Involtini di melanzane – aubergineruller med tre oster og tomatsaus

Involtini di melanzane - aubergineruller med tre oster og tomatsaus - er et populært innslag i det italienske kjøkkenet

Jeg elsker aubergine! Men jeg kan ærlig si at før jeg flyttet til Italia kun hadde brukt denne grønnsaken i matlagingen min en håndfull ganger. Men det er dét som er så herlig når det gjelder å flytte til nye land. Man åpner opp øynene og sinnet for nye kulturer – og i dette tilfellet, ingredienser!

Uten å ha gjort noen empiriske undersøkelser mener jeg at aubergine – melanzana på italiensk – brukes i betydelig større utstrekning i Italia enn i de skandinaviske landene. Men dette er kanskje ikke så merkelig med tanke på at planten trives betydelig mye bedre i Italias milde klima, fremfor alt på Sicilia.

Opprinnelsen til ordet melanzana har vært gjenstand for mye gjetting, inkludert at det stammer fra det latinske ordet “mala insana”, som kan oversettes til “dårlig (bokstavelig talt “vanvittig”) eple” og sikter til at italienere i middelalderen trodde at man ble gal av å spise aubergine, da frøene lagrer alkaloider, et slags organisk stoff som noen ganger har en giftig virkning på menneskekroppen. Men i dag vet man at mengden alkaloider i auberginer er svært lav, så det er absolutt ikke farlig å spise denne grønnsaken. Og personlig har jeg spist massevis av auberginer de siste årene, og jeg har fortsatt ikke blitt gal (så vidt jeg vet …).

Her deler jeg en oppskrift på en meget populær italiensk auberginerett med deg: involtini di melanzane. Det er aubergine-ruller fylt med spinat og tre forskjellige typer (italienske) oster, og som serveres på et leie av vidunderlig tomatsaus. Alt det beste fra middelhavskjøkkenet med andre ord!

Fakta:
Tilberedning: cirka 1 – 1 ½ time
Antall porsjoner: 2

Ingredienser:

 • 1 aubergine
 • 2-3 ss salt
 • 2 ½ ss olivenolje
 • 1 liten løk
 • 2 hvitløksfedd
 • 70 gr bladspinat
 • 1 kryddermål (1 ml) nyrevet muskatnøtt
 • 125 gr ricotta
 • 1 dl nyrevet parmesanost
 • ½ mozzarella
 • 400 gr passata-tomater + like mye vann
 • 1 ts tørret oregano
 • 1 knivspiss sukker
 • Salt & pepper
 • Klasetomater til servering

Tilberedning:
Skjær auberginen i ½ centimeter tykke skiver (du trenger 6 skiver). Salt dem rikelig og legg dem i en sil i 30 minutter for å trekke ut væsken av dem. Skyld dem deretter i rennende vann. Stek dem myke i 2 ss olivenolje – gjerne på en grillpanne så de får et fint mønster, men det funker også helt fint å steke dem i en vanlig stekepanne. Vend dem underveis så de blir brunet på begge sider.

Hell passata-tomatene i en kasserolle. Fyll pakningen fra passata-tomatene med like mye vann og hell også dette oppi kasserollen. Skrell et fedd hvitløk og knus det med knivbladet før du tilsetter det i tomatsausen. Krydre det med oregano, sukker, salt og pepper. La det koke ned til det halve på svak varme i ca. 30-40 minutter – du ser når sausen har blitt tykk. Fjern hvitløksfeddet.

Hakk løk og det andre hvitløksfeddet. Stek disse til de blir myke i den resterende olivenoljen. Hell spinaten oppi og la den bli myk. Krydre med muskatnøtt, salt og pepper. Hell blandingen oppi en skål og tilsett ricotta og revet parmesan. Bland det sammen.

Legg aubergineskivene på et skjærebrett. Fordel fyllet på de seks skivene. Legg fyllet i den korte siden. Topp med en smule mozzarella, salt og pepper, og rull deretter aubergineskivene sammen. Legg dem i en ildfast form smurt med olivenolje – sørg for at siden hvor skivene overlapper ligger ned. Legg noen klasetomater ved auberginerullene slik at de kan stekes samtidig som auberginene blir klare. Sett det inn i en 225 grader varm ovn i cirka 25-30 minutter.

Hell tomatsausen over i en dyp tallerken. Topp med auberginerullene og til slutt de stekte tomatene.

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Italia

Tagger fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere