perfekte miniutgaven av Italia, er Siena og Chianti den perfekte miniutgaven av Toscana. Den best bevarte middelalderbyen frister med en perfekt ferie bestående av fantastisk mat, kunst, kultur og muligheten til å utforske de omkringliggende vinmarkene og det idylliske landskapet.

Siena

Siena var en gang i tiden en uavhengig republikk og hadde i senmiddelalderen flere innbyggere enn Paris. I våre dager har byen stadig en middelalderlig atmosfære over seg og er nesten fri for trafikk. Du kan overnatte på en av våre ferieboliger litt utenfor byen og vandre omkring i byens smale stred, som ligger spredt omkring vakre Piazza del Campo.

I Siena er det to ting du absolutt må oppleve; den fantastiske sebrastripete domkirken fra det 13. århundre med sine mange imponerende marmorsøyler og byens rådhus, Palazzo Publico. Rådhuset ligger i sentrum av byen og har et eget museum der du kan se Lorenzettis berømte kunstverk «Den Gode og Den Dårlige Regjeringen». Ta også turen opp de 503 trinnene i Mangia-tårnet. Fra toppen av tårnet kan du nyte den storslåtte utsikten over Piazza del Campo.

 

San Gimignano

Hvis du kjører 30 kilometer mot nordvest fra Siena ankommer du den lille byen San Gimignano, som er middelalderens svar på Manhattan. Her står fortsatt femten av de opprinnelige 73 tårnene som reiser seg mot himmelen på en slik måte som D. H. Lawrence en gang i tiden beskrev som «piggene på et ampert hulepiggsvin». Tårnene vitner om historien til de to krigførende fraksjonene Guelph Ardinghelli og Chibelline Salvucci. Om sommeren reiser mange turister videre fra Firenze til San Gimignano, men byen er stor nok til å ta imot alle turistene. Vel og merke kan San Gimignano bli litt tettpakket på høysommeren.

San Gimignano
San Gimignano med sine vakre tårn

Monteriggioni

Ikke snyt deg selv for et besøk i denne lille landsbyen, som ligger omkranset av gamle murer. Landsbyen har kun 65 innbyggere, ette enkelt hotell og enkelte kravstore gjester.
Det finnes vel og merke ingen store severdigheter i byen, men den særdeles sjarmerende middelalderstemningen gjør i seg selv Monteriggioni verdt et besøk. I den lille landsbyen ligger forøvrig én av områdets beste resturanter, Il Pozzo. Her serveres papardelle med villsvin, vel og merke til en ganske stiv pris.

Chianti

Dette kuperte, grønne landskapet som ligger mellom Firenze og Siena er berømt for sin vinproduksjon, og mellom vinmarkene ligger gamle borger og grønne skoger. I Chianti bor en god del britiske tilflyttere, noe som har ført til at området har fått tilnavnet «Chiantishire». La deg likevel ikke skremme av dette; området har fortsatt sitt autentiske, italienske preg.
Du kan overnatte på Castello de Tornano og utforske naturen til fots, på hesteryggen eller til og med i luftballong. Besøk Castello di Brolio, som er et statlig slott fra 1800-tallet med en vakker hage. Her kan du gå på omvisning på vingården som satte Chanti Classico på verdenskartet.

I samme område ligger også Montevarchi, som er sentrum for antikvitetsforretningene og fabrikkutsalg av moteklær. Du kan også besøke Radda, som er Chiantis historiske sentrum og én av de mest storslagne byene i området.

Druer i vinmark
Toscana er rik på viner, ikke minst i Chianti-området

 

Val d’Orcia og fjellandsbyene

Landskapet sørøst for Siena er idyllisk og ubebygd. Her finnes kuperte, grønne områder med høye sypresser og middelalderlandsbyer med kirker og steinhus. På vandring i området vil du støte på fantastiske severdigheter – alt fra romanske kirker og vinkjellere til etruiske museer og varme, termiske bad.

Val d’Orcia

Dalen er omgitt av bølgende åser med leirjord og et landskap som skifter mellom å være grønt, gult eller brunt, avhengig av sesongen, og kun et enkelt tre eller et lite steinhus bryter landskapet. Mange av steinhusene er bygget på en bakketopp med ideell utsikt. Førsteplassen for best utsikt går til resturanten La Bandita. Fra resturanten kan du ta vakre feriebilder, men vær samtidig oppmerksom på at det kan være meget varmt og støvete i sommermånedene.

Montepulciano

Den største og høyest beliggende av fjellandsbyene er Montepulciano med sine velbevarte bymurer fra middelalderen, en imponerende domkirke og det gotiske Palazzo Communale fra 1200-tallet. Stig opp i det høye tårnet og beundre den vakre utsikten over Val di Chiana før du nyter et godt måltid på Palazzo Cantucci eller én av de andre resturantene, der du forøvrig kan smake på regionens berømte rødvin. Utenfor bymurene kan du besøke den velholdte kirker San Biagio.

Dersom du kun har anledning til å besøke én by i regionen, er Montepulciano et åpenbart valg!

Montepulciano
Montepulciano med sin middelalderlige skjønnhet

Pienza

Denne landsby er så lille, at du kan gå igennem den på 5 minutter, men der er så meget kunst og arkitektur, at du sagtens kan tilbringe en hel dag her. Byen blev grundlagt, eller måske nærmere genopbygget, af Aenas Piccolomini, som senere blev kendt som Pave Pius II. Han forestillede sig byen som en utopisk landsby, som skulle fungere som en modelby for alle andre byer i Toscana, omend han dog aldrig færdiggjorde sit projekt. Der kan derfor ses smukke bygninger fra det 15.-16. århundrede, blandt andet flere paladser, en domkirke og et museum, og desuden er der flere gode restauranter, eksempelvis Falco eller Latte di Luna.

Efter vinsmagningen kan du krydse gaden til caféen fra det 19. århundrede, Fiaschetteria Italiana, som er et vidunderligt sted, hvor du kan sidde og betragte de forbipasserende. Lidt udenfor byen kan du nyde den fantastiske natur, og besøge det smukke cremefarvede kloster Sant’Antimo. Herfra kan du tage en vandretur på en halv dags tid til Bagno Vignoni igennem Orcia-kløften, hvor du finder en smuk dal med en flod og en del middelalderlige borge. Du bør dog huske et kompas, et kort eller blot en god stedsans.

Chianciano Terme

Hvis du drømmer om et sted der både kropp og sjel kan kjenne på en absolutt ro, er Chinciano et utmerket valg. Her kan du velge mellom flere badehoteller der du kan slappe av i et behagelig utendørsbasseng etter å ha vært på vinsmaking i de omkringliggende områdene, besøke ett av de mange helsesentrene og oppleve et arkeologisk museum der du kan lære om etruskerne og romerne og deres fascinasjon for bading.

Val di Chiana, Cortona og Arezzo

Den store dalen Val du Chiana er delt på midten av motorveien A1, som forbinder nord med sør. Dette høres kanskje usjarmerende ut, men motorveien bidrar til ar dalen er et godt utgangspunkt å besøke for deg som ønsker å utforske området mellom Firenze og Orvieto. Med andre ord ligger to av Toscanas vakreste byer innenfor rekkevidde, men du kan også reise til Roma på kun to timer.

Arezzo
Middelalderfesitvalen Giostra del Saracino i Arezzo

Cortona

Fra Cortona, som ligger vakkert plassert på toppen av en ås, kan du nyte synet over dalen mens du vandrer omkring i byens brosteinsbelagte stred. Besøk hyggelige resturanter og opplev kulturelle severdigheter, herunder et etruskisk museum som stiller ut smykker og juveler fra 500-tallet og en domkirke som er dekorert med malerier fra 1500-tallet. Ikke overraskende er byen en populær destinasjon blant turister. Mange amerikanske kunststudenter reiser hit for å se Frances Mayes tidligere hjem, Bramasole, som er restaurert og åpnet for publikum. Hvis du ønsker å unngå områdene som besøkes av store turistmengder og kunststudentene kan du besøke Fortezza Medicea. Der kan du nyte en vakker utsikt mens du slapper av med en deilig piknik.

Arezzo

I Arezzo ligger én av de vakreste plassene i hele Italia, nemlig Piazza Grande. Mange vil gjenkjenne Piazza Grande fra Beninis film «Livet er herlig», ettersom at første halvdel av filmen ble spilt inn her.

De største høydepunktene i Arezzo er den særdeles vakre domkirken, Palazzo Publico, de mange kirkene som er bygget i renessansestil og Medicifortet med sin vakre utsikt over Arnodalen. Kombinasjonen av en velfungerende by og mange middelalderbygninger gjør Arezzo unik. Gå ikke glipp av Piero della Francescas kjente freske – Legenden om det ekte korset – som du finner i Basilica San Fransisco.

Arezzo
Arezzos berømte torg

Maremma og kysten utenfor Toscana

De fleste av turistdestinasjonene trekker særlig til seg besøkende på grunn av sin kystlinje, men i Toscana er det motsatte tilfelle. Her finner du enkelte vakre strender, termiske bad, kystbyer og to undervurderte øyer, men kysten er på langt nær like besøkt som det indre Toscana og vinmarkene. Vel og merke er deler av kyststrekningen først og fremst preget av tunneler; derfor bør du velge besøkssted med omhu.

På biltur innover i landet får du oppleve flere vakre byer, som er vel så flotte som byene i Chianti, men uten de samme turistmengdene. Massa Maritima er én av de vakreste av byene med sine lange middelaldergater, flotte utsikter og romerske bad.

Hvis du elsker termiske bad, bør du besøke Saturnia med sine mange turkisfargede svømmebassenger med vann som holder hele 37 grader og etter sigende har helbredende egenskaper. Du kan forøvrig besøke de to vakre landsbyene Pitigliano og Sorano, som begge er skåret ut i klipper. Den minst besøke kyststrekningen ligger ved Uccellina, som tilhører naturreservatet Maremma og derfor er et beskyttet område.

Lucca og Pisa

Nordøst i Toscana ligger byen Lucca, som er omkranset av en bymur, og én av de mest populære turistattraksjonene i regionen, nemlig det Skjeve tårnet i Pisa. Her finner du også det de spennende Apuan-alpene og de populære strendene ved den Versilianske riviera. Lucca er et godt utgangspunkt for å besøke de mange severdighetene i området og ligger under en time fra Pisa. Til Pisa kan du forøvrig fly fra hele Skandinavia.

Lucca

Lucca er én av de best bevarte middelalderbyene i hele Italia og har en elegant sjarme over seg der den ligger skjult bak en fire kilometer lang mur. På innsiden av murene kan du oppleve en unik samling av kirker, palasser, tårn og torg som stammer fra perioden mellom romertiden og renessansen. Med sine nesten bilfrie og svingete gater har byen en behagelig middelalderliknende atmosfære over seg, og selv på sommeren kan byen huse store turistmengder uten å bli overfylt.

Lucca
Lucca er blant Italias aller best bevarte middelalderbyer

Gå ikke glipp av et besøk i den vakre katedralen St. Martin fra 1200-tallet med sitt høye tårn og sine mange renessansemalerier. Hvis du trenger en pause, kan du nyte en iskrem på Piazza Amfiteatro, som tidligere var et amfiteater og i dag er et åpent torg. Avslutt besøket i Lucca med en vandretur eller sykkeltur rundt de fire kilometer lange murene.

Hvis du er tilhenger av musikken til Giacomo Puccini, bør du besøke huset der den berømte komponisten ble født og som i dag er omgjort til et lite museum med eiendeler, bilder og et originalt Steinway. Dersom du besøker Lucca i slutten av juli kan du også oppleve Puccini-festivalen ved Torre del Lago.

Pisa

Pisa er verdensberømt for sitt skjeve tårn, men i byen finnes mange flere severdigheter fra middelalderen. Følg folkemengdene frem til tårnet, som forøvrig Galileo brukte til å bevise sin teori om tyngdekraften ved å kaste forskjellige kuler mot jorden for å bevise at alle kulene ville treffe jorden samtidig.

I våre dager kan man ikke komme på innsiden av tårnet. Derfor velger de fleste å fotografere sine medreisende mens de lener seg mot tårnet for å imitere at de holder tårnet oppe med sine egne hender.

Ikke langt fra tårnet ligger den svarte og hvite domkirken av marmor og freskene ved kirkegården ved Camponsantom, som minnes de overlevende etter andre verdenskrig. Her kan du også se motiver av jegere som ble syke av lukten fra likene etter menneskene som bukket under for pesten.

Bestill din neste reise til Toscana online hos oss til markedets beste pris

Det er ikke vanskelig å la seg forelske i Toscana. Hvis du først har opplevd denne vakre regionen én gang, vil du uten tvil ønske å reise tilbake ved en senere anledning, enten til samme stedet som sist eller for å besøke nye områder. Som du sikkert har forstått, er det nok å se og oppleve i Toscana til å fylle flere ferier.

Som du kan lese av kartet ovenfor tilbyr Escapeaway hoteller, villaer og leiligheter i de fleste områder i Toscana. Vi kan med rette kalle oss for ledende i Skandinavias når du gjelder utvalg av overnattingssteder i Italia, og særlig Toscana ligger vårt hjerte nært. Her har vi håndplukket ferieboligene der du får mest mulig for pengene og alle forutsetninger for en opplevelsesrik ferie.

Hos oss er det enkelt, trygt og billig å bestille din neste reise online til Toscana. Du er sikret av Reisegarantifondet og pakkereiseloven når du bestiller en pakkereise med fly og overnatting hos Escapeaway, enten du bestiller online på egenhånd eller bestiller en skreddersydd reise.

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Italia

Tagger fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Marie B.

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere