Lær å lage en velsmakende focaccia

Det utrolig populære italienske brødet focaccia kommer opprinnelig fra Genova i regionen Liguria i Nord-Italia. Der kalles brødet for fugàssa på lokal dialekt og serveres som oftest sammen med et lite gladd hvitvin. En veldig populær variant av focaccia er focaccia con le cipolle (focaccia med løk) som ofte serveres til lunsj i Genova. Årsaken til denne tradisjonen er at løk sies å dempe sultfølelsen, noe som var – og fortsatt er – viktig for alle havnearbeiderne i byen som skal arbeide hardt i mange timer uten å kunne ta spisepauser.

Det finnes en rekke forskjellige måter å variere focacciaen din på; forskjellig fyll inkluderer blant annet cherry-tomater, poteter, krydderurter og ost. Felles for de fleste er at brødet pensles med olivenolje før det stekes i ovnen – da blir det nemlig ekstra sprøtt og velsmakende. Det finnes også søte varianter der brødet toppes med for eksempel Nutella. I disse tilfellene utelates olivenoljen – det kan ikke være full fest hele tiden heller.

Her deler jeg en oppskrift på focaccia med deg som inkluderer mitt favorittfyll: rødløk. Jeg steker løkene i smør til de er myke før jeg sprer dem utover focacciaen – da unngår jeg at de svir og garanterer heller et mykt og søtt resultat.

Fakta:
Tilberedningstid: Ca. 2 timer (inkl. heving)
Antall brød: 2 stk.

Ingredienser:

  • 25 g fersk gær
  • 3 dl fingervarmt vann
  • 2 spiseskjeer flytende honning
  • 1/2 dl olivenolje + ekstra til fyllet
  • 1 spiseskjeer havsalt + ekstra til fyllet
  • 7 dl hvetemel + ekstra til eltingen
  • 2 rødløk
  • 1 spiseskje smør

Tilberedning:
Pisk gjæren med vann, honning, olivenolje og havsalt i en skål. Tilsett litt hvetemel underveis og kna det sammen til en deig før du elter den i ca. 5 minutter. La deigen heve til dobbel størrelse i en skål dekket med et rent kjøkkenhåndkle i ca. 45-60 minutter. Hell deigen ut på en meldrysset bord og del den i to deler, kna den litt og legg den på to plater som er smurte med olivenolje og litt havsalt på bunnen.

Kjevle ut de to deigene til de er ca. 1-2 centimeter tykke og la de heve under kjøkkenhåndkleet igjen til de nok en gang har nådd dobbel størrelse, altså i ca. 45 minutter. I mellomtiden skjærer du løkene i tynner ringer og steker dem i smør over middels varme til de blir myke. Når brødet er ferdig hevet tilsetter du fyllet med løk og setter fingrene ned i deigen slik at du former små hull. Pensle med olivenolje og strø havsalt på toppen. Bak brødet i ca. 10-13 minutter ved 225 grader. Ta det ut når det har blitt gyldent.

På bildet for denne artikkelen har jeg også laget en focaccia med yndlingsurtene mine; rosmarin og salvie. Velg fyll selv etter egen smak!

Buon appetito!

Tagger fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Mitt liv i Gliaca di Piraino

Gliaca di Piraino er landsbyen på Sicilia der Escapeaway har sitt italienske...
Læs mere