Krakow – storbyferie til små priser

Krakow

Krakow er en av Polens eldste byer og uten tvil blant de vakreste. Og ikke nok med det, Krakow er også en av de rimeligste byene for en storbyferie. Både når det gjelder hoteller, restauranter, shopping og kulturelle tilbud får du svært mye for pengene i Krakow.

Det er generelt billig å reise til Øst-Europa, men byer som Praha og Budapest kan likevel ikke matche prisnivået  i Krakow. Men selvfølgelig er det ikke bare prisen som avgjør om et reisemål er interessant. Men prisnivået spiller absolutt en avgjørende rolle når du vil skjemme deg selv bort litt utover det vanlige. Det har du store muligheter til i Krakow.

Det er for eksempel lett å finne restauranter i Krakow, hvor du får et godt måltid for under 100 kroner. Det er bare å bevege seg et lite stykke unna de aller mest populære områdene. Og når det er sagt kan det likevel anbefales å betale noen kroner ekstra og aksepterer de litt høyere”turist-prisene” for å nyte en forfriskning på den imponerende markedsplassen Rynek Główny som er Europas største middelaldertorg. Fra en av de hyggelige fortauskafeene på torget går tiden fort mens du betrakter folkelivet og de vakre bygningene.

Det gamle sentrum er svært sjarmerende. Foto: Sergei Gussev, CC BY 2.0
På de varme sommerkveldene er det liv og røre på byens torg. Foto: Lucas AlbuquerqueUnsplash

Reis til Krakow før det er for sent

Om man teller med de ytre og nyere deler av byen har universitetsbyen Krakow omtrent 780.000 innbyggere. Det vakre og godt bevarte sentrumet, Stare Miasto, har gjort Krakow til et av Polens mest populære reisemål. Byen er likevel ikke preget av masseturisme på samme måte som man kan oppleve i andre europeiske storbyer. Dette er enda en god grunn til at du bør vurdere en tur til denne historierike storbyen sør i Polen.

Les mer om storbyferie med Escapeaway

Etterhvert som stadig flere blir oppmerksom på denne perlen av en by, som ligger en kort reise fra Norge, vil nok både priser og besøkstall stige. Ennå er det svært lenge til prisene i Krakow nærmer seg norsk nivå, og bare så det er sagt – det finnes uendelig mange flere grunner til å besøke byen, enn lave priser.

Krakow Kanonicza Wawel
Byens stemningsfulle gamle bydel blev satt på UNESCO’s verdensarvliste i 1978. Foto: Maire, CC BY-SA 2.5.

Hva skal man se i Krakow?

En reise til Polens nest største by er først og fremst en flott mulighet til å gå på oppdagelsestur i en skattekiste av kunst, arkitektur og historiske severdigheter. Kultur-rikdommen skyldes delvis at Krakow, som en av få byer, unngikk de verste ødeleggelsene under 2. verdenskrig.I tillegg ble ikke byen skjemmet av mindre vakre betongbygninger, noe som er tilfellet i flere andre Øst-Europeiske byer.

Sentrum av Krakow er behagelig kompakt og kan lett utforskes til fots. Foto: Krzysztof Bielecki, CC BY 2.0

Ved den store markedsplassen bør du titte inn i den røde Maria-domkirken fra 1300-tallet. Kirken huser en overdådig utsmykning som blant annet inkluderer et gullalter fra middelalderen. Dørene åpnes daglig kl 12.

Du bør selvfølgelig gå en tur innom det gamle kongeslottet på Wawel-høyden, og husk for all del å sette av nok tid til oppdagelsestur i de smale, svingete gatene i det gamle jødiske kvartalet. Tross den dystre fortiden (de fleste innbyggerne ble sendt til konsentrasjonsleire under den tyske okkupasjonen) er kvartalet sjarmerende med en helt egen stemning og med et stort antall små-butikker, gallerier og visstnok noen av Krakows beste kaféer og restauranter.

Dette er mest sannsynlig ikke noen stor kulinarisk opplevelse, men du kan likevel reise til Krakow uten å smake en obwarzanek. Det er en type flettet bakverk som er drysset med salt og valmue- eller sesamfrø og som selges fra små boder og vogner på nesten alle gatehjørner. Det litt seige bakverket er et sikkert vårtegn i byen, med røtter helt tilbake til 1400-tallet.

Det er tallrike stemningsfulle kaféer i Krakow. Foto: Sergey OmelchenkoUnsplash

Været i Krakow – beste tid for å reise hit

Du kan fint reise til Krakow hele året. De fleste attraksjonene vil være åpne og kulturlivet er rikt både på sommeren og vinteren. I april, mai og september og oktober er temperaturen mild og det er mindre trengsel, noe som gjør denne tiden perfekt for helgeturer. I de varme sommermånedene har byen mange festivaler og trenger du å kjøle deg ned er det flott å besøke saltgruven Wieliczka som ikke ligger langt unna. Vinteren kan være bitende kald, men desto hyggeligere blir det inne på de mange koselige restaurantene.

Spennende utflukter nær Krakow

Det er lett å få tiden til å gå ved å utforske Krakows interessante bygninger, museer, gallerier og kulturelle severdigheter. Det er lett å forstå hvorfor UNESCO satte Krakow på verdensarv-listen allerede i 1978. Har du ekstra god tid er det i tillegg mange spennende steder som er verd å besøke i nærheten av byen.

Wieliczka-saltgruven som er den eldste i Europa i sitt slag ligger f.eks. bare 20 minutter å kjøre ut av byen, i sydøstlig retning. På vei ned i gruven vil du se flotte utskårne figurer, monumenter og altertavler som har gitt gruven en plass på UNESCO’s verdensarvliste.

Ikke langt fra Krakow kan du nyte storslått natur. Foto: Sylwia BartyzelUnsplash

Et annet kjent utfluktsmål i nærheten av Krakow er ikke like familievennlig, men likevel svært lærerikt hvertfall for større barn. Omtrent 70 kilometer vestover fra byen ligger Konsentrasjonsleiren hvor to mlioner jøder ble drept. Noen av bygningene i leiren er gjort om til museum og selv om du kjenner til den ufattelig grusomme historien er det svært tankevekkende å besøke stedet.

Får du behov for naturopplevelser mens du er i byen er Tatrafjellene i syd et flott sted å besøke. Her er det fine muligheter for fotturer i flott fjellandskap på sommeren, eller på ski på vinteren. Det finnes noen mindre naturområder enda nærmere byen om du bare er ute etter en kort tur.

Reiser til Krakow

Bestill en reise til Krakow hos Escapeaway, om du ønsker å få mest mulig ut av ferien. Vi er spesialister på reiser, og hos oss bor du på håndplukkede hoteller med beliggenhet midt i det historiske sentrum eller i det stemningsfulle jødiske kvartalet, noe som gir deg et perfekt utgangspunkt for å utforske Krakow. Les mer om reiser til Krakow med Escapeaway

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

Tagger fra artikkelen
,
Mer fra Louise Laurenius

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere