Italia i forkledning

Rent språkmessig sett mener mange at ordet “karneval” stammer fra grunnstammen carne, som betyr kjøtt på italiensk. Carneval betyr: “å ikke spise kjøtt”, og siden karnevalet finner sted rett før fasten, da man som praktiserende katolikk skal holde seg unna kjøtt, kan det godt være noe i denne tolkningen. Karnevalet er altså opprinnelig en religiøs fest.

I forhistorisk tid brukte man ofte masker om vinteren for å holde onde ånder unna. Vår tids karneval har sannsynligvis sin opprinnelse i Romertidens gudefester fra vinterperiodene. Når man for eksempel feiret vinguden Bacco kledde man seg ut med masker og danset natten lang.

Historien bak noen av karnevalets tradisjonelle personligheter

Arlecchino: Harlekin er den mest populære masken i Italia og stammer fra Bergamo. Han er kjent for sin underholdende oppførsel og sine fargerike klær. Rollen hans er å lure de rike og hjelpe unge elskende.

Karneval i Italien
I forhistorisk tid brukte man ofte masker om vinteren for å holde onde ånder unna; i dag er det et fast innslag i karneval over hele verden

Dottor Balanzone: Doktoren er en karikatur av de lærde herrene fra Universitetet i Bologna. Han er tykk, rik og snakker om unyttig kunnskap. Figuren er utstyrt med en svart kappe og en stor krage som gjør ham enda mer komisk.

Brighella: En klok tjener som har en hissig holdning og et godt øye til kvinnene. Opprinnelig fra Bergamo akkurat som Harlekin.

Colombina: Colombine er en tjenestepike og sladretante.

Gnaga: Kattemasken er en ertende figur som uttrykker seg i en mjauende falsett, og blir ofte brukt av homoseksuelle som deres foretrukne utkledning.

Pantalone: Buksemannen er en karikatur av gjerrige handelsmenn fra Venezia. Rik, grådig og naiv. Figuren er kledd i rødt med en sort kappe, som også er forkledningen man forbinder med handelsmenn fra Nordøst-Italia i 1500-tallet.

Karneval i Italien
Vår tids karneval har sannsynligvis sin opprinnelse i Romertidens gudefester om vinteren

Pulcinella: Polichinel er en napoletansk tjenerfigur med en melankolsk og filosofisk livsinnstilling. Han er kledd i hvitt og dekker ansiktet sitt med en sort maske med en stor nese. I tillegg har han en pukkel på ryggen og en skikkelig kulemage – og dermed har han blitt symbolet på napoletanere.

La Peste: Pesten er egentlig ikke en figur, men heller en forkledning som imiterer hvordan datidens pestleger gikk kledd når de skulle besøke pestrammede pasienter: stor kappe (i voksbehandlet stoff), maske med langt nebb slik at legen trygt kunne puste, og en stokk som skulle sørge for at legen ikke måtte røre pasientene.

Karneval i Viareggio, Venezia og andre italienske byer

Karneval er i dag en folkelig fest på regionalt plan, og mens noen italienske byer gjør en god del ekstra ut av denne festlige begivenheten, så ligner karneval andre steder bare på en alminnelig byfest med kostymer. Nedenfor beskriver jeg noen av karnevalene det er verdt å besøke eller som skiller seg ut på et eller annet vis. Som oftest arrangeres karnevalsopptogene i slutten av januar og begynnelsen av februar.

Karneval i Italien
Mens vi i Norden nøyer oss med å feire fastelavn i en ukes tid, er det normalt at man i Italia begynner karnevalsperioden allerede i slutten av desember og fortsetter frem til februar

Viareggio – det grønne karneval
Karnevalet i Viareggio er en 135 år gammel tradisjon, og er blant de mest berømte karnevalene i Italia og Europa. Hvert år besøker opptil en million mennesker fra både inn- utland den lille, toskanske badebyen. Karnevalet ble arrangert her for første gang i 1873 som en folkelig begivenhet. Deltakerne ankommer i store pappmasjé-opptog med vogner (de største er opptil 20 meter i høyden og 14 meter i bredden med en totalvekt på rundt 40 tonn – og den største av vognene kan ha ca. 200 personer ombord), i kostymer og med dukker, og går i opptog langs strandpromenadene. Det er både kjente figurer, politiske ansikter og eventyrhelter som blir portretterte og gjort narr av, for ikke å glemme viktige sosiale temaer og skandaler fra året som har gått.

En viktig del av karnevalet er musikken og de store mengdene karameller og konfetti som kastes ut til tilskuerne – så her er det underholdning for alle i alle aldre, og festen fortsetter i alle byens strøk med karnevalsmenyer i restaurantene, maskeradeball på diskotekene, sportsbegivenheter og andre underholdende innslag.

Karneval i Italien
Der brukes mange timer på å sy de fargerike klærne til karnevalet i Italia

Karnevalet har siden 1925 tatt hensyn til miljøet og derfor gjenbruker man materialer fra hverdagen til å lage de fantasifulle maskene og dukkene som blir brukt i opptogene. De blir håndlaget etter gamle teknikker av aviser, lær og lignende.

Symbolet på karnevalet i Viareggio kalles Burlamacco. Burlamacco er en statue er en leende klovn i rød-hvite klær med en svart kappe som ble laget av Umberto Bonetti 1930 og sees overalt i forbindelse med karnevalet i Viareggio.

Venezia – det klassiske karnevalet

Karnevalet i Venezia er utvilsomt det mest berømte karnevalet i Europa og har røtter helt tilbake i 1094. Karnevalet er nok mest kjent for sine vakre masker. Helt siden 1400-tallet har det vært populært å bære disse kunstneriske og mystiske maskene som ble laget av såkalte maschereri – et meget anerkjent håndverk i kanalbyen. I Venezia begynner forberedelsen til det kommende karnevalet lenge i forveien, og en stund var det tillatt å ta seg fri fra jobb for å kunne dedikere seg fullstendig til karnevalet og all dets herligheter og moro.

Les mer om karnevalet i Venezia her

Karnevallet i Venedig
Karnevalet i Venezia er utvilsomt det mest berømte karnevalet i Europa og stammer helt tilbake til 1094.

Cento ved Bologna i Emilia-Romagna

Det årlige karnevalet har vært en tradisjon i Cento siden 1600-tallet. Først på 1980-tallet ble Centos karneval berømt utenfor Italias grenser. Det skyldes at byen ble vennskapsby med Rio di Janeiro, som er hjemstedet for verdens største og mest berømte karneval. Centos karneval består av store opptog med vogner, masker, sambadans og det selges sjokolader og andre suvenirer til tilskuerne.

Ivrea ved Torino i Piemonte

Dette karnevalet har bl.a. en rekke historiske figurer som deltar hvert år, men det mest kjennetegnende ved byens karneval er den fargerike appelsinkampen som utkjempes mellom karnevalsdeltakerne og tilskuerne. Tradisjonen stammer fra midten av 1800-tallet, men allerede i 1600 ble det arrangert matkamper i byen. Den gangen brukte man bønner som våpen, men i dag er det halvråtne appelsiner som brukes som skyts.

Fano sør for Pesaro i Marche
Karnevalet er blant de eldste karnevalene i Italia og oppstod allerede i 1347 etter at to viktige familier i byen endelig sluttet fred etter flere års uenigheter. I dag er karnevalet kjent for Il Getto, da det kastes karameller og sjokolader fra opptogets vogner.

Udklædt til karneval i Venedig
Kreativiteten kjenner nesten ingen grenser i de italienske karnevalene

Bagolino ved Idrosjøen i Lombardia

Dette karnevalet har utviklet seg til et erotisk karneval der man i tillegg til kostyme går med masker. Masken gir bæreren tillatelse til å bruke f.eks. gulrøtter og andre fallos-lignende grønnsaker til å erte og provosere de som ikke har kledd seg ut. Så hvis du får stukket en fallos-lignende grønnsak opp under kjolen er det bare å ta det med et smil! Noen benytter også masken til å skifte kjønn for en dag. Karnevalet strekker seg ut over flere uker fra januar til februar.

Acireale på Sicilia

Dette karnevalet kalles ofte for det vakreste i Italia. Årsaken ligger i mange århundrer med utvikling av det som i dag har blitt et fantasifullt og blomsterrikt karneval. Her kastes det ikke råtne appelsiner og andre frukter, men kreftene blir heller brukt i utsmykningen av spektakulære vogner og masker som bl.a. prydes med blomster. Det arrangeres i februar.

Se karneval på Museo Cittadella del Carnevale i Viareggio

Foran bygningen ønsker Burlamacco-statuen deg velkommen til karnevalsmuseet. Inne bak murene kan du se hvordan et ideelt karnevalsopptog ser ut, og museets formål er å gi besøkende en dypere forståelse av magien ved karnevalet. I tillegg er det en avdeling der du kan hente inspirasjon og ideer om håndverket bak de store pappmasjé-maskene. Det er også en utstilling med postkort av de opprinnelige karnevalsplakatene, der de tidligste er fra så tidlig som 1925. Du kan også få en introduksjon til den hemmelige verdenen inne i vognene, og selv få lov til å prøve å styre figurene ved hjelp av et tauverk inne i vognen – styremetoder som stammer fra skipsbyggeriet i byen.

Museet er åpent fra kl. 15:30 til 17:30 i helgene fra desember til mai.

Tagger fra artikkelen
, ,
Mer fra Camilla Springborg

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere