Mitt Verona

Verona

Det er en by i Italia jeg kaller for “hjem”, og det er Verona. Akkurat som med Romeo og Julie var det kjærligheten som førte meg til Italia og Verona, og at en by og dens innbyggere kunne gjøre et så stort inntrykk på meg hadde jeg aldri trodd var mulig. Verona er livsglede, kultur og gastronomi samlet på et sted. Den romantiske atmosfæren vil nok aldri slippe taket på bykjernen. La meg ta deg med til mitt Verona!

Mer enn Romeo og Julie

Med all respekt for Romeo og Julie, men Verona er SÅ mye mer enn balkongen der Romeo visstnok stod og sukket etter opp mot sin elskede Julie. Balkongen finnes enda rent symbolsk, og besøkes og fotograferes fortsatt flittig av unge og eldre forelskede turistpar sammen med statuen. Det hender til og med at teatergrupper spiller scener fra Shakespeares klassiker her om sommeren, både på engelsk og italiensk.

Verona ligger i hjertet av regionen Veneto, mellom Gardasjøen på venstre side og Venezia i øst, og som på mange måter fungerer som skillet der Nord-og Sør-Italia møtes. Dette merker man spesielt i matlagingen der olivenoljen erstattes av smør, og pasta av polenta.

Det som fascinerer meg mest med Veronas bykjerne er at mektige monumenter som f.eks. den verdensberømte Arenaen står i sterk kontrast til moderne steder, som shoppinggaten Via Mazzini med stilige motebutikker og kaféer.

Opera-arenaen i Verona
Opera-arenaen i Verona

Verona er hjemmet mitt i Italia. Her dukket jeg opp som en ung mann uten å kunne et ord italiensk, og uten smak for vin og grappa. Et lite år senere forlot jeg byen og snakket nå flytende italiensk, hadde fått smaken for vin (og senere grappa), en smak som nok var kommet for å bli. Verona er min første italienske kjærlighet, og den glemmer jeg aldri.

Byens historie

I begynnelsen var Verona en romersk provins med navnet “Urbs Nobilissima”. Under Julius Cæsars styre ble Verona den nordlige porten til det sentrale Romerske Imperiet. Verona er sammen med Roma byen med flest levninger fra romertiden. Rundt år 489 overtok Kong Teodorico byen og gjorde den til sin militære base. Flere folkeslag og konger har regjert byen siden da, før den på 1200-tallet ble en selvstendig stat. Mellom 1300-1387 regjerte den mektige La Scala-familien i Verona. Tiden ble preget av uenigheter og kamper mellom storfamilien Visconti i Milano, Østerrike og byen Venezia, som i mange år var Veronas beskytter. Byen opplevde til og med å være under østerriksk styre fremt il 1866 da Italia ble en samlet stat.

Hvor skal man spise i Verona?

Det er selvfølgelig lett å slå seg ned på en restaurant på Piazza Bra eller Piazza delle Erbe, og i tillegg kryr det av gourmet-spisesteder og restauranter med både en og to Michelin-stjerner i byen. Det som krever øvelse og eventyrlyst er å dykke ned i byens krokete, små sidegater og torg på utkikk etter autentiske spisesteder. En av mine personlige favoritter er steder på og ved torget Piazzetta Pescheria; en hyggelig krok utenfor turistenes allfarvei. Det samme gjelder området i byens utkant ved broene Ponte Nuovo og Ponte Navi i øst. Her finder du flere hyggelige restauranter og en vidunderlig kveldsstemning.

Italiensk restaurant i
I Verona kryr det av gode spisesteder

Selv har jeg et personlig favorittsted, og det var her jeg tilbragte mye av tiden min når jeg bodde i Verona, nemlig den store plassen Piazza San Zeno, der en av mine beste italienske venner bor. Her møtes den antikke delen av byen med Chievo-bydelen, som også har gitt navn til byens representant i den beste italienske fotball-ligaen Serie A – AC Chievo. På Piazza San Zeno hersker en folkelig nærmiljø-stemning med barer og restauranter.

Prisene er også preget av dette – lave tall i forhold til de mer sentrale delene av byen. Avstanden til sentrum er bare en god spasertur.

Hvis du har med bil kan du kjøre en tur utenfor Verona, der du finner et flott utvalg av hyggelige pizzeriaer og landlige kroer og restauranter. Trattoriaer og agriturismi (bondegård med restaurant) finnes det mange av her, og maten er alltid hjemmelaget, gjennomført og velsmakende.

Gardasjøen – en nærliggende bademulighet

Veronas geografiske beliggenhet inne i landet sammen med den høye luftfuktigheten om sommeren gjør at man ofte behøver litt pusterom når sommeren kommer. Italias største og best kjente innsjø, Gardasjøen, er derfor et perfekt utfluktsmål for barn og voksne, som her kan få seg en etterlenget, avkjølende dukkert i den klare innsjøen. Du er fremme ved de kjente byene Lazise, Bardolino og Garda langs innsjøens sørøstlige bredder med en kjøretur på bare 45 minutter. Det er også i dette området du finner Gardaland – den store fornøyelsesparken som er en sikker vinner blant de yngre feriegjestene.

Rundt Gardasjøen kan du nyte en avslappet stemning, og det kjente feriestedet som har lokket skandinaviske kjør-selv-turister hit i flere tiår byr på alt fra innsjø-bading til turgåing og stemningsfulle, små byer ved innsjøens vakre bredder.

Limone ved Gardasøen
Ved Gardasjøens bredder er det mange idylliske byer du kan besøke – her Limone

“Gardasjøen rundt” som heldagsutflukt er attraktivt for både barn og voksne med en herlig blanding av opplevelser, alt etter interesse. Blant mine egne favorittsteder fra min tid i Verona og ved Gardasjøen er “hovedstaden” Riva del Garda oppe på den nordligste spissen av innsjøen. En stemningsfull by med et ekte og hyggelig sentrum med de omkringliggende fjellene og innsjøen selv som et vidunderlig bakteppe. Et spektakulært syn er det lille torget med rådhuset som kikker ned mot bredden av innsjøen. Torget er nærmest som en teaterkulisse, og fascinerte både meg og min far på en solrik marsdag for flere år siden. Det er utvilsomt et av mine favorittorg i hele Italia.

På vestbredden bør du unne deg et besøk i småbyene Salò og Gardone Riviera, som begge byr på gode atmosfærer. I Salò er det promenaden ved innsjøen som imponerer, mens i Gardone Riviera både kan skryte av promenaden sin og Il Giardino Botanico Hruska , som er den best kjente botaniske hagen ved Gardasjøen. Sirmione med halvøya og festningen sin i den sørlige enden av innsjøen er absolutt også verdt et besøk. Men her må du være forberede på flere turister.

Planlegg ferien din i Verona og området rundt

Med Verona som base, eller som overnattingssted som del av en rundtur, får du akkurat den “smaksopplevelsen” som en tur til Nord-Italia fortjener. Fra Verona er der aldri langt til spennende utfluktsmål og opplevelser. Gardasjøen som jeg allerede har nevnt, vindistriktet Valpolicella med sine verdensberømte Amarone-viner, eller destinasjonen over dem alle – Venezia – er alle innenfor rekkevidde, noe som er greit å vite når du planlegger ferien din.

Min erfaring er at Verona er best i selskap med andre destinasjoner. Den optimale ukesturen er å bo 2-3 netter i Verona og resten av uken enten ved Gardasjøen eller i Valpolicella-området. På lengre rundreiser med flere dager til rådighet kan du lett inkludere en tur ned til Toscana, eller hva med et besøk til strendene ved Adriaterhavet?

Brenzone
Brenzone ved Gardasjøens bredder er en annen opplagt utfluktsmulighet fra Verona

Se alle hotellene og ferieboligene våre i Verona her

Mulighetene for en variert og opplevelsesrik ferie med Verona som base er mange. Og ikke glem at Italia alltid skal nytes i et rolig tempo, bestill heller en natt ekstra for å slippe å stresse deg gjennom besøket. Jeg må innrømme at det er en stund siden jeg sist besøkte min italienske favoritt og første kjærlighet. Tenk å kunne ta min nyblevne kone med hit og introdusere mine to store kjærligheter for hverandre. Et møte som kan bli både spennende og givende – Verona etterlater meg alltid både rørt og beveget.

Har du spørsmål angående ferien din i Verona?

- skriv til oss ved å klikke her eller ring oss på 239 60 873
Tagger fra artikkelen
, ,
Skrevet av
Mer fra Caroline

Min utgave av pasta pesto speciale

Dette er min egen versjon av en oppskrift på min favorittpastarett “Pasta...
Læs mere