
Mat og drikke i sentrale Portugal
Skrevet av Marie
2024-04-19
Mat og drikke i sentrale Portugal
Det sosiale måltidet
Mat er ikke noe man spiser i Portugal. Det er noe man bruker tid på å lage sammen med dem man er glad i, og et måltid i godt selskap kan vare lenge. De fleste portugisere tar også en lunsjpause på mellom 1,5 og 2 timer – noe som er nødvendig for å rekke å spise de typiske tre rettene som serveres. Forrett er som regel en blandet grønnsakssuppe, hovedrett består av kjøtt eller fisk, og måltidet avsluttes naturligvis med en søt dessert.
Lokale delikatesser
I det sentrale Portugal finner du noen av landets mest spesielle og særegne retter. Du kan blant annet smake på Chanfana, som er en slags tykk gryterett. Den er laget av enten geitekjøtt eller lam, marinert i rødvin. En annen rett, som også er typisk for det sentrale Portugal, er ålstuing, mens man i noen byer i det sentrale Portugal foretrekker vanlig fiskestuing.

Leitao, grillet spedgris. Foto: Romerito Pontes
Du kan også smake på en virkelig kraftig fåreost i det sentrale Portugal, som du finner under navnet Queijo da Serra. En av de mest berømte rettene i det sentrale Portugal er imidlertid Leitao, grillet spedgris.
Søte kaker
Også de lokale kakene er noe helt unikt i denne delen av landet. Det er først og fremst tarteletter som Pasteis de Nata (se forsidebildet) og andre lignende tarteletter med eggeplomme, mandler og forskjellige krydder som er populære. Små ostekaker har også sin faste plass på hyllen hos bakeren, hvor de ofte kan kjøpes lune.
Vin fra Bairrada
De noe unike gastronomiske rettene du kan smake på i dette området, passer veldig godt sammen med vinen som produseres i Bairrada-regionen. De fleste av disse rødvinene er produsert på Bagadruvan. Det er en utfordring for vinbøndene, da druene modnes sent, noe som kan gi problemer på grunn av regn i den siste modningsperioden. I tillegg hender det noen ganger at vin laget av disse druene ofte er sure, og at den røde fargen ikke er dyp nok. Du kan imidlertid også smake helt fantastiske viner laget på Bagadruvan – men spør lokalbefolkningen om tips og råd.
Vin fra Dão
Regionen Dão er preget av fjell med vinranker i skråningene, og det meste av vinen fra denne regionen produseres av mindre vinbønder. Vin fra dette området har ofte den perfekte kombinasjonen av substans, diskret frukt, karakter og finesse.
Unike gjemmesteder i sentrale Portugal
Hvis du har lyst til å oppleve den deilige gastronomi i det sentrale Portugal på ferie, har du muligheten til å bo på unike hideaway, som vi personlig har håndplukket. Vi legger vekt på hoteller med sjarm, personlighet og autentisitet, og alle våre hideaways kan bestilles til konkurransedyktige priser.