Jeg trives best i åpne (piemontesiske) landskap

Piemonte
Piemonte. En drømmeregion for vinelskere. Foto: Louise Laurenius

Noen av mine beste ferieminner har oppstått på ulike bilreiser. Som da familien min og jeg krysset hele Europa i en bil uten aircondition for mange år siden, før vi til slutt ankom vakre Cinque Terre i Liguria. Eller da jeg for noen somrer siden svingte av fra hovedveien i Toscana, skrudde av GPS-en og bare kjørte til jeg ikke visste hvor jeg var lenger, og endte opp i en liten by med en enda mindre restaurant – som selvfølgelig serverte himmelsk mat. Et nyere minne er da jeg leide en bil sammen med noen venner en tidlig høstdag i Milano, og vendte snuta mot Piemonte. Målet var vin, mat og nytelse, og Piemonte innfridde alle våre ønsker!

En følelse av sommer, en duft av høst

Det er noe helt eget å oppleve Piemonte tidlig på høsten. Når sommerens varme ikke helt har sluppet taket på landskaper enda, men inviterer fremdeles til lunsj under åpen himmel og spaserturer blant vinrankene. Samtidig gjør høstens dufter seg mer til kjenne – det er vindruer som plukkes, knuses og foredles til magiske dråper. Det er trøfler som blir funnet i skogene før de høvles tynt på hjemmelagde pastaretter. Det er hasselnøtter som ristes og forvandles til is og nøttesmør.

Piemonte landskap
En følelse av sommer, en duft av høst. Foto: Louise Laurenius

Alla disse duftene samles i den friske luften og blandes med utsiktene som strekker seg lengre enn øyet kan se. Piemontes innbyggere må være de lykkeligste i verden …

Velkommen til Langhe vindistrikt

Akkurat som bilturen i Toscana hadde vi ikke et sluttmål med utflukten vår til Piemonte. Vi var ikke spesielt stresset over det heller, da vår erfaring sa at hvor enn vi havnet ville det bli bra. Men et eller annet sted måtte vi jo svinge av fra motorveien, og vi bestemte oss for å gjøre det da vi så skiltene mot La Morra. La Morra er bare en av mange koselige småbyer i Piemonte. Landsbyen ligger midt i vindistriktet Langhe, og noen av dens nærmeste naboer er Barolo, Barbaresco og Neive, samt de litt større byene Bra og Alba.

La Morra
La Morra ligger på toppen av en ås midt i Langhe vindistrikt.

La Morra ligger vakkert plassert på toppen av en ås, omkranset av vinmarker i alle himmelretninger. Det er lett for en vinelsker å tro at man har kommet til himmelen – og helt ærlig tror jeg ikke det er mulig å komme nærmere himmelen med begge føttene plantet på jorden. Det er en ren fryd å glemme alt som heter veibeskrivelser og retninger, og bare la bilen følge veien dit den fører. Eller ja, det er en fryd helt til du står i enden av en blindvei og dine eneste to muligheter er å utsette leiebilen for en tur i bratt stigning gjennom vinmarkene, eller rygge tilbake samme vei som du kom … Men det er bare en liten parantes i den store sammenhengen. 

A lunch with a view

Etter noen omveier – som vi valgte å kalle opplevelser – fant vi frem til en terrasse der glade samtaler ble blandet med ivrige klirr fra skålende glass. Vi bestemte oss for at det var her vi skulle innta dagens lunsj – og nå i etterkant er jeg overlykkelig over at vi havnet akkurat der. Ord blir fattige når jeg prøver å beskrive denne matopplevelsen.

A lunch with a view
A lunch with a view. Foto: Louise Laurenius
Piemonte Pasta
Å, som jeg ønsker du kunne lukte og smake på pastaen bare ved å se på bildet … Foto: Louise Laurenius

Det var en opplevelse som ikke bare omfattet maten som lå på tallerkenene våre, men også omgivelsene vi befant oss i, gjestene ved nabobordet om var like glade som oss for å være akkurat der, og eierne av den lille restauranten – så hjertelige og imøtekommende at de ble vennene våre fra første sekund. Jeg kan love deg én ting; jeg drømte om denne dagen flere netter etter, og dersom jeg lukker øynene nå kan jeg fremdeles kjenne duften av villsvinsragùen vi fikk servert til hovedrett.

Med et par flasker Barolo i bagasjen

Mette og fornøyde kjørte vi videre i landskapet. Vi stoppet på utsiktsplasser for å beundre det storslagne landskapet. Vi stoppet i veikanten for å løpe inn blant de slyngende vinrankene og smake på druene. Vi stoppet ved de små vinbutikkene for å snakke med ekspertene – og naturligvis for å kjøpe med oss noen flasker Barolo.

Vi njöt av utsikten
“Vi nøt utsikten” (rett etter vi hadde fått orden på håret igjen). Foto: Louise Laurenius

Og apropos Barolo, så rakk vi til og med et besøk i den lille vinbyen med samme navn før vi satte kurs hjem mot Milano igjen. Barolo er også en liten by jeg kan anbefale for vinhandel – men personlig synes jeg La Morra vinner på sjarm!

Rundreiser i Piemonte med Hideaways

Akkurat dette kan du også bruke en, to eller flere dager på i Piemonte. På Hideaways er vi eksperter på å sette sammen bilrundreiser i Piemonte, der du bor på ulike hotell og får med deg et hav av opplevelser på veien. Du kan lese mer om alle våre bilrundreiser her, og dersom du ikke finner det du leter etter er det bare å ta kontakt med meg eller mine kolleger, så hjelper vi deg med å skreddersy en bilrundreise som passer for deg. Buon Viaggio!

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Italia

Tagger fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere