Les om den italienske tradisjonen å erklære ens kjærlighet på en hengelås

Italienerne er kjente for å være et romantisk folkeslag, og nettopp kjærligheten blir ofte dyrket som tema i italiensk film og musikk. Den følgende historien om Ponte Milvio og hengelåsene (lucchetti) er også kun med for å stadfeste latinerne som gjennomført romantiske. Og kan kanskje inspirere oss nordmenn?

I Italia har det i mange år vært svært populært for forelskede par å erklære deres kjærlighet for hverandre på hengelåser som de henger på lyktestolper på broer. Fenomenet er beskrevet i romanen av den italienske forfatteren Federico Moccia “Ho voglia di te”, fritt oversatt til “Jeg har lyst på deg”, hvis filmversjon hadde premiere i mars 2007 med seer-rekorder. I boken henger de to hovedpersonene hengelåsen fra motorsykkelen på broens lampe, og kaster deretter nøkkelen i vannet som symbol på evig kjærlighet.

Romantiske soldater

Men det sies at tradisjonen opprinnelig stammer fra Merano i Nord-Italia, der en gruppe unge militære begynte å henge opp hengelåser påskrevet navnene deres og deres utkårede på promenadens lamper. Siden stod lyktestolpene på den berømte broen Ponte Vecchio i Firenze for tur, nok en gang takket være en gruppe romantiske soldater.

For ca. 25-30 år igjen flyttet “de forelskede parene” tradisjonen til den antikke broen Ponte Milvio i Rom. Her møttes mange unge romantikere, noe som resulterte i at lampene på broen ble fullstendig dekket av hengelåser.

Romas borgermester Walter Veltroni ble til og med involvert, og uttalte: “Hvis det ikke er problemer med lyktestolpenes eller broens stabilitet, ser jeg ikke noe problem med at man henger hengelåser der. Jeg synes tradisjonen er spontan og flott”.

Hængelåse - kaldet lucchetti på italiensk - på Ponte Milvio i Rom
Hengelåser – kalt lucchetti på italiensk – på Ponte Milvio i Roma

Til romantikernes fordel

På et tidspunkt ble hengelåsene stjålet av en gruppe sigøynere, men til de elskendes hell ble de senere gjenerobret av det italienske politiet. Men så kom det store spørsmålet: hva skulle man gjøre med de mange kjærlighets-låsene? Debatten om hvorvidt tradisjonen skulle bevares fikk stor plass i de italienske mediene. Utfallet ble til romantikernes fordel, og i dag kan forelskede par igjen erklære deres store kjærlighet på Ponte Milvio. Myndighetene bestemte at billedhuggeren Gabriele Simei skulle lage 24 skulpturer bestående av én meter høye søyler med jernlenker som låsene kunne henge på. Og slik ble det.

Siden spredte tradisjonen seg til broer i mange andre deler av verden, og det er ikke lenger mange som tenker over at det opprinnelig er en italiensk tradisjon.

Luchetto-museum og luchetto-hjemmeside

Det finnes også et lucchetto-museum som viser 4.000 forskjellige hengelåser gjennom tidene. Museet ligger i Cedogno (PR). I tillegg finnes det en hjemmeside som viser steder i Italia man kan henge hengelåsene sine!

Les også om fester og helligdager i Italia

Tagger fra artikkelen
, ,
Skrevet av
Mer fra Lars Krogh

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere