Malta og Gozo – smått, men godt

Havnen i Mgarr på Gozo
Havnen i Mgarr på Gozo

Øyene Malta og Gozo var mindre enn jeg trodde, og jeg forstår nå hvorfor det er et av de tettest bebygde områdene i verden. Det er vanskelig å forklare, men det hersker en helt spesiell stemning her, og jeg har vansker med å sammenligne Malta og Gozo med andre reisemål.

Den maltesiske øygruppa er omringet av det glitrende, asurblå Middelhavet. Da øyene er plassert på et strategisk viktig sted på sjøveien mellom Europa og Afrika, har man kjempet om dem i over tusen år. De har vært hersket av fønikerne, araberne, romerne, britene, franskmennene og italienerne, men det største avtrykket på øyene ble satt av Johanitterordenen, et kristent krigerbrorskap, som ble dannet etter korstogene og som bosatte seg på øyene på 1600-tallet. De utkjempet de osmanske tyrkerne etter en heroisk beleiring i 1565. Det satte Malta på kartet og førte til grunnleggelsen av hovedstaden Valletta.

Det er mye å se på Malta – festningsbyer, katedraler og festninger. De ble bygget av ridderne på de fantastiske, forhistoriske stedene som ligger spredt utover øyene. Museene har gjenstander som er over 5000 år gamle. Tempoet på Maltas lille søsterøy, Gozo, er mye lavere, og omgivelsene er som skapte for avslapning. Du kan bruke øya som en rolig base for ferien og dra på sightseeing på Malta (fergeturen tar ca. en halvtime).

Fungus Rock
Fungus Rock ved Gozo.

Selv om øyene ikke har store, brede strender kryr det av steder hvor du kan ta en dukkert – f.eks. i de steinkledde buktene og naturlige havbassengene. Det er også et hav av muligheter for å utforske den klippepregede kysten med de mange hulene, og hvis det skulle friste finner du noen av de beste dykkerområdene i Europa her. Du kan også besøke den billedskjønne øya Comina, og dens turkise Blue Lagoon.

Det kan være dyrt å spise ute – prisene er relativt høye sammenlignet med f.eks. Italia, og maten kan heller ikke alltid sammenlignes. De dyrere restaurantene virker noen ganger litt for høye på pæra og de billigere tyr litt for ofte til fryseren. Når det er sagt så ligger det noen virkelig gode restauranter i Xaghra på Gozo.

Opplevelser

Malta og Gozo byr på en forbløffende mengde ekstraordinære severdigheter.

St. John’s Co-Cathedral

Vallettas betagende barokk-katedral har et flerfarget, teppelignende marmorgulv og to malerier av Caravaggio i oratoriet.

Hal Saflieni Hypogeum

Dette er en underjordisk gravplass som er gravd ut slik at hulene ligner et bygningsverk. Den er over 5000 år gammel, men man kan fortsatt se spor av malingsfarger på veggene.

Grand Master’s Palace

Stormesterens statsværelser og arsenal ble bygget av ridderne i Valletta, og er rikt og høytidelig utsmykket. Det er også mulig å se fascinerende og fryktinngytende våpner.

Museer og gallerier

Hovedstaden på Malta, Valletta, er fylt med museer, og Gozos hovedby, Victoria, har også mange interessante steder.

The National Museum of Archaeology på Malta

Museet viser utgravninger som er 5000 år gamle, vakre utskjæringer fra Maltas templer og mye mer. Dette er et museum du bør få med deg.

The National War Museum

Maltas viktige rolle under 2. verdenskrig kartlegges på dette lille museet. Det skorter ikke på verken informasjon eller gjenstander.

Museum of Archaeology på Gozo

Et lite, men svært interessant museum med utgravninger av Ggantija og andre templer på øya. Malta og Gozo er klippeøyer, men de har noen deilige, små strender som er best å besøke utenfor sesongen når det er færre mennesker der.

Ramla Bay på Gozo

Bukten er en kurve av rød sand som møter det asurblå Middelhavet. Det er utsikt over bukta fra Calypso’s Cave (etter legenden om Odyssevs).

Golden Bay på Malta

Bukten er en bue av gyllen sand, og her finner du gode fasiliteter. Stranden skråner forsiktig ned og er forholdsvis langgrunn, som gjør den ideell for barnefamilier.

San Blas Bay på Gozo

Stranden er tilgjengelig via en bratt sti, noe som betyr at stranden ikke er så befolket som andre. Det er en vidunderlig, liten bukt på Gozos nordvestkyst.

 

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

 

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Malta

>>> Les mer om Gozo

Skrevet av
Mer fra Marie B.

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere