Italia i barnehøyde

Barn elsker Italia. Syden, sol, sommer, strand og samvær er alle ord som klinger godt i ethvert barneøre. Men hvem skal bestemme farten og stille krav til feriestedet? Her ser vi på Italia-ferier som er både foreldre- og barnevennlige.

Mange familier ser på sommerferien som den helligste kvalitetstiden i året. Da får du tid til å nyte familiens selskap uten forpliktelser og dårlig samvittighet, og det er plass til å tilbringe tid med barna og dra på utflukter sammen. Ferien i Italia kan tilfredsstille ethvert ønske og ethvert behov for lek. Her er det plass til barn og voksne med barnesinn.

Barnevennlighet i alle nyanser

Men hvordan skal barnas og foreldrenes ofte forskjellige forventninger til sommerferien forenes? For å generalisere litt kan vi si at de fleste barn ønsker å leke og bevege seg, prøve nye og annerledes lekeredskaper, dra på spennende utflukter og plaske rundt i vannet (enten i svømmebassenget eller i havet) – mens mor og far ofte foretrekker å la seg forføre av vakre utsikter, stemningsfulle byer og velsmakende italienske måltider med en god flaske lokale dråper, så lenge barna er fornøyde.

Italia kryr av barnevennlige steder, men hva betyr egentlig barnevennlig, og hvilke forventninger har barn og voksne til et barnevennlig hotell eller feriebolig? Betegnes barnevennlig som fasiliteter og aktiviteter som stimulerer barn, eller som noe foreldrene synes er forsvarlig for barna? Allerede der oppstår den første interessekonflikten, for betyr barnevennlig lek og vannplaskeri, eller sikkerhetstiltak og krav om ufarlige omgivelser?

Legende børn på Aparthotel Ashanti i Bibione
Lekende barn i svømmebassenget på Aparthotel Ashanti i Bibione

Noen mener at det ligger et ønske om stimulans og kreativitet i begrepet ‘barnevennlig’, og leter derfor etter steder med mye lek og klipper man kan klatre på, mens andre legger vekt på barnebasseng, feriebolig fordelt på kun én etasje og at det ikke er bratte skråninger eller farlige veier i nærheten. Andre barnevennlige krav er basert på at man hele tiden kan ha barna innenfor synsvidde, uansett om man står på terrassen eller sitter nede på stranden. For eksempel kan du bo på et sted ved Gardasjøen der hver leilighet har tv-forbindelse med et videokamera som overvåker barnas aktivitet i bassenget – se Relais Rosa dei Venti i Moniga.

Norske barn vs. italienske barn

Barn og voksne kan altså ha veldig forskjellige syn på barnevennlige steder, men er det også forskjeller på danske og italienske barn? Det er mange stereotypiske idéer på tvers av kulturene, og Norge og Italia er ikke et unntak. Mange er nok enige i at italienske barn lever i en overbeskyttet tilværelse preget av så mye omsorg at det nesten grenser til det skadelige. Italienske barn vokser opp med f.eks. konstante påminnelser om kroppstemperaturer, blodtrykk og varme klær – på godt og vondt. Men i tillegg til denne tidvis bjørnetjeneste-omsorgen respekterer også italienske barn autoriteter og er lydige både på skolen og på museer, der det kreves ro og disiplin, mens de i familiehjemmet og på stranden slår seg mer løs med rop og skrik. Flere vil påstå at italienerne har rykte på seg for å ha et for bredt følelsesregister med hensyn til barneoppdragelse, der avstanden fra utskjelling til kjempeklemmer kan være veldig kort.

Norske barn får derimot ofte lov til å stå mer på egne bein og lære av egen erfaring, og det kan argumenteres at dette gir norske barn god dømmekraft og realistiske holdninger. Norske barn blir også ofte involverte i foreldrenes beslutninger; flere lytter til barnas meninger, spør dem om råd og behandler dem ofte som små voksne.

Det finnes altså mange idéer og meninger om barns vilkår og oppdragelse, og man kan konstatere at kulturer er forskjellige, og barn er forskjellige – akkurat som oppfattelsen av ‘barnevennlighet’ er forskjellig. Uansett gir et besøk i utlandet alltid interessante muligheter til å observere andre kulturer og deres måter å gjøre ting på.

En barnevennlig feriebolig

Hvem sitter i førersetet når dere bestiller ferie? Eller: hvor mye hensyn tar du til barnas ønsker når rammene for deres neste ferie skal planlegges? Vi har funnet 3 boliger som kan deles inn i to kategorier. Den første kategorien henvender seg til familiene der barnas forståelse av en barnevennlig ferie har fått førsteprioritet. Denne kategorien kaller vi: Barna i førersetet! Den andre kategorien henvender seg til familiene der foreldrenes hovedfokus er at barna er glade og har det godt, men der de voksne også kan tillate seg å prioritere sine egne interesser. Denne kategorien kaller vi: Foreldrene i førersetet!

Der findes masser af muligheder for en ferie med børn i Italien
Det er mange muligheter for fine familieferier med barn i Italia

Barna i førersetet

I de familiene der barna sitter i førersetet anbefaler vi at man drar til et barnevennlig feriesenter som et av de to nevnte nedenfor, da barna får tilgang til barnebasseng, god plass til å boltre seg på, forskjellige sportslige og underholdningsmessige aktiviteter, strand og vann. Det er kanskje til og med restaurant på stedet, så barna ikke må avbryte leken for å sitte og holde seg våkne på en stol mens mor og far spiser ferdig.

1] Ghiacci Vecchi, Campiglia Marittima, Toscana
2] Hotel Mediterranee, Adriaterhavskysten, Bibione

Foreldrene i førersetet

I de familiene der foreldrene sitter i førersetet anbefaler vi at man bestiller opphold i en mer “foreldrevennlig” overnattingssted som en av de tre nevnte nedenfor. Her har vi fokusert på stilfulle og flotte steder i stemningsfulle omgivelser med muligheter for kulturell stimulans – kanskje til og med litt romantikk. I tillegg er det restaurant slik at dere kan nyte lekre og velsmakende måltider akkompagnert av god vin mens barna sover trygt og rolig i sengene sine. Men disse feriestedene tilfredsstiller også barnas ønsker da de også er velkomne. Her er det svømmebasseng, muligheter for aktiviteter på lekeplassen og i naturen, og det er kanskje til og med dyr som de minste kan leke eller kjæle med. For dagens barn er det internett de fleste steder, så en uventet regndag også kan gjøres levelig. Se f.eks. dette hotellet:

Camin Hotel Colmegna, Maggioresjøen

Far på spadseretur med sin datter i Val Venosta
Far på spasertur med datteren sin i Val Venosta

En barnevennlig dag

En barnevennlig ferie består selvfølgelig av flere faktorer som skal klaffe. Og akkurat som at vi voksne liker litt variasjon på Italia-ferien vår, setter barna også pris på opplevelsesrike og avvekslende dager fylt med gode ferieminner. Italia har mange barnevennlige feriedestinasjoner der man kan dra på dagsturer for å krydre ferien litt ekstra. Dere kan blant annet besøke dyrehager, kikke på fisk i store akvarier, betrakte naturens versjon av et lekeland i underjordiske grotter, eller besøke de allsidige fornøyelsesparkene. I Toscana kan dere til og med ta turen til et senter dedikert til bevaring av skilpadder. Det er med andre ord mange muligheter for minneverdige utflukter, og nedenfor har vi samlet et kort utvalg:

1] Badelandet Cupolelido og Parco Safari delle Langhe, Piemonte
2] Akvariet i Genova, Liguria
3] Equi Terme og vindgrotten, Toscana
4] Zoosafari og Fasanolandia, Puglia

God fornøyelse til store og små!

Tagger fra artikkelen
, ,
Mer fra Camilla Springborg

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere