Halloween i London – skrekk og gru for hele familien

London er det perfekte reisemålet på høsten for en stemningsfull Allehelgensaften. Foto: Glowi, Creative Commons.

Synes du at halloween (eller Allehelgensaften) i Norge er en litt tam affære? Da bør du vurdere å ta turen til London i slutten av oktober. Byen serverer nemlig ekte halloween-stemning med utallige hårreisende aktiviteter og nervepirrende severdigheter for både barn og voksne.

De mest skremmende severdighetene i London

I høstmånedene legger gjerne været opp til fornøyelser innendørs, og da kan du bruke storbyferien i London på å utforske byens mørke fortid. Du finner et hav av severdigheter rundt omkring i den britiske hovedstaden, som huser grusomme historier på steder som Tower of London og The London Dungeons.

I dagene før selve Allehelgensaften arrangeres det i tillegg atskillige arrangementer som vil få nakkehårene dine til å reise seg rundt om i London. Storbritannias største by har de siste årene blitt kjent for sine store halloween-fester, der lokal og besøkende slår seg løs på hovedstadens mange nattklubber og barer i fantasifulle kostymer.

London Dungeon

I London Dungeon skildres 1000 år av byens til tider ganske blodige historie på en måte som underholder både barn og voksne. Utkledde skuespillere plassert rundt om i det store redselskabinettet forteller om byens dystreste fortid med en god balanse av fakta og humor. Vær forberedt på sjokk og masse latter når du minst venter det. Det er en opplevelse for hele familien, selv om det kan være litt for tøff kost for de minste (og sarte sjeler). Man får dessuten mest ut av besøket hvis man forstår engelsk og kan følge med i fortellingene.

Madame Tussauds

Å stå ansikt til ansikt med de livaktige voksfigurene på det berømte voksmuseet Madame Tussauds kan være litt urovekkende i seg selv. Men vil du grøsse skikkelig bør du også besøke spesialutstillingen “Alien: Escape”. Utstillingen er basert på filmen “Alien: Covenant” med den illevarslende undertittelen “Run. Survive. Escape”. Har du sett noen av de ikoniske science fiction-filmene, vil møtet med filmens skrekkinngytende monster, Xenomorph, garantert få det til å gå kaldt nedover ryggen på deg.

Old Operating Theatre
Et besøk i Old Operating Theatre får en til å sette pris på de mange fremskrittene som har skjedd innenfor kirurgien siden 1800-tallet. Foto: Mike Peel, Creative Commons.

Old Operating Theatre Museum

Det høres kanskje ikke ut som et museum med Europas eldste operasjonsrom er helt i tråd med halloween-temaet. Men det er på mange måter en fryktinngytende opplevelse å besøke Old Operating Theatre Museum, som ligger i St. Thomas’ Church i sentral-London. Her får du nemlig et tankevekkende inntrykk av hvorfor det kunne være en særdeles smertefull og risikabel affære å være pasient på et sykehus på 1800-tallet.

Det var gratis å bli operert her på loftet i den gamle kirken, men prisen kunne likevel være høy. Kun hver tredje pasient overlevde operasjonene. Trebenken i sentrum av det hesteskoformede lokalet er omgitt av tilskuerplasser, der medisinstudenter i sin tid kunne iaktta hvordan Londons fattige blant annet fikk amputert armer og bein – uten bedøvelse.

Du slipper heldigvis å overvære en operasjon, men guiden som har erstattet kirurgen forteller levende om operajonsrommets historie og museets opprinnelse. I tillegg er det mulig å ta en nærmere titt på sykehusets gamle utstyrt, inkludert de forskjellige knivene man brukte til å skjære av lemmene.

Highgate Cemetery
Londons gamle kirkegårder er fredelige, grønne lunger i storbyen, men på andre siden skal det ikke mye til før fantasien løper løpsk med tanker om spøkelser og zombier. Foto: MikesPhotos, Creative Commons.

Kirkegårdene

Det kryr av gamle og stemningsfulle kirkegårder i London, og en stille spasertur blant de gamle, værbitte gravsteinene og kryptene skaper en perfekt halloween-stemning. Besøk for eksempel Highgate Cemetery i den nordvestlige delen av London, hvor det blant flere tusen andre hviler berømtheter som Karl Marx, Douglas Adams og George Michael. Merk at man kun får tilgang til den vakre, gjengrodde vestlige delen av kirkegården på guidede omvisninger.

Museums at Night

Som del av en landsdekkende festival har flere av Londons museer og gallerier lengre åpningstider enn normalt i dagene 25.-27. oktober. Da får du en unik sjanse til å se samlingene i et helt annet lys (bokstavelig talt), og flere steder spiller man veldig på halloween-temaet disse kveldene.

Senere på året vil du kunne finne et detaljert program for festivalen på dens offisielle hjemmeside: museumsatnight.org.uk

Halloween
Gresskarlykter med fantasifulle utskjæringer er en fast del av Allehelgensaften. Foto: William Warby, CC BY 2.0.

Halloween med engelske røtter

De fleste av oss oppfatter gjerne feiringen av halloween som en adoptert tradisjon hentet fra USA de siste årene. Og på én måte stemmer det, men det er samtidig ikke hele sannheten om “All Hallows Eve”, som opprinnelig har sine røtter i Europa.

Utskjæringen av gresskar til lykter med uhyggelige ansikter kan, på samme måte som selve halloween-tradisjonen, spores tilbake til de gamle keltiske stammene i England. For kelterne var halloween opprinnelig årets store religiøse fest, og en markering av overgangen mellom sommer og vinter. Selv om kelterne brukte lysende, utskårede rødbeter fremfor gresskar var meningen den samme: å holde de dødes spøkelser ute.

Tradisjonen med å feire halloween ble visstnok senere bragt til Amerika av engelske pilgrimmer i forbindelse med den store utvandringen fra Irland og Skottland. I USA har de gamle ritualene blitt supplert av nye skikker som utkledning, fyrverkeri og barnas “knask eller knep” i nyere tid, der de går rundt fra hus til hus og tigger etter godteri. I London er det ikke så vanlig å se utkledde barn på godteri-tokt på halloween enda, men andre deler av de amerikanske tradisjonene har funnet veien tilbake over dammen – som for eksempel de velkjente, lysende gresskarene.

Her hjemme begynner mange å skjære ut gresskar allerede i høstferien, men selve Allehelgensaften er først 31. oktober. Ifølge gammel overtro var natten til 1. november nemlig tidspunktet da avstanden mellom de dødes og de levendes verden var på sitt minste.

London Eye
Hos Hideaways finner du hoteller med gangavstand til Londons største severdigheter.

Reiser til London

Vil du sikre deg det perfekte utgangspunktet for en opplevelsesrik storbyferie i London denne høsten? Sjekk utvalget av reiser med Hideaways nå. Her bor du på hoteller som gir deg en komfortabel base å komme tilbake til etter en lang dag med sightseeing, slik at du kan samle ny energi til morgendagens eventyr. Les mer om reiser til London med Hideaways

Tagger fra artikkelen
, ,
Skrevet av
Mer fra Mikkel H.

Gå ikke glipp av disse tre topp-severdighetene på din storbyferie i Wien

Wien er berømt for sine usedvanlig rike teater- og musikktradisjoner, sine mange...
Læs mere