Derfor skal du besøke Knossos – den mest populære severdigheten på Kreta

Kretas vakre kyster og strender er uimotståelige, men hvis du klarer å rive deg løs fra det krystallklaret havet, venter det mange enestående opplevelser litt innover i landet. Middelhavsøya sin mest kjente og besøkte historiske severdighet er Knossos.

Hvis du vil dykke ned i Kretas fortid, bør denne oldtidsbyen omtrent 5 kilometer sørøst for sentrum av øyas livlige hovedstad Heraklion stå høyt på listen over utfluktsmål. Men hvorfor er Knossos en av de severdighetene du ikke bør gå glipp av på en reise til Kreta? Les videre her for tips til besøket ditt.

Utsmykningene i palasset var noen av datidens vakreste.

Det minoiske palasset – i en klasse for seg selv

Knossos-palasset ble bygget rundt år 1950 f.Kr. av minoerne, som var en av de mest høyt utviklede sivilisasjonene i oldtiden. Arkitekturen i palasset var helt på forkant med utviklingen, med blant annet avansert kloakkering og ventilasjon. Utsmykningen var også svært sofistikert sammenlignet med hva man ellers kjenner fra regionen på den tiden. Selv om det ble bygget andre palasser på Kreta i samme periode, var ingen av disse på langt nær like storslåtte som Knossos. Det må ha hatt stor signalverdi, og Knossos utgjorde derfor sannsynligvis et maktsentrum på øya.

Det opprinnelige palasset i Knossos stod antakelig “kun” omkring 250 år før det ble delvis ødelagt av et jordskjelv, men Minoerne bygde imidlertid raskt opp palasset igjen. Arkeologene er litt usikre på om det faktisk var et ødeleggende jordskjelv, eller om det i virkeligheten bare var slik at “det første palasset” over en periode ble kraftig utvidet og renovert.

Likeledes kjenner man heller ikke det riktige navnet på folket som bodde her. Den britiske arkeologen Arthur Evans, som på begynnelsen av 1900-tallet startet utgravingen og restaureringen av Knossos, mente at han hadde funnet det mytiske Kong Minos’ palass og navnga derfor beboerne deretter. Kong Minos var ifølge gresk mytologi sønn av Zevs og Europa.

Knossos ruinerne
Knossos-ruinene er med god grunn en av de severdighetene som klarer å konkurrere med strendene om turistenes gunst. Foto: Lapplaender, CC BY-SA 3.0 DE.

Mange ubesvarte spørsmål

Man vet med en viss sikkerhet at Kreta senere ble rammet av katastrofer. Vulkanutbruddet på Santorini rundt år 1600 f.Kr., som regnes blant de største i historien, utløste sannsynligvis en tsunami som rammet Kretas nordkyst. Arkeologene kan dessuten se at de minoiske palassene, villaene og byene på Kreta ble rammet av ødeleggelser rundt år 1450 f.Kr. Disse ødeleggelsene kan ha skyldtes enda et jordskjelv, men var nok mer sannsynlig resultatet av en invasjon av mykenere fra det greske fastlandet. Som det eneste palasset ble Knossos forskånet for ødeleggelser og ikke forlatt, men fungerte sannsynligvis som administrativt sentrum i den etterfølgende mykenske perioden på Kreta.

Som med så mange andre ting omkring Knossos, er det fortsatt diskusjon blant forskerne om når selve palasset endelig ble ødelagt og forlatt. Det skjedde tidligst rundt 1375 f.Kr., og selv etter dette har stedet hatt betydning på øya. Byen Knossos nord for det minoiske palasset var således på 1. århundre f.Kr. en romersk koloni. Det var først med arabernes erobring av Kreta rundt år 825 at Knossos’ lange historie fikk sitt endelige punktum.

I dag er en spasertur rundt ruinene av det store palasset en sjanse til å merke historiens vingesus og komme tett på en av Europas første store sivilisasjoner. Palasset, som bestod av en gårdsplass omgitt av fire fløyer, er noen steder blitt rekonstruert. Selv om disse moderne rekonstruksjonene er kontroversielle, er de unektelig gode til å gi en følelse av stedets opprinnelige storhet.

Er du ikke mett av historie etter besøket ditt, kan det anbefales å dra innom det arkeologiske museet i Heraklion. Det kan faktisk være en fordel å besøke museet først for å bli litt klokere på hele øyas historie. Samlingen på museet inkluderer spennende funn som strekker seg helt fra steinalderen frem til romertiden. Du kan kjøpe en billett som gjelder til både museet og Knossos.

Beste tidspunkt å besøke Knossos

Det arkeologiske området ved Knossos er åpent daglig fra kl. 8 til 20 om sommeren. I vintersesongen (fra 1. november til 31. mars) stenges det kl. 15. Vil du unngå det verste turisttrykket, kan det anbefales å komme tidlig om morgenen, før de store turistbussene begynner å ankomme fra Heraklion. Merk at det ikke er mange steder med skygge på det arkeologiske området, ta gjerne med en flaske vann og bredbremmet hatt.

Hvis du reiser til Kreta midt på sommeren, kan det være en fordel å besøke det minoiske palasset i Knossos først eller sist på dagen. Da er temperaturen litt mer behagelig for sightseeing, og den lave solen kaster sitt myke, mer fotovennlige lys over ruinene. Sett gjerne av et par timer til besøket for å få med deg alt. Det er mulig å få en guidet omvisning på rundt 1½ timer.

Transport til det minoiske palasset i Knossos

Du kan enkelt ta bussen fra Heraklion til Knossos, det er mange avganger hver time. Reiser dere flere sammen, kan dere eventuelt ta en taxi direkte fra hotellet uten at det koster mye mer.

Du kan fint utforske Knossos på egen hånd, spesielt hvis du har lest litt om stedet på forhånd eller besøkt museet i Heraklion. I selskap med en god, lokal guide kan du ofte få med deg flere detaljer. Det er som regel muligheter for å arrangere guidede dagsturer hit fra de fleste steder på øya med henting på hotellet ditt.

Også for barn

Skal barna dine være med på reisen til Kreta? Da er det nok ikke timelange museumsbesøk og sightseeing som står øverst på ønskelisten deres for ferien. Trenger dere allikevel litt avveksling fra strandlivet, er en utflukt til Knossos ikke noe dårlig valg. Arthur Evans’ opprinnelige restaureringer er ifølge dagens arkeologer nok litt for fantasifulle, men betyr at også barn lett kan få en følelse av stedets tidligere storhet.

Fiskebåde ved Kretas smukke kyst.
Fiskebåter ved Kretas vakre kyst.

Reiser til Kreta

Knossos er bare en av mange interessante severdigheter som gjør Kreta til det ideelle reisemålet for deg som ønsker å krydre en avslappende badeferie med spennende utflukter. Nesten uansett hvor du innlosjerer deg på den vakre middelhavsøya, vil det være enestående natur- eller kulturseverdigheter innen rekkevidde.

Hos Escapeaway kan du for eksempel velge å bo på et av de familievennlige hotellene i Ammoudara, bare en 20 minutters kjøretur fra Knossos. Takket være kystveien tar kjøreturen heller ikke mye lengre tid hvis di heller velger å slå deg ned i en av kystbyene lenger øst. Vi har også håndplukket et godt utvalg av familievennlige hoteller i Hersonissos.

 

Velkommen til Escapeaway 

Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Du kan i tillegg velge blant våre nøye utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller

Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

 

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon?  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om Hellas

Tagger fra artikkelen
,
Mer fra Louise Laurenius

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere