Hvordan får du legehjelp i løpet av ferien i Italia?

Mens du gjør deg reiseklar og lar forventningens glede ta over, er det gjerne ikke tanker om mulige ulykkes- eller sykdomstilfeller under reisen som fyller bevisstheten din. Men uhellet kan jo være ute, så derfor har jeg laget en liten veiledning til når og hvor du skal henvende deg hvis du skulle få bruk for legehjelp i løpet av ferien din. Print den eventuelt ut og ta den med på reisen!

Før avreise

I henhold til gjeldende EU- og EØS-regler må du huske å ta med deg det blå europeiske helsetrygdkortet ditt på reisen. Les mer om det europeiske helsetrygdkortet på Helsenorge. Du bør også vurdere å ha med deg en reiseforsikring som du blant annet kan finne her hos Gouda reiseforsikring.

Under oppholdet

Legehjelp på dagtid på hverdager
Skulle du få bruk for legehjelp på dagtid på en hverdag skal du henvende deg til en lege som er tilknyttet den italienske offentlige sykesikringen (Azienda Unità Sanitaria Locale – ofte forkortet til ASL eller AUSL). Hvis du henvender deg til vår lokale samarbeidspartner (f.eks. i resepsjonen på hotellet) i Italia vil vedkommende helt sikkert kunne hjelpe deg med å finne den nærmeste relevante legen for deg. Husk å ta med både pass og europeisk helsetrygdkort ved legebesøket.

Lægehjælp under ferien i Italien
Skulle du få bruk for legehjelp på dagtid på en hverdag skal du henvende deg til en lege som er tilknyttet den italienske offentlige sykesikringen

Den ytelsen du mottar fra legen tilsvarer den ytelsen en italiener mottar, noe som betyr at hvis det for italienerne er egenbetaling på behandlingen (noe som sjelden er tilfellet), vil det også være det for deg. Du kan, via SOS International, søke godtgjørelse for evt. egenbetaling når du har kommet deg hjem igjen. Husk å ta vare på resepter, kvitteringer o.l.

Legehjelp på kveldstid, samt i helger og på helligdager
På kvelden og i helgene / på helligdager skal du kontakte den lokale legevakten (Guardia medica). Husk å ta med deg både pass og europeisk helsetrygdkort ved legebesøk. Du kommer vanligvis til å måtte betale et mindre gebyr på legevakten. Dette gebyret refunderes ikke. I områder med mye turisme finnes det ofte en turistlegevakt (Guardia medica turistica). Våre lokale samarbeidspartnere vil være behjelpelige med å formidle kontakt med legevakten. Turistlegevakten krever en brukerbetaling i tillegg til gebyret. Du kan, via SOS International, søke om godtgjørelse for evt. egenbetaling når du er hjemme igjen. Husk å ta vare på resepter, kvitteringer o.l.

Akutt legebehov
Som her hjemme har man også i Italia en akutt-telefon der helsefaglig personale tar imot oppringninger og vurderer hvilke behandlinger som er påkrevd i den gitte situasjonen. Nummeret er 118. Du kan også alltid henvende deg til skadestuen (Pronto soccorso) ved akutt behov for legehjelp. En slik avdeling finnes på stort sett alle sykehus. Her vil man vanligvis behandle brukkede lemmer eller ta imot mindre barn med høy feber.

Da gjenstår det visst ikke så mye annet å si enn: God ferie og pass på deg selv!

Interessert i flere praktiske tips til ferien?

Besøk vår side om praktiske opplysninger der du kan lese om alt fra penger, trafikk, ankomst til feriehuset, ting å huske på før avreise m.m. Du bør også lese vår populære artikkel “Ti ting du må huske når turen går til Italia”.

 

Velkommen til Escapeaway 

Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Du kan i tillegg velge blant våre nøye utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller.

Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon?  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Escapeaway

Tagger fra artikkelen
, , ,
Mer fra Louise Laurenius

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere