Hvorfor bør du reise til Kreta i Hellas?

Opplev Kreta i Hellas
Opplev Kreta i Hellas

Kreta er Hellas‘ største øy og den gjestfrie befolkningen har mer enn nok å være stolte av, som det minoiske palasset, de venetianske havnene og den slående naturen med høye fjell, dype daler og livlige strender. Informasjonen om Kreta og reiser til Kreta nedenfor er skrevet for å gi inspirasjon til din ferie. Det er ikke et forsøk på å lage en ny reiseguide om øya, det er det mange som har gjort en veldig god jobb med å lage før oss!

Derfor bør du reise på ferie til Kreta

Kreta er den største øya i Hellas og den nest-største øya i hele Middelhavet. Samtidig er det en øy med en spennende historie og en vakker natur. På Kreta finner du litt av alt, du kan f.eks. oppleve Minoiske palasser, venetianske havner, snøkledde fjelltinder, dype kløfter, små bukter og populære strender, stolte og sjenerøse innbyggere og fargerike tradisjoner. Så det er mange gode grunner til å besøke Kreta. Det betyr selvfølgelig at øya tiltrekker seg mange besøkende. I sommerperioden ankommer det hver dag flerfoldige charterfly fra Europa til de travle flyplassene i Chania og Heraklion. De fleste charterturistene innlosjeres i ferieområdene ved nordkystene, så resten av øya er mindre besøkt, og du kan derfor saktens finne et sted å bo hvis du gjerne vil litt vek fra folkemengdene.

Matala på Kreta
Matala på Kreta

Den nordlige kystlinjen har bukket under for en massiv utvikling, og kun enkelte pletter langs nordkysten byr fremdeles på en stille og rolig atmosfære, som den søvnige fiskerlandsbyen Panormos. Langs sørkysten finner du mange deilige strender og fantastiske bukter med skyhøye fjell i bakgrunnen. På strekningen mellom Paleohora og Sougia finner du fremdeles områder som kun er tilgjengelige til fots eller med båt. På de vestlige og østlige delene av øya finner man noen av de mest idylliske områdene; den lille øya i sanden, Elafonisi, og lagunen i Balos ligger i vest, og i øst kan du besøke den flotte palmestranden i Vai og de gamle ruinene nær stranden ved Zakros.

Mer enn bare en kystlinje

Når du beveger deg vekk fra kystene vil du oppleve et svært fjellrikt landskap med punkter som hever seg opp til 2000 meter over havets overflate. Her finner du ekte villmark som er stekende het om sommeren og hvit av snø om vinteren. Turgåere finner herlige stier her, men du bør ikke være overmodig i dette landskapet. De Hvite Fjellene er blant favorittene, der månen danser i bakgrunnen og stråler over det mektige landskapet. Du kan utfordre deg selv med en vandretur i en av kløfterne; Samaria er den mest besøkte, så det kan anbefales å prøve Agia Irini eller Aradena hvis du gjerne vil litt vekk fra folkevandringene. Ved foten av kløftene kan du finne frodige sitronlunder og avokadotrær mens du støter på gamle bysantiske kapeller og billedskjønne landsbyer på din vei.

Agios Nikolaos
Agios Nikolaos

Du bør også unne deg et par dager i de livlige venetianske byene på nordkysten. Her finner du venetianske festninger, tyrkiske moskeer, greske fiskerhavner og kosmopolitiske butikker, og spesielt byene Chania og Rethymno byr på lekre hoteller der du kan nyte et par feriedager i sus og dus. Hvis du også har lyst på litt fest og farger kan du dra mot øst til Elounda med et utvalg av deluxe-hoteller, eller du kan besøke den livlige Agios Nikolaos som ligger like i nærheten. Hovedstaden Heraklion bør heller ikke glemmes, da du her finner kongen over alle minoiske palasser; Knossos.

Reisetips á la Kreta

Kreta er en meget stor øy og det kryr av anbefalelsesverdige steder her, så du kan fritt velge de stedene som vekker mest interesse hos deg; det kan f.eks. være Chania, Kissamos, De Hvite Fjellene, Rethymno, Elounda, Makrigialos – eller noe ganske annet.

Chania (Hania) er en deilig, liten og kystnær by som har mye å by på. Byen er mest kjent for sin maleriske strandpromenade fylt med travle kaféer og tradisjonelle fiskerbåter. Den venetianske fiskerhavnen ligger godt beskyttet bak de venetianske festningene. En kort spasertur herfra befinner du deg i den gamle osmanniske bydelen, hvor du finner pittoreske, brosteinsbelagte smau, små museer og sjarmerende butikker med kunst, smykker, lærvarer og delikatesser.

Chania
Chania

Øst for den gamle bydelen finner du Koum Kapi, som er sprengfylt med kaféer, barer og et par små, men lekre strender. Lengre strender finner du 500 meter vest for den gamle bydelen, der du også finner den nye bydelen Nea Hora. Denne delen er ikke på langt nær så besøkt, men du kan oppleve tradisjonelle fiskerestauranter og små verksteder der håndverkere hjelper de lokale beboerne. Lengre inne i landet kan du besøke fruktplantasjene i Perivolia, som ligger ved foten av De Hvite Fjellene. Du kan fint tilbringe en ukes tid i dette området og kombinere alt fra strandbading, spising, vandreturer, fest og shopping.

Strender

Hvis du beveger deg mot vest vil du oppleve en hel perlesnor av strender, der den første er en ekte sandstrand som skapt for en avslappet ettermiddag, før du fortsetter en kilometer videre og finner Agii Apostoli, der du kan runde av dagen med en cocktail og en middag på Chic Hotel Ammos.

Klostre

På halvøya Akrotiri nær flyplassen finner du klosteret Agia Triada (Giagarolou) som har vært et utsmykket og storslagent kloster, mens Gouvernetou er et mer fjerntliggende og intimt kloster med en herlig sti ned til den ødelagte kirken og grotten ved Agios Ioannis (Katholiko).

Agia Triada
Klosteret Agia Triada. Foto: POTIER Jean-LouisCC BY-ND 2.0

Kissamos og Vestkreta

Kjører du mot vest finner du noen av Kretas lekreste strender ved foten av De Hvite Fjellene. På en bakketopp ligger Elia med perfekte hoteller som lokker med utsøkt mat og velværebehandlinger du kan slappe av med etter en opplevelsesrik dag.

Gramvousa og Balos

Vest-Kreta har et par ”fingre” som stikker ut i vannet, og denne delen av Kreta er en robust, fjellrik halvøy med et par isolerte øyer. På den ene finner du ruinene av et venetiansk fort, og på spissen av halvøya finner en av Kretas mest idylliske strender, Balos. Det går en grusvei mesteparten av veien, men det siste stykket må tas til fots, eller kan nås med en seiltur fra Kissamos eller Chania.

Elafonisi

Her finner du en nærmest perfekt langgrunn sandstrand; som skapt for barnefamilier. På en sommerdag kryr det av mennesker på stranden, så det anbefales å besøke stranden tidlig på dagen eller utenfor sesongen.

Elafonisi
Elafonisi-stranden. Foto: Miguel Virkkunen CarvalhoCC BY 2.0

På toppen av en klippe i nærheten ligger et lite kloster kalt Chryssoskalitissa, som betyr “de gylne trappene”, og det var denne klippen som dannet rammen for Christopher Somervilles fremragende roman “Det gylne trinn”.

Polyrinia

Rundt 7 km fra Kissamos finner du denne bakketoppen bestrødd med ruinene av romerske akvedukter, venetianske festninger og antikke, greske fortellinger, samtidig som du kan nyte en uimotståelig utsikt over øya og havet. Du bør parkere bilen ved enden av veien i den moderne landsbyen Polyrinia og spasere 50 meter tilbake mot høyre. Der kan du gå opp en grusvei som passerer noen huler som tidligere har vært brukt som boliger, før du ankommer kirken hvor de 99 forfedrene forsvarte kristendommen under den sarakensk-arabiske okkupasjonen. Herfra leder stiene opp til et slott med mange sisterner og rester av bygninger, samt en fantastisk utsikt.

Polyrinia
Polyrinia. Foto: Christine McIntoshCC BY-ND 2.0

Hvis du har lyst på en lengre tur kan du bevege deg videre i Sirikari-juvet, som fører til Sineniana. Der kan du nyte en god vandretur, men du bør planlegge turen og huske å ta med kart og kompass. Fjellvettreglene gjelder selv om du er utenfor Norges grenser!

De Hvite Fjellene

Disse fjellene har fått navnene deres fordi fjelltindene stråler like klart i sommersolen som de gjør i vintersnøen, og fjellene er et rent paradis for både naturelskere og turgåere. Kombinasjonen av høye fjelltopper av kalkstein og de dype kløftene gir området en rik variasjon av terreng, planter og dyreliv, spesielt fordi det ikke går veier langs kystlinjen. Her finner du flere forskjellige blomsterarter enn i de fleste andre europeiske land, og området er et viktig fristed for trekkfugler og den kretiske fjellgeita, som også kalles Kri Kri.

Samariakløften

I den sentrale delen av Kreta finner du Samariakløften, som er en nasjonalpark der du kan gå tur gjennom den lengste av Kretas kløfter, omgitt av fjell som er over 2000 meter høye, og der du kan oppleve av klippeveggene tårner dramatisk opp mot himmelen mens du beveger deg ned langs elva som slynger seg i bunnen av kløften som en slange mot havet. Dette har vært det absolutt mest populære utfluktsmålet for turister på Kreta med haugevis av turistbusser som ankommer fra Omalos tidlig hver morgen. Det kan derfor anbefales å starte på formiddagen for å unngå store mengder turister, men du bør heller ikke vente for lenge da du har 16 km å gå på klippefylte stier foran deg.

Samaria
Samariakløften. Foto: Miguel Virkkunen CarvalhoCC BY 2.0

Det er også en god idé å komme tidlig eller sent på sesongen, mai til oktober. Alternativt kan du besøke Agia Irini-kløften i nærheten av Sougia, som er åpen hele året rundt, og som er velegnet som en dagstur fra Anidri. Du kan ta en taxi til Epanohori og gå tilbake til Moni, noe som blir en fottur på rundt 3-4 timer.

Gingilos-fjellet

Erfarne vandrere kan bestige Gingilos, som ruver hele 2080 m.o.h., fra Xiloskala ved starten av Samariakløften på Omalos-sletten. Det er en dramatisk tur på 5-6 timer, og byr på gode utfordringer og noen fantastiske utsiktsposter. Det er viktig å ha med en god guidebok og et kart, men en guide er ikke nødvendig. Men hvis du ønsker å bevege deg inn i hjertet av De Hvite Fjellene bør du alliere deg med en guide som har nøkler til den ubemannede vandrerhytten ved foten av Pachnes-toppen i 2453 meters høyde.

Paleochora-Sfakia-kysten

Kyststrekningen mellom Paleochora og Sfakia er en strekning som kun kan forseres til fots eller til sjøs, og her kan du oppleve synet av et fantastisk vakkert og blått hav, fredelige furuskoger og idylliske, bortgjemte bukter. Ruten er tilgjengelig via en tursti og en ferge som seiler fra Paleochora – Sougia – Agia Roumeli – Loutro – Sfakia, noe som gjør ruten tilgjengelig punkt for punkt.

Paleochora
Paleochora. Foto: Mike DobsonCC BY 2.0

Den beste strekningen går fra Paleochora til Sougia, og er en vandretur på 5 timer der du kan oppleve de gamle ruinene ved Lissos. Strekningen fra Agia Roumeli til Loutro kan tilbakelegges på 6-7 timer og er også en deilig dagstur, om enn mer besøkt. På denne turen passerer du de høye klippeveggene ved Aradenakløften, som også kan utgjøre en dagstur hvis du ikke har noe imot svimlende høyder. Det er stort sett sol hele dagen, så husk masse vann og solbeskyttelse.

Rethymnon

Rethymnon, eller Rethymno, er en flott havneby og universitetsby på Kretas nordkyst. Byen kan minne om Chania, men det er best å ikke snakke for høyt om denne sammenligningen. Rethymnon har en vakker og sjarmerende gammel bydel som er delvis restaurert og som byr på brosteinsbelagte smau, pastellfargede bygninger, minareter fra det Osmanske riket, venetianske kirker og dekorative fontener. Det er en idyllisk havn her, der halvparten er reservert for fargerike fiskebåter, og andre halvparten benyttes av ferger som seiler til Pireus. Hele havnen overvåkes av en imponerende venetiansk festning fra 1500-tallet. Her arrangeres det et par populære festivaler, blant annet en vinfestival i juni og en renessanse-festival i juli.

idyllisk havn
Den idylliske havna i Rethymnon.

Byen er velegnet som base hvis du ønsker å utforske den vestlige og sentrale delen av Kreta. Bare et lite stykke fra kysten finner du Arkadiklosteret ved foten av Idi-fjellet (Psiloritis), som ble oppført på 1500-tallet og huser en venetiansk kirke i barokkstil. Stedet har en grusom historie; her fant nemlig et blodig opprør mot tyrkerne sted i 1866, da de greske munkene og noen rebeller sprengte seg selv og motstanderne deres i lufta ved å sette fyr på kruttlageret.

Du kan besøke et roligere kloster på sørkysten ved Preveli. Her ligger det et flott kloster fra 1600-tallet med en sjarmerende gårdshage og et lite museum med utsikt over den deilige sandstranden som markerer møtepunktet mellom havet og elva som bukter seg gjennom palmelunden. Vi anbefaler å besøke stedet tidlig på dagen eller utenfor sesongen for å unngå for store folkemengder.

Hold ferie på Rimondi Boutique Hotel på Kreta
Et godt valg hvis du vil reise på ferie i Rethymnon på Kreta er Rimondi Boutique Hotel

Elounda og Lasithi

Elounda er hjemstedet for mange av Kretas beste ferieområder med sine hvite sandstrender, krystallklare vann og fremragende restauranter og barer – et sted for både avslapning og fest. Du kan dra på dagstur den lille klippeøya Spinalonga som en gang i tiden fungerte som et venetiansk festningsverk mot tyrkerne, senere som et bosted for spedalske og nå et fascinerende og historisk sted å besøke. I nærheten finner du også Olous, den sunkne by; en minoisk havneby som nå er halvt begravet av hav og sand, samt den lille øya Kolokyth. 8 km sør for Elounda ligger den travle feriebyen Agios Nikolaos, der du kan oppleve et hav av barer, tavernaer og britiske turister, for ikke å glemme den såkalte bunnløse sjøen, som egentlig “kun” er 64 meter dyp og forbundet med havet.

Lassithi-sletten

Denne frodige fjellsletten er omkranset av snødekte fjelltopper og utgjør et yndet utfluktsmål fra Elounda og Agios Nikolaos, men du bør ikke falle for postkortene som viser tusenvis av tradisjonelle, hvite vindmøller – de fleste av dem er forfalne og uten seil.

Lassithi
Vindmøller ved Lassithi. Foto: ArminCC BY 2.0

Ikke desto mindre er området fylt med frodige lunder med eple-, pære-, fiken- og oliventrær, og du kan derfor unne deg en forfriskende pause fra den uttørkede kyststrekningen her. Ta turen opp til Dikti-hulen, som er dryppsteins-hulen der guden Zevs ifølge sagnene ble født. Bare følg stien opp fra landsbyen Psihro, og husk å ta med deg lommelykt. Det er guider tilgjengelig, men det er som regel ikke nødvendig.

Makrigialos og den sørøstlige kysten

Kjører du mot øst fra lerapetra passerer du et tunnelrikt landskap før du ankommer Makrigialos, som er en populær og godt besøkt kystby. Byen har en flott fiskerihavn med velstelte bygninger, masse barer og tavernaer, for ikke å glemme ruiner fra mykenske og romerske bosetninger. Fortsetter du videre ankommer du Analipsi ved foten av Pefki-kløften, og kan ta en rolig rundtur i dette interessante området. Her finner du også Kapsa-klosteret med en imponerende beliggenhet ved Perivolakia-kløften. Her kan du oppleve historien om den selvproklamerte mirakelmannen Gerontoyiannis, som du kan se restene av i en kasse. Til slutt kan du ta en svømmetur i den idylliske, lille bukta.

Vai og Zakros

I Vai ligger Europas eneste naturlige palmestrand, og når du sitter og vifter med tærne i skyggen av et palmetre føles det veldig eksotisk. Men det kan fort også føles ganske stappfullt, så det er lurt å dra hit tidlig på dagen eller utenfor høysesongen. Det finnes roligere strender hvis du spaserer 10 minutter mot sør eller 20 minutter mot nord til Itanos.

Vai
Vai palmestrand. Foto: Bojan CekrlicCC BY-SA 2.0

En annen stor attraksjon i nærheten er restene av de minoiske palasset Zakros, som er en samling ruiner av en forholdsvis enkel konstruksjon hvis du sammenligner med Knossos, men som er ekstra interessant på grunn av sin plassering midt i Dødens Dal, som området kalles etter funnet av en rekke minoiske gravsteder. Iherdige turgåere kan følge en oppmerket sti gjennom dalen fra Ano Zakros til palasset, og du kan belønne dagens arbeid med en svømmetur og et måltid i Kato Zakros. Du kan oppleve både Vai og Zakros ved å ta en rundtur fra Makrigialos, og turen kan gjøres på en dag hvis du starter tidlig.

Finn din ferie til Kreta her

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

Skrevet av
Mer fra Marie B.

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere