Fra Romernes Barcino til Katalonias Barcelona

Barcelona

Barcelona er en storby som i likhet med mange andre storbyer er full av kultur, vakker, gammel arkitektur og ikke minst en spennende historie. Her finner du mange unike kvartaler med historiske bygninger, grønne parker, hyggelige plasser og mange andre severdigheter som alle gjemmer på sin egen historie. Bli med på en spennende oppdagelsesferd i den spanske storbyens gotiske sentrum, som oser av historie og mystikk. Her kan du også i våre dager utforske gamle murverker og arkeologiske funn som stammer fra byens opprinnelse, mer enn 2.000 år siden.

Barcelonas eldste kvarter

I sentrum av Barcelona ligger den gamle, gotiske bydelen – på spansk “Barri Gotic” – men kanskje bedre kjent som Barcelonas historiske sentrum eller gamle bydel. Den gotiske bydelen er den eldste bydelen i Barcelona og stedet som utgjør byens fødested. Her kan man i dag utforske flere arkeologiske funn som stammer fra det romerske keiserrikets tid og erobring i Spania, og romernes inntog ble starten på byen som vi i dag kjenner som Barcelona.

Barcelonas gotiske kvarter
Smale gater og gamle bygninger preger Barcelonas gotiske kvarter

Romerne ankommer og Barcino blir grunnlagt

Den romerske kolonien Barcino ble grunnlagt av Cæsar Augustus i årene 15-10 før Kristus og senere starten på byen Barcelona. Kolonien slo seg ned i området i første århundre etter Kristus i det som i dag er en del av det gotiske kvarteret i Barcelona. Barcino var først en koloni, men ble raskt utviklet til en by med samme navn.

Mellom første og andre århundre etter Kristus ble det av militære årsaker bygget en mur omkring byen. Ikke lenge etter ble et tempel på mer enn 600 kvadratmeter oppført og dedikert Cæsar Augustus. Så tidlig som år 250 etter Kristus ble Barcino én av de viktigste byene i området, til tross for at byen på daværende tidspunkt ikke var veldig stor. Dette bidro til å gjøre Barcino til et utsatt mål for angrep utenfra.

Turbulente århundrer med krig og forfølgelser

Barcinos bystatus bidro til at byen de påfølgende århundrene ble åsted for mange ulike hendelser. Angrep utenfra bidro til flere år med krig og forfølgelse av kristne og jøder, og byen var i en kort periode under muslimsk styre. De mange omveltningene og erobringene opp gjennom årene fikk innflytelse på bynavnet. Barcino fikk senere navnene Barchinona Barshiluna. Under Marca Hispanica, eller «Spanske mark», som ble ledet av Frankrikes kong Charlemagne, ble byen og det omkringliggende området erobret i år 797 etter Kristus. Da ble området omgjort til et eget fyrstedømme og til det som i dag utgjør mesteparten av Katalonia. Det daværende navnet Barshiluna ble endelig endret til Barcelona.

Rester fra romertiden i det gotiske kvarter

I det gotiske kvarter kan man fortsatt se spor etter det opprinnelige Barcino. Ved plassen Placa Vila de Madrid ble det under utgravninger i forbindelse med byggingen av plassen gjort arkeologiske funn som stammet fra byens romerske opprinnelse. Blant annet ble det oppdaget en gammel romersk vei som er ledsaget av flere gravsteiner som stammer fra det andre og tredje århundre etter Kristus. Som en følge av dette ble byggeplanene endret og Placa Vila de Madrid ble bygget utenom de historiske funnene. I dag kan du oppleve de eldgamle, romerske funnene eller besøke museet som ligger samme sted.

Under Placa del Rei, som er en del av Barcelonas Historiske Museum, ble det oppdaget mer enn 4000 kvadratmeter med romerske ruiner. Blant disse var søyler fra det opprinnelige Augustus’ tempel, som du kan oppleve på et lite historisk museum som ligger på gaten Carrer de Paradis. Du kan forøvrig støte på flere funn fra romertiden, tiden rundt byens opprinnelse og middelalderen flere andre steder i samme bydel.

Barcelonas Katedral
Like bak Barcelonas store katedral kan du se den smale gaten Carrer del Paradis

Romerske ruiner og levninger etter Barcino

Mange steder omkring i kvarteret kan du se rester etter de opprinnelige, romerske murene. Ved plassen Placa Nova kan du oppleve to separate deler av bymuren murverker, inkludert to tårn som stammer fra det 4. århundre etter Kristus. Mellom de to tårnene stod hovedporten inn til datidens Bacino, Porta Pretoria. Opprinnelig gikk en vannkanal samme sted, som i romertiden og helt frem til det niende eller tiende århundre brakte vann til byen. I våre dager står fortsatt en hel bue fra Barcinos romerske akvedukt, som har blitt et av Barcinos historiske kjennetegn.

Porta Pretoria ved Placa Nova
Restene etter den Romerske Akvedukten ved Placa Nova

Dersom historien om Barcelonas opprinnelse har fengslet deg og du kunne tenkte deg å bo i det gotiske kvarter på din neste Barcelonaferie, kan vi anbefale følgende hoteller:

Arai Aparthotel

Catalonia Catedral

H10 Art Gallery Hotel

Mer fra Sofia Frederikke Bach

10 steder du bør besøke når du er på ferie i Brussel

Brussel er hovedstaden i Belgia og en vakker destinasjon å besøke på...
Læs mere