Magiske stjernenetter på Kanariøyene

El Teide Tenerife
Stjernehimmel på El Teide, Tenerife. Foto:

Du vet sikkert at Kanariøyene har herlige strender og et solfylt klima som inviterer til badeferie. Men visste du at øyene også har en vakker stjernehimmel? Særlig i vinterhalvåret, når nettene er lengre og mørkere er det stor sjanse for at du vil kunne se dette naturlige vidunderet på en måte du sjelden før har sett.

Enestående klar stjernehimmel

På grunn av beliggenheten langt ute i Atlanterhavet er nattehimmelen over Kanariøyene mange steder skjermet for lysforurensning. I tillegg holder passatvindene ofte store mengder med skyer på avstand. Derfor anser astronomer at Kanariøyene er et av de beste stedene i verden for å observere en uforstyrret stjernehimmel, og noen av de største teleskopene i Europa ligger av den grunn her. Så selv om det egentlig er sol og bad som er grunnen til at du besøker Kanariøyene, kan du likevel benytte en anledning til å titte opp på stjernehimmelen i løpet av de Kanariske nettene.

Den mørke og klare nattehimmelen er grunnen til at UNESCO har gjort Fuerteventura, La Palma og Tenerifes fjellandskap til såkalte Stjernelys-reservater. I tillegg har man vedtatt en såkalt Ley del Cielo, dvs. himmel loven, som innebærer strenge restriksjoner for bruk av lyskilder i disse områdene på kvelds- og nattestid.

Fuerteventura. Foto: Ludovico Bee, Unsplash

Observatorier åpne for besøkende

Det er ikke bare astronomene som får titte på stjernehimmelen gjennom store teleskoper. Roque de los Muchachos observatoriet, som ligger på La Palmas høyeste punkt, er for eksempel åpent for besøkende med jevne mellomrom. Teide Nationalpark på Tenerife, som ble utnevnt til stjernelys-reservat i 2013, har også fine muligheter for å titte ekstra godt på stjernehimmelen, når dette anerkjente observatoriet har åpningstid.

På Gran Canaria er det mindre, private observatorier. Her er det aktivitet året rundt for besøkende og man kan bli med på guidede stjerneturer til flere områder på øya.

På populære Gran Canaria skal du ikke dra langt inn i landet for å oppleve vakker stjernehimmel. Foto: Evgeni Tcherkasski, Unsplash

De beste utsiktspunktene for å se på stjernehimmelen over Kanariøyene

Det er spennende å besøke observatoriene som tilbyr guidede omvisninger. Flere lokale firmaer har i tillegg turer til spektakulære steder på øyene hvor du med stor sannsynlighet ser den flotte nattlige stjernehimmelen. På disse turene forteller guidene om planeter og stjerneformasjoner som du kan se gjennom medbrakte teleskoper. I forbindelse med f.eks stjerneskudd arrangeres det spesielle turer. Noen firmaer tilbyr også kurs i nattfotografering sånn at du kan ta fantastiske bilder av nattehimmelen.

Om du vil er det absolutt mulig å ta en tur helt på egenhånd for å titte på stjernene. Med leiebil tar det ikke lang tid å komme opp til noen av du utsiktspunktene hvor stjernene ses aller tydeligst nattestid. På de lokale turistkontorenes hjemmeside, finner du kart og veiledning sånn at du enkelt finner frem. Her finnes tips hvor hele familien kan stikke på tur sånn at både barn og voksne får med seg den uforglemmelige opplevelsen det er å se Melkeveien i full prakt.

Du kan med fordel ta med egen kikkert. For selv med en helt vanlig kikkert er det mulig å få et flott inntrykk av Melkeveien og diverse stjerneformasjoner som ikke er mulig å se her hjemme.

Påskeopptog på Tenerife. Foto: Mario La Pergola, Unsplash

Rikt natteliv på Kanariøyene

Astro Turismen på Kanariøyene er spirende. Kanskje fordi stadig flere av oss bor i byer og at vi, pga lysforurensning, ikke kan se stjernehimmelen. Likevel, når mørket senker seg over Islas Canarias er likevel ikke stjernekikking det eneste fritidstilbudet her.

Man spiser godt her, og akkurat som i resten av Spania er maten en stor del av den kanariske kulturen. Det ser man i det store og brede utvalget av restauranter. Her er steder med tradisjonell mat og steder med internasjonale retter. Her er steder som passer for en romantisk date, eller for middag med hele familien. Uansett hva du velger, et restaurantbesøk er som regel en fin ramme for en fin kveld.

Det er ikke bare turistene som nyter de varme kveldene på Kanariøyene. Lokalbefolkningen er glad i det sosiale kveldslivet, og er du heldig får du ta del i lokale feiringer som for eksempel det flotte påsketåget i San Cristobal de La Laguna på Tenerife. Dette er den største av alle felles påskefeiringer på Kanariøyene, med en flott prosesjon hvor tause hettekledde deltagere går langsomt gjennom byens gater, kun opplyst av stearinlys.

Reiser til Kanariøyene

Særlig på vinteren, når sommeren virker ekstra langt unna, reiser mange nordmenn – med eller uten barn – til Tenerife og Gran Canaria. Det er likevel mulig å reise hit hele året rundt. Uansett når du vil dra vil du finne et stort utvalg av reiser hos Escapeaway. Du bestemmer selv hvor lenge du vil bli borte, og du kan bestille hotell og flybilletter (og evt. leiebil) som en samlet pakkereise, og da være dekket av pakkereiseloven.

>> Les mere om reiser til Kanariøyene med Escapeaway

Tagger fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Marie B.

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere