Hilsener fra Atrani på Amalfikysten

Sommeren 2015 hadde jeg og en av mine beste venner bestemt oss for å utforske Amalfikysten, og ved en tilfeldighet havnet vi i lille Atrani – i stedet for i den betydelig mer kjente og større byen Amalfi. Og for en hit det ble! Atrani gav oss en av de beste feriene vi noensinne hadde opplevd. Så jeg vil dele mine reise-opplevelser med deg her – og jeg håper at jeg dermed kan inspirere deg til neste gang du planlegger en reise til Italia.

Å reise til Amalfikysten i høysesongen har både sine fordeler og ulemper. Den største ulempen er turistene – vi er (for) mange som har oppdaget skjønnheten ved dette stedet i regionen Campania. Men Amalfikysten og dens byer er så enestående at vi tross alt reiser tilbake år etter år. For uansett hvor mange turister det enn måtte være er fjellene, havet, solen og strendene like vakre.

Atrani_utsikt
Amalfikysten byr på mange spektakulære utsikter – her Atrani sett fra oven.

Men det finnes et lite knep for å slippe å måtte bane seg frem mellom de mange fotograferende turistene. Hvis du unngår å bo i de mer populære byene som Amalfi og Positano – og i stedet drar til de mindre byene langs kyststrekningen som Minori eller som i vårt tilfelle Atrani – kommer det til å føles som om du har kysten helt for deg selv.

I Atrani kan du få i både pose og sekk. Du har en strand der du ikke behøver å reservere plass allerede i morgenskumringen, solstolene er billigere å leie og det lille torget er noe av det mest pittoreske du kan finne. Dessuten tar det kun ca. 15 minutter å gå rundt fjellet for å komme frem til mer sentrale Amalfi, og derfra kan du ta båt eller buss til andre favorittsteder langs kysten. Du kommer altså ikke til å gå glipp av noe!

Atrani_torg
Det lille pittoreske torv i Atrani er alt, hvad du nogensinde har tænkt dig, at Italien skal være…

Vi bodde på høyen over Atrani, midt mellom havet og Ravello. Hver morgen våknet vi midt i det grønne med sitrontrær, fikentrær og vinranker voksende rundt oss. Etter å ha spist frokost gikk vi langs den lille steinbelagte stien som snodde seg forbi små kapeller, torg og hager fylte med solmodne tomater og bær, ned til stranden og tilbragte dagen med å lese mange bøker, bade og spille strandtennis. Når solen begynte å forsvinne bak fjellet avsluttet vi dagen med en kald øl på stranden. Che bella vita!

Atrani_tunnel
For å komme ned til stranden i Atrani går du gjennom en sjarmerende, liten tunnel.

Middagene spiste vi enten i Ravello eller i Amalfi, som vi reiste frem og tilbake til med lokaltransport. I begge disse småbyene finner du en rekke forskjellige restauranter som først og fremst serverer fantastiske fiskeretter. Men hvis du vil kan du også prøve den lokale pasta scialatelli; en kortere og tykkere versjon av fettuccine-pastaen. Og med den nære beliggenheten i forhold til Napoli, der pizzaen engang i tidenes morgen ble født, er det en naturlig at også denne runde delikatessen bør inntas minst én gang i løpet av ferien din her.

Når du ferierer på Amalfikysten går det ikke an å avslutte middagen uten en likør, mer spesifikt sitronsnapsen limoncello. Sorrento-halvøya er verdenskjent for sine smakfulle sitroner – og de er såpass unike at de har fått betegnelsen IGP, noe som betyr at de er geografisk beskyttet.

Les Mamma Luisas populære oppskrift på limoncello her.

All ekte limoncello som produseres i Italia består av sitroner fra Sorrento-halvøya, og å nyte denne søte drikken ved en solnedgang på stedet der den fremstilles er noe helt eget.

Atrani_citroner
Med sitroner fra Sorrento-halvøya kan du lage mange gode ting – for eksempel likøren limoncello.

Det har blitt sagt mange ganger før, men Amalfikysten er virkelig det nærmeste man kan komme paradis på jord. Og å bo i en liten perle som Atrani er prikken over i-en. Jeg kommer utvilsomt til å reise tilbake!

Vil du vite mer om Atrani?

Hvis du vil vite mer om Atrani kan du bl.a. lese om ferieboliger, hoteller og utfluktsmuligheter i byen her. Du er også hjertelig velkommen til å ringe oss på 239 60 873 hvis du har spørsmål om ferier i Atrani, eventuelt skrive til oss her.

Hvis du også vil vite mer om våre reiser til Amalfikysten bør du ta en titt på denne siden, der du kan se alle våre feriehus og hoteller på Amalfikysten.

Tagger fra artikkelen
Mer fra Michael Nielsen

Navigli: Milanos kunstneriske oase

Gjennom Roma strømmer elva Tiberen. Torino har sin Po-elv. I Firenze flyter...
Læs mere