Gå ikke glipp av disse tre topp-severdighetene på din storbyferie i Wien

Wien
Wien byr på mange store og kulturelle severdigheter på en storbyferie ...

Wien er berømt for sine usedvanlig rike teater- og musikktradisjoner, sine mange klassiske og stilfulle kaféer, sin vakre arkitektur og ikke minst sin unike rolle i Europas ånds- og kunsthistorie. Dette på grunn av byens rolle som (kortere eller lengre) oppholdssted og knutepunkt for noen av de største kulturpersonlighetene i den moderne europeiske historien, som psykoanalysens far Sigmund Freud, forfatterne Stefan Zweig, Franz Kafka, Robert Musil og Elias Canetti, samt komponistene Mozart, Beethoven, Brahms, Mahler, Schubert, Haydn, Bruckner, Schönberg, Strauss I og II – og mange flere.

Men hvilke historiske og kulturelle severdigheter kan du oppleve på din storbyferie i den tidligere hovedstaden for keiserriket Østerrike og Habsburgmonarkiet? Her kommer tre forslag.

Schloss Schönbrunn

Schönbrunn-palasset – eller på tysk Schloss Schönbrunn – var Habsburg-herskernes viktigste sommerresidens og er i dag en av Wiens, Østerrikes og Sentraleuropas største historiske og kulturelle skatter.

Palasset, som ligger i bydelen Hietzing, ca. 11 kilometer fra bydelen Leopoldstadt i byens hjerte, er bygget i barokkstil, og huser hele 1441 rom som har vært vitne til Habsburg-monarkenes skiftende smaker, interesser og ambisjoner gjennom flere århundrer.

Schloss Schönbrunns park
Schloss Schönbrunns park med dens mange attraksjoner er også verdt et besøk

Palasset har også en stor park som blant annet er hjemmet til verdens eldste dyrehage, et oransjeri, en botanisk hage og et palmehus.

Stephansdom

Stephansdom ligger på torget Stephansplatz midt i byens sentrum, og utgjør setet for bispedømmet i Wien. Det er byens mest betydningsfulle religiøse bygning og en av Wiens mest ikoniske bygninger.

Katedralen, som er bygget i en dominerende gotisk stil med romanske elementer, ble gradvist bygget oppå ruinene av to tidligere kirker i perioden fra 1137 til 1511, og ombygningene og restaureringssarbeidet har holdt på helt frem til i dag. Østerrikes største kirkeklokke, Pummerinklokken, henger i domkirkens nordlige kirketårn.

Stephansdom
Stephansdom sett innenfra. Foto-kredit: filedump. Lastet opp under lisensen CC BY-SA 2.0

Hofburg

Slottet Hofburg befinner seg i byens historiske kjerne, og er det tidligere primærslottet i Habsburg-dynastiet. I dag fungerer det som offisiell bopel og arbeidsplass for Østerrikes forbundskansler. Østerrikes nasjonalbibliotek og den berømte Spanske Rideskolen huses også i bygningen.

Hofburgs kuppel
Hofburgs kuppel. Fotokreditt: Alistair Young. Lastet opp under lisensen CC BY 2.0

Slottet, som ble bygget på det 13. århundret og utvidet flere ganger senere, tjente også som keiserlig vinterbolig da Schloss Schönbrunn (nevnt ovenfor) fungerte som Habsburg-herskernes sommerresidens.

Se alle reiser til Wien med Hideaways her.

Tagger fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Mikkel H.

Gå i Kafkas fotspor i Praha

Den verdensberømte forfatteren Franz Kafka ble født i Prahas historiske sentrum 3....
Læs mere