Italia utenfor høysesongen

Har du vurdert å reise utenfor de typiske høysesongene, men så ombestemt deg? For det er vel ikke så mye å finne på utenfor sesongen, eller er det? Kanskje du burde revurdere, for det er faktisk svært mye mer å finne på enn du tror i Italia – hele året rundt.

De fleste forbinder sikkert Italia med varme sommerferier ved de mange kystlinjene som landet byr på. I juni, juli og august har vi sommerferie, og da går gjerne turen til Italia. Her er det sol, strand og vann, men ofte i kombinasjon med mange andre turister, lange køer og høye priser!

Noen vil også tenke på skiferier i de flotte fjellene nordpå. Her er det optimale forhold for å få en optimal snøopplevelse! Det gjør vi som oftest i januar og februar måned. Men igjen: det gjør mange andre også!

Men hva hvis man drar på ferie på andre tidspunkter av året? Hva kan man da finne på i Italia, og hvor skal man dra, og hva er alle de mange fordelene man kan høste? Og hva kan man forvente seg av værgudene?

Reis utenfor sesongen

Jeg vil her slå et slag for de månedene i året som ofte blir oversette i ferieøyemed. Finn ut hvordan du kan fordrive de kjedelige, norske månedene på en spennende måte i Italia.

September/oktober: Når høsten setter inn i Norge…
September og oktober måned er ifølge mange italienere noen av de beste månedene i året. Etter en lang og varm sommer med et hav av turister har klimaet blitt behageligere og de fleste turistene har vendt snuten hjemover.

I disse månedene er der svært mange muligheter for å bli med på italienernes daglige gjøremål, for nå setter hverdagen inn. I regionen Piemonte er der på dette tidspunktet høysesong for trøffeljakt.

Trøfler
Høsten er høysesong for trøffeljakt i Italia

Her jakter de lokale med deres spesialtrente hunder på de små gullklumpene som ligger godt gjemt under jordens overflate. Trøffeljakten pågår helt til den første frosten setter inn (ved juletider). I byen Alba feires den årlige trøffelfestivalen der lokale og gjester utenfra ærer og fortærer den lille soppen.

Regionen Piemonte er kjent for sin store konsentrasjon av Michelin-restauranter, og naturligvis for de deilige vinene Barberesco og Barolo. En tur til Piemonte kan dermed også gjøres til en vinhøsttur!

Og når vi nå snakker om vinhøst dukker naturlig nok Toscana opp på netthinnen. Denne regionen er blant mye annet kjent for sine mange kvalitetsviner, og hvem kunne ikke tenke seg å vitne at de saftige, modne druene, som bare henger og venter på å bli plukket, blir presset til herlige safter?

Vinmark i Toscana
Vinmark i Toscana

En reise til denne regionen på denne tid av året tillater også besøk i de mange små og store kulturbyene der det nå ikke er så trangt og museums-køene er litt kortere.

Hvis du er glad i italiensk vin bør du lese denne artikkelen om italiensk vin, skrevet av min kollega Marcus.

Er du en fan av aktive ferier er Nasjonalparken Cinque Terre i regionen Liguria et opplagt valg. I september måned stimer turgåere hit for å nyte de mange vakre rutene langs kysten i et behagelig klima.

Les om alle våre feriehus og hoteller i og rundt Cinque Terre her.

Har du et ønske om å forlenge fornemmelsen av sommer litt kan du rette blikket lengre sør. Fra flotte og kaotiske Napoli kan du leie en bil og besøke Amalfikysten, hvis navn gjerne ringer en bjelle hos de fleste. Italias hæl, regionen Puglia, kan også nås med bil fra Napoli og her finner du vakre kyststrekninger, spennende, hvitkalkede kulturbyer, små fiskerleier og produksjon av olje og vin på Salento-halvøya.

Amalfi på Amalfikysten
Amalfi på Amalfikysten

Du kan også se frem til å nyte de solmodne grønnsakene på denne tiden av året.

Se alle våre feriehus og hoteller på Amalfikysten her.

På Sicilia er det et hav av store og små kulturbyer, vulkaner, kyst og fjell, men da du ikke kan rekke alt på en uke eller to, må du finne deg i å se en utvalgt del av øya for deretter å komme tilbake en annen gang og oppleve videre.

Mars/april: Våryr stemning
Etter en altfor lang vinterperiode lengter vi etter tegn på vår. Hvorfor ikke se tegnene før alle andre…i Italia? Hvorfor ikke bruke restferien på å puste inn duften av vår og kjenne de første, spede solskinnsstrålene på kinnet? Og på dette tidspunktet i Italia er turister nærmest savnet etter den lange turistløse vinteren, så du vil føle deg mer enn velkommen! Hvis været er på din side er det ingen grenser for hva du kan foreta deg, og den spirende naturen og byene får du nesten for deg selv – men du må selvsagt være innstilt på å dele med de lokale! Skulle været være litt dårligere er det mange innendørsmuligheter; hva med å for eksempel skjemme deg selv bort med en ordentlig omgang velvære? For ikke å snakke om de mange spennende museene som står i kø for å bli opplevd.

Storbyer fra nord og øst til sør og vest…

Hele året rundt byr Italias mange storbyer på forskjellige spennende muligheter for kortere turer, som langhelg, eller litt lengre ferier. Selv om sjansene for oppholdsvær året rundt til enhver tid er større i Italia enn i Norge, skal jeg for god ordens skyld tilføye at værgudene i Italia også kan være lunefulle. Så pakk med deg paraplyen i tillegg til solbrillene. Les videre og finn inspirasjon til din tur til en av Italias mange spennende storbyer.

Venezias mystiske melankoli
Har du noensinne vurdert å dra til Venezia om vinteren, og så bestemt deg for at det nok ikke er noe man gjør? Hvis dette er tilfellet kan du ha snytt deg selv for en stor opplevelse. Byens mystiske melankoli, den mennesketomme Markusplassen, de frostklare morgenene og fullmånen er elementer som man sjelden kommer i nærheten av hvis man avlegger Venezia et besøk i de mer tradisjonelle og lune årstidene.

Morgentåge over Markuspladsen i Venedig
Morgentåke over Markusplassen i Venezia

Å gå rundt i en av verdens mest berømte byer og føle seg som en av de få i gatebildet er en unik opplevelse. Man opplever å spasere langs kanalene og 100 meter lengre fremme i kveldståken ser man en lang, svart kåpe smette raskt rundt hjørnet – ser man syner eller lar man seg simpelthen fortrylle av Venezias vintermagi?

Du kan se alle våre feriehus og hoteller i Venezia her.

Roma ved juletider
Etter 3 måneder med opptakt til jul blir du kanskje litt lei av å se på fjøsnisser og pepperkakehjerter? Så dra til Roma og opplev en helt annen måte å feire høytiden på!

Kort oppsummert: Italienerne har ikke det samme forholdet til julen som mange av oss i Norden har. Og da Italia er et stort land er variasjonen mellom de forskjellige tradisjonene også stor. Gatebildet ser også annerledes ut. Stilen nærmer seg mer den amerikanske – hvert fall i våre øyne. Det brukes mange volt på bl.a. opplyste juletrær og julenisser. Mange torg fylles av de berømte bancarelle di natale (julemarked) der man finner leketøy, vesker, klær og diverse italiensk julepynt – i knalle farger. Du skal altså ikke forvente å finne gløgg, kakemenn og fjøsnisser her da disse er ukjente fenomener for en gjennomsnitts-italiener. Når vi i Norge lager nisselandskaper med vatt og piperensere, lager mange italienere såkalte presepi (julekrybber) i hjemmet, som fullbyrdes den 24. desember da det lille Jesus-barnet legges i krybben der han hører til. Julekrybbene finnes ikke kun i hjemmene; også de mange kirkene som holder midnattsmesse på julaften prydes med presepi i forskjellige størrelser og utform

inger. På Petersplassen foran Peterskirken i Roma finnes den mest berømte. Her kan man nemlig hvert år beundre en julekrybbe med figurer i naturtro størrelse.

Har du lyst til å oppleve en annerledes julestemning anbefaler vi å reise til Roma og merke forskjellene. Se hvor i byen du kan bo her. Hvis du har lyst til å vite mer om hvordan man feirer julen i Italia kan du lese vår artikkel om julen i Italia her.

“Shop til you drop” i Milano
Milano er kjent for mange ting, men mest kjent er den nok for sin status som Mote-Mekka. Hvorfor ikke starte det nye året med å besøke denne levende byen og kjøpe eksklusive varer for en billig penge? I Italia arrangeres det nemlig også januarsalg, og her kan det være mange penger å spare på klær, sko og vesker i alle prisklasser. Besøk for eksempel Via Torino som byr på italienske butikker av den billigere sorten.

Den imponerende tagkonstruktion i galleriet Vittorio Emanuele II
Den imponerende takkonstruksjonen i galleriet Vittorio Emanuele II

I den store gågaten Corso Vittorio Emmanuele finner du en blanding av dyre og billigere italienske og internasjonale butikker, mens du i det nærliggende kvarteret rundt Via della Spiga og Via Monte Napoleone finner de eksklusive og til tider vakre forretningene med dyre klær og accessories fra hele verdens store motehus. På Corso Buenos Aires er det flere kilometer med butikker av forskjellige slags! Etter en god, lang dag med shopping kan du menge deg med de lokale i det hyggelige strøket Brera, der det vrimler av restauranter, barer og spåkoner! Og vil du være trendy drar du til Via Corso Como.

Mangler du gode idéer til hvor du kan i Milano? Ta en titt på våre feriehus og hoteller i byen her.

Få Firenze for deg selv (nesten hvert fall)
Firenze er en av de byene i Italia der det stort sett hele året rundt er flere turister enn innbyggere … slik føles det i hvert fall når man beveger seg i det indre sentrumet ved Domkirken Santa Maria del Fiore og gullsmedbroen Ponte Vecchio. Hvis du vil se byen, men ikke de mange turistene, kunne måneder som februar og mars være gode måneder å reise hit i. I disse månedene kan du være heldig å få en lunsj i vårsolen, men som utgangspunkt bør du nok ha den tykke jakken med deg til kveldens utskeielser.

Februar og marts er gode måneder at komme af sted i, hvis du vil til Firenze...
Februar og mars er gode måneder å reise til Firenze i…

Lavsesongen har flere fordeler. Ikke nok med at du finner kortere køer ved Uffizi-museet, men hotellprisene er også vesentlig lavere. Men vær oppmerksom på at det løpende holdes messer i Firenze, noe som gjenspeiler seg i hotellprisene, så sjekk alltid prislisten før flybillettene bestilles!

Du kan finne ditt neste feriehus i Firenze her.

Lyst på en bit av Italia “utenfor høysesongen”?

Bare kontakt oss for å høre mer om de gode mulighetene for å dra på ferie i Italia på “uvanlige” tidspunkter av året.

Tagger fra artikkelen
, , ,
Skrevet av
Mer fra Marie B.

Brød og tulipaner – få tips om italienske filmer

Kunne du tenke deg litt kulturell inspirasjon før du drar på ferie...
Læs mere