Italia får tildelt nok en verdensarv-status av Unesco

Italia holder fast på sin posisjon som verdens ledende nasjon når det gjelder antallet severdigheter som har blitt tildelt den ettertraktede verdensarvstatusen av FNs kulturelle, vitenskapelige og utdannelsesmessige organisasjon, UNESCO.

Denne måneden tilføyde UNESCO to nye severdigheter til Italias allerede imponerende liste over steder med verdensarvstatus, som nå teller hele 53 severdigheter; det er 1 mer enn Kina, som er nummer to på listen med 52 severdigheter, og 7 mer en Spania, som er nummer 3 på listen med 46 severdigheter på UNESCOs verdensarvliste.

Kulturell supermakt

At Italia er å finne øverst på denne listen er ingen tilfeldighet. Forskjellige italienske departementer og institusjoner har i en årrekke arbeidet hardt for å oppnå status som kulturell supermakt gjennom UNESCOs verdensarvliste. Tilhengere av verdensarvlisten ser på den som et vitenskapelig og objektivt kvalitetsstempel av et lands kulturelle, historiske og naturmessige arv. Kritikerne derimot mener den er et stadig mer inflasjonsdrevet og politisert markedsføringsmiddel hvis egentlige formål er å tiltrekke turister til det gjeldende landet, og som – ifølge kritikken – har blitt skjevt fordelt på de 193 FN-landene i forhold til det faktiske antallet betydningsfulle historiske, naturmessige og kulturelle severdigheter på verdensplan.

Firenze
Firenzes historiske sentrum er allerede å finne på UNESCOs verdensarvliste

I alt er det – per juli 2017 – 1073 severdigheter på UNESCOs verdensarvliste globalt sett, inndelt i 832 kulturelle severdigheter, 206 naturlige severdigheter og 35 severdigheter av ulik orientering, fordelt på 167 land. Italia står for hele 10,5% av alle Europas og Nord-Amerikas samlede verdensarv-severdigheter .

Festningsbyer og bøkeskoger

Blant de to nye italienske severdighetene på listen er en gruppe unike venetianske festningsverk som alle stammer fra 1500-tallet. Denne gruppen omfatter blant annet den stjerneformede festningsbyen Palmanova nær Trieste, Peschiera del Garda som er bygget som en øy-festning på elva Mincio i Verona-provinsen, og de berømte forsvarsmurene i den øverste delen av byen Bergamo.

Bergamo
Bergamos gamle forsvarsmurer i den øvre delen av byen er også med på UNESCOs liste

Den andre italienske severdigheten som ble lagt til på UNESCOs liste i denne runden var en rekke urskoger av bøk. Disse strekker seg over et areal på mer enn 2000 hektar fra regionen Toscana i den sentrale delen av Italia til regionen Calabrien i den sørlige delen av landet.

Selv om Italia fortsatt leder i kampen om å være en kulturell supermakt under UNESCOs omdiskuterte vilkår, er landet langt fra ferdig med å søke om verdensarvstatus fra FN-organisasjonen. Landets myndigheter er visstnok allerede i gang med å søke om opptak av tre nye italienske “severdigheter” på listen, deriblant bakkelandskapet i vindistriktet Prosecco og den berømte napolitanske pizzaen…

Reiser til Italia

Har du lyst til å besøke noen av Italias mange verdensarv-severdigheter? Da kan du bestille din reise til Italia enkelt, kjapt og trygt online her.

Tagger fra artikkelen
, ,
Skrevet av
Mer fra Marie

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere