Guide til din første reise til Thailand

Gled deg til en avslappende ferie i Thailand.

Thailand er et av de mest ettertraktede reisemålene i verden. Du vil raskt skjønne hvorfor i det du ankommer landet. Her kryr det av gjestfrie byer med skjønne bountytstrender og lave priser. Men har du ikke vært i Thailand enda, fortvil ei, for her får du tips og råd til en uforglemmelig ferie i vakre Thailand.

Gå på oppdagelse i det lokale kjøkkenet

Drømmen er sikkert å slappe av på en av de mange tropiske strendene, som i første omgang har fått deg til å bestille en reise til Thailand. Men det er også noe du kan glede deg minst like mye til på din ferien: det lokale kjøkkens fortreffeligheter. Det er ikke uten grunn at bereiste matelskere ofte fremhever thailandsk gastronomi som noe av det ypperste i verden.

Les mer om reiser til Thailand

Litt bonusinfo til ditt restaurantbesøk: Ofte får man ikke en kniv utlevert – kun skje og gaffel. Det er meningen at du skal bruke gaffelen til å putte maten opp i skjeen. Tradisjonelt sett så tar man for seg alle rettene på bordet og bruker her gaffelen for å ta fra felles fatene og skålene. Derfor er det kun skjeen som puttes i munnen. Hvis du deltar i et måltid med lokale hvor maten serveres helt uten bestikk? Bruk da høyre hånden til å spise med. Den venstre er ifølge lokal kutyme forbeholdt noe helt andet …

Det er ikke kun på restaurantene du kan se frem til store smaksopplevelser. Thailand er nemlig berømt for sine gatekjøkken, hvor du ofte får en mye mer autentisk matopplevelse enn på restaurantene. Sett på med norske øyne, så er prisen for et slikt måltid i det lave.

Marked Thailand
Flytende marked i Thailand. Foto: Georgie Pauwels, CC BY 2.0.

La deg gripe av stemningen på et marked

Selv om en stor del av de mange billige merkevarene som selges på de store markedene er kopivarer, er de fargerike markedene en av de tingene du bør oppleve på din ferie i Thailand. Om det så er Chatuchak-markedet i Bangkok, det flytende marked i Tha Kha eller Thailands største nattbasar i Chiang Mai, er det ofte et godt utvalg av vakre, lokale håndverk som er perfekt som suvenir. Prut gjerne på prisen og husk at i de fleste andre situasjoner i Thailand vil du komme langt med et smil.

God etikette i Thailand

Mange oppfatter kanskje ikke lenger Thailand som et eksotisk reisemål på samme måte som man gjorde for bare noen år siden. Men første gang du reiser til Thailand vil du fremdeles merke at du er kommet til en ganske så annerledes kultur enn du er vant til. Generelt vil du oppleve at Thailands innbyggere er meget åpne, gjestfrie og smilende. Vil du også selv ta deg best mulig ut og møte lokalbefolkningen med størst mulig respekt er det visse kulturforskjeller som er verdt å lese seg opp på før avreise.

Smilets land

For oss litt mer reserverte nordmenn er det umiddelbart mest slående hvor smilende og imøtekommende thailenderne er. En del av forklaringen finnes i at man i det buddhistiske Thailand setter harmoni høyt, og viser sjelden temperament ved en konflikt for at ingen skal tape ansikt. Det å vise sinne anses for å være ekstremt uhøflig og et tegn på manglende selvdisiplin. Er det noe du er utilfreds med i Thailand kommer du derfor lengst med et smil og litt ekstra tålmodighet.

Thailendernes smilende vesen vil du spesielt oppleve hvis du reiser med barn – ikke bare på hotellene, men også når du beveger deg rundt i området. Mens man snakker om barn er det verdt å nevne at det ikke er noe mangel på barnevennlige strender i Thailand. Stranden ved Hua Hin har for eksempel ikke uten grunn rykte på seg for å være en av landets mest familievennlige.

Sko Thailand
Sandaler kan være ganske praktiske i Thailand, da man normalt ikke har fottøy på innendørs. Foto: Mattes, Public domain.

Hode og føtter

Vil du unngå å fornærme thailenderne skal du være forsiktig med å legge føttene på bordet. Det anses som en fornærmelse å peke føttene (spesielt fotsålene) mot en thailender. Har du for vane å klappe folk kjærlig på hodet, er det en dårlig idé å gjøre det i Thailand. I buddismen anses hodet som det helligste stedet på kroppen, så berøring fra en fremmed vil bli oppfattet som meget krenkende – selv hvis det er et barn. Generelt er det klokt å ha i mente at man i store deler av landet er mye mer konservative med tanke på kjærtegn og berøring i det offentlige rom enn vi er vant til her hjemme.

Wai eller ikke?

Mens det i Norge er vanlig å hilse på både venner og bekjente med et klem, er den tradisjonelle hilsen i Thailand helt uten kroppskontakt. I stedet legger man sine håndflater mot hverandres foran seg som ved bønn, etterfulgt av et bukk med hodet. Dette kalles et “wai” og brukes både når folk møtes og tar farvel. Man bruker også et wai hvis man unnskylder seg eller sier takk.

Som turist forventes du ikke å innlede et “wai”, men det er fint å wai’e tilbake hvis en thailender hilser på deg med et wai. Unntaket er servitører, butikkansatte, rengjøringspersonale og andre serviceansatte som du møter på din vei. Her er det helt greit å besvare et wai med et vennlig smil og et lite nikk med hodet.

Thailendere hilser som utgangspunkt ikke med hånden, men det er blitt mer normalt i Bangkok.

Stor respekt for kongen og den kongelige familien

Thailand er et monarki, hvor monarken formelt sett er statsoverhodet, men som ikke har siste ordet. Men man skal huske at kongen og den kongelige familien i Thailand har en betydelig mer opphøyet status. Hvor man her hjemme i praksis ikke lenger dømmer folk for majestetsfornærmelse, er saken en helt annen i Thailand. Her er det ikke en teoretisk risiko å få flere år i fengsel for å kritisere eller fornærme den kongelige familien. Selv det å tråkke på en pengeseddel med kongens portrett anses som mangel på respekt. Bruk derfor ikke føttene til å fange en pengeseddel som prøver å fly vekk!

Nasjonalsang både morgen og kveld

Thailendere er generelt sett veldig patriotiske, noe som blant annet kommer til uttrykk ved at nasjonalsangen, Pheng Chat, spilles daglig klokken 8 og 18 på alle radio- og TV-stasjoner. På samme tid kan du oppleve at nasjonalsangen på disse tidspunktene spilles over høyttalerne i større kjøpesentere.  Når dette tar plass, stopper thailenderne deres gjøremål og står stille de få øyeblikkene sangen varer. Selv om du kanskje ikke setter den thailandske nasjonalsangen høyt, bør du i respekt gjøre som de lokale. På samme måte forventes det at man reiser seg på kinoen eller teateret når ”Kongens sang”, Phleng Sansoen Phra Barami, spilles før forestillingen.

strand kvinde Thailand
Det er nok å vise bikinien frem på stranden..

Husk godt med klær 

Det varme, solrike klimaet byr naturligvis til lett sommertøy, men vær oppmerksom på at man i Thailand generelt ikke vandrer rundt lettkledd. Selv i turist-badebyene er det derfor ikke sett bra på å spankulere rundt i bikini, eller for mennenes vedkommende i bar overkropp, i byen, eller hvis du skal opp til strandbaren for å nyte en forfriskning.

Spesielt hvis du besøker et av Thailands mange vakre templer, wat, bør du huske å ha litt ekstra tøy med. Her skal man være anstendig påkledd. Dvs. ingen kortebukser eller topper. Husk også at sko og hatter skal av før du setter føttene innenfor et tempel! Vis spesielt respekt for munker og statuer av Buddha, som ikke må berøres.

Koh Samui
Koh Samui, en av Escapeaways’ destinasjoner i Thailand.

Reiser til Thailand

Escapeaway er spesialister på reiser til Thailand, hvor du bor på håndplukkede hotell og feriehus. Her kan du slappe helt av i vakre omgivelser og samtidig ha et godt utgangspunkt for å utforske den lokale kulturen og severdighetene.

Se alle reiser til Thailand med Escapeaway

 

Velkommen til Escapeaway 

Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Du kan i tillegg velge blant våre nøye utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller

Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon?  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om Thailand

Tagger fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere