Ideer til en stor oppdagelsesreise i Portugal

Upplev Portugal med Escapeaway

En reise til Portugal byr på store kontraster og en fin sjanse til å lære om de kulturelle forskjellene i et land som ikke er spesielt stort men som likevel har mange stolte tradisjoner. Her er noen tips til hva du kan oppleve i de forskjellige delene av landet.

Det uoppdagede nord

Det er de sørligste områdene i Portugal som får flest besøkende. Det er likevel svært god grunn til å vurdere en tur til den motsatte enden av landet. Nord i Portugal kan du f.eks. besøke provinsen Minho, nord for byen Porto, hvor landbruk, industri og fiske har stor betydning, og hvor befolkningen er både svært gjestfrie og svært religiøse. Og de er ikke minst stolte av sine røtter. Her ligger nydelige små eiendommer omringet av dyrket mark og pynter vakker opp i en frodig, grønn provins.

Naturen er ualminnelig vakker og variert. Og det skal nevnes at du befinner deg midt i sentrum av den perlende friske Vinho Verde regionen hvor landskapet bærer preg av vinmarkene. Her kan du gå på oppdagelsestur blant mengder av portugisisk kvalitetsvin, som ikke bare er avhengig av naturen, klimaet og de over 300 druesortene men som også som har klart å holde på både karakter og personlighet i år etter år.

Porto, Braga og Guimarães

De tre byene Porto, Braga og Guimarães yrer av liv. Guimarães har et godt bevart historisk sentrum og ble utnevnt til kulturby i 2012. Braga er barokkens hovedstad i Portugal og rommer ikke mindre enn 100 kirker. Porto, landets nest største by har en befolkning full av selvtillit og initiativ og er frem til i dag uten masseturisme, så her kan du fortsatt føle deg som en oppdagelsesreisende.

Douro-floden vinmarker
Landskabet rundt elven Douro er et av de vakreste i Portugal.

Den vakre Douro-dalen

Douro-dalen er innlemmet i UNESCO’s verdensarvliste og ligger som en fortsettelse av det vakre nordportugisiske området. Douro er fjellrikt, fredelig og litt drømmeaktig. Vinområdet i Douro er blant verdens første vindistrikt og mange vingårder har tilhørt samme familie i flere hundre år.

Et besøk i denne dalen er utvilsomt noe du vil huske, og du vil garantert møte på stor vennlighet hos den lokale befolkningen. Det fjellrike området mellom Lamego og Coimbra er tynt befolket og landskapet fremstår som uberørt med en blanding av dyrket mark, skoger og billedskjønne landsbyer. Litt bortgjemt i fjellene ligger flere kursteder – som små oaser i flott samspill med den vakre naturen.

Coimbra og andre severdigheter i den midterste delen av Portugal

Coimbra ligger på den nordlige siden av elven Rio Mondego og har det gamle universitetet som en slags “kronen på verket”. Denne flotte bygningen har siden slutten av det 13. århundret huset Portugals eldste og Europas tredje eldste universitet, under ledelse av religiøse ordener som slo seg ned i byen etter at landet ble grunnlagt. Her kan man helt tydelig merke den dynamikken som studentene bidrar med. Coimbras historie strekker seg likevel enda lengre tilbake. Her har både romere og maurere holdt til opp gjennom tidene, og byen var en viktig havneby og Portugals hovedstad fra 1139 til 1260.

Av klassiske høydepunkter på en reise i Portugal må vi nevne de mange nasjonalmonumentene som er innlemmet i UNESCO’s verdensarvliste, og som vitner om den store betydningen de religiøse ordener har hatt for Portugal. I den forbindelsen er det verdt å besøke Tomar, Batalha, Alcobaça og Hieronymus klosteret – med praktfulle arkitektoniske mesterverk som forteller spennende historier.

Du kan fordype deg i middelalderbyer som Óbidos, Castelo de Vide, Marvão og Estremoz med deres særegne arkitektur, lokale skikker og tradisjoner, de gamle jødiske kvartalene og for ikke å glemme Alentejo-områdets perle – Evora, som er en svært sjarmerende by med lang historie helt tilbake til romertiden, og som rommer det svært godt bevarte romerske Diana tempelet.

Belem tårnet i Lissabon
Belémtårnet vidner om Portugals storhedstid.

Lisboa og nærområdet

Et besøk i Lisboa-området med et opphold i den vakre hovedstaden er absolutt å anbefale. Her finnes et gammelt bysentrum som stammer helt tilbake til fønikerne og her er det monumentale området Belém som blant annet huser presidentens offisielle residens, her er verdens største vognmuseum samt monumenter som Hieronymus klosteret, Belém tårnet og Henrik Sjøfarerens monument. Alt dette minner om alle oppdagelsesreisende og landets rikeste historiske periode.

Ved å passer 25. april broen kommer du til å oppleve to vidt forskjellige sider av Lisboa. Broen ble åpnet i 1966 av det samme firmaet som bygde Golden Gate bridge i San Francisco. Herfra kan du nyte en fantastisk utsikt over Lisboa på den ene siden og fiskerbyen Sesimbra på den andre siden. Du kan også la turen gå videre mot Azeitão som er hjertet av Costa Azuls vindistrikt og som er berømt for sin moscatel-vin. Her kan du også nyte de vakre frodige områdene som ligger ved munningen av elven Sado, fra Arrábidas Naturpark mot Setúbal.

Den fortryllende vakre Estoril-kysten ligger et steinkast fra Lisboa, og denne spennende delen av Portugal har en fantastisk beliggenhet med herlige, barnevennlige strender, frodig natur og området er velsignet med et mikroklima som gir milde vintre og mye sol. Langs kysten kommer du til Europas vestligste punkt – Cabo da Roca og videre til de romantiske fjellene ved byen Sintra som inspirerte H.C. Andersen ved hans opphold her i 1866. Fjellsiden er dekket av overdådig vegetasjon og noen av de mest eksotiske og vakre bygningene man kan forestille seg.

Har du fått lyst til å dra på din egen oppdagelsesreise i Portugal? Her kan du finne en reise til Portugal med Escapeaway. Du bor på håndplukkede hoteller, som danner de perfekte utgangspunktet for opplevelsesrike utflukter.

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Portugal

Tagger fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Marie B.

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere