Når er det billigst å bestille reisen med fly og hotell og evt. leiebil?

Når og hvordan finner du de billigste reisene? Her Bela Vista & SPA Hotel.

På jakt etter billige reiser? Her er mine og utvalgte kilders tips for å finne de billigste prisene til din ferie med fly, hotell og leiebil. Er du for eksempel klar over, at det er billigst å bestille tirsdager kl. 15?

Jeg får ofte spørsmålet; “Når er det billigst å bestille ferien”, og til det spørsmålet er det kun ét svar: Det handler om tilbud og etterspørsel på flybilletter og hoteller. Nå finnes det jo ingen regel uten unntak, for naturligvis handler det også om reisebyråenes innkjøp og forhandling av priser på fly og hotell, leiebil o.s.v. I dette blogginnlegget kan du lese mer om hvordan du finner billige reiser og få tips og råd til når du skal bestille din ferie.

Her er et par raske tips for å finne de billigste prisene til ferien din

 • Bestill reisen på søndagen eller tirsdagen
 • Reis på tirsdagen og spar opptil 29% på flybilletten
 • Sammenlign alltid priser hos flere
 • Unngå å reise på lørdagen hvis du skal på badeferie
 • Unngå mandag, fredag og søndag hvis du skal på storbyferie
 • Kombiner din ut- og hjemreise med forskjellige flyselskaper
 • Velg flyavganger med avreise midt på dagen
 • Skal du reise i sommerferien, så bestill så tidlig som mulig
 • Søk priser i inkognito* (privat browser)
 • Bestill din leiebil minst 3 måneder før avreise
 • Bestill ditt hotell minst 3 måneder før avreise

Prøv selv å søke etter priser på de billigste reisene med Hideaways Mange hjemmesider som har en søkemotor husker ditt tidligere besøk og hva du har søkt tidligere (via en cookie), og du kan derfor ofte oppleve at prisen stiger hvis du senere kommer tilbake og vil bestille reisen. Søk derfor priser i inkognito eller fra forskjellige ip-adresser. Bare for god ordens skyld vil jeg understreke, at vi i Hideaways naturligvis ikke benytter disse metoder. Vi er glade for alle som besøker vår hjemmeside, og prisene er alltid dagsaktuelle priser som er like for alle, uansett hvor mange ganger du titter innom Hideaways.no.

Tirsdag er den billigste dagen å reise

Søkemotoren Momondo har nettopp sendt ut en pressemelding om når det er billigst å reise, det har bl.a. Check-In, som er en hjemmeside om reisebransjen, skrevet en artikkel om. Bemerk at det her er tale om kjøp av flybilletter og ikke en pakkereise med fly, hotell og evt. leiebil eller andre tjenester. Momondo har brukt data fra alle søk, som blir foretatt i deres reisesøk, og der er det snakk om mer enn 7 millioner søk etter flybilletter, så det er enorme data.

Når er det billigst å fly?
Når er det billigst å fly?

Disse tallene viser at det ikke kun er ved å reise på tirsdagen at du finner de beste prisene. Det gjelder også, når du bestiller din reise. Disse dataene er så presise at man skal bestille kl. 15 for å få det største tilbudet av billige reiser. Årsaken til dette er at de fleste flyselskaper setter ned prisene mandag kveld eller tirsdag morgen, og dermed ”utvikler” det seg en liten priskrig mellom flyselskapene i løpet av tirsdagen. Foruten tirsdag er søndag også en god dag å finne billige billetter.

I søkemotoren på Hideaways Reiser sammenligner vi alltid prisene så du er sikker på å få den billigste prisen, og det gjelder naturligvis uansett hvilken dag du bestiller. Det er alltid aktuelle markedspriser!

Les hele artikkelen om undersøkelsen fra Momondo

I min søken etter informasjon har jeg støtt på flere forskjellige undersøkelser rundt det billigste tidspunktet å bestille flybilletter. F.eks. skriver Politiken i en annen artikkel at det er onsdag og ikke tirsdag, som er den billigste reisedagen. Felles for alle undersøkelser er tendensen at man skal reise midt i uken og bestille flybilletten ca. 2 måneder før avreise.

Les mer om undersøkelsen i Politiken

Bestill 53 dager før du skal på ferie

Igjen må jeg understreke, at vi her snakker om kjøp av flybilletter og ikke pakkereiser eller charterreiser, men det er ifølge Momondo billigst å bestille flybilletten 53 dager før avreise. Jeg har lest i mange andre undersøkelser at det generelt er billigst å bestille flybilletter 2 måneder før man reiser, så de 53 dagene passer meget bra. Igjen skal du huske på at det gjelder andre forutsetninger, hvis du skal reise i høysesongen. Setter man seg inn i tall og data, er det meget interessant, hvordan flyselskapene bruker mange ressurser på å optimere priser, det man i reisebransjen kaller revenue, og det viser hvorfor det kan være mange hundre kroners forskjell på prisene på bare få timer. Uansett hva, så gjelder det å slå til hvis man finner en god pris, for du kan være sikker på at flyselskapene justerer prisene etter tilbud og etterspørsel.

Les artikkelen fra “min by Aalborg” om dette temaet

Lørdag er den dyreste dagen å reise

Men det kommer dog an på reisemålet du skal fly til. Skal du reise på storbyferie til f.eks. Lisboa, Barcelona eller til en destinasjon med mange forretningsreisende som Frankfurt, så er mandag, fredag og søndag de dyreste reisedagene. Skal du derimot dra på ferie til de typiske reisemålene som Mallorca og Sicilia eller på charterreise, så er lørdag den dyreste dagen å fly.

Lufthavn
Lørdag er den dyreste dagen å reise

Juli og september er ikke billig

Det kommer neppe som en overraskelse for noen at sommerferien er da hvor prisene er dyrest, og det gjelder spesielt i juli måned. Mange blir dog overrasket, når jeg forteller, at også september måned er høysesong og årsaken til dette ligger i at sammensetningen av befolkningen endrer sig. Der er ganske enkelt flere som vil reise utenfor sommerferien og spesielt september er populær for kulturreiser o.s.v. da klimaet på reisemål i Sør-Europa er meget behagelig på denne tiden av året. Ja, og hvem gidder å dra på storbyferie til Roma i juli og august, hvis man altså kan unngå det!

Der er selvfølgelig også andre perioder på året hvor prisene alltid er høye, noen eksempler på dette er påsken, høstferien i uke 40, reiser over jul og nyttår og så skolenes vinterferie i uke 7 og 8. Når man søker etter priser på reiser i f.eks. høstferien og i uke 7 og 8, så behøver man dog ikke betale den høye prisen man normalt opplever hos f.eks. charterbyråene. Årsaken til dette er at hotellene ikke setter priser etter når nordmenn har ferie, for hotellene jobber jo med reisebyråer fra hele verden. Flyselskaper som SAS og Norwegian vet selvfølgelig godt, at vi i Norge har høstferie og vinterferie, og derfor er prisene normalt ikke billige hos de flyselskapene som har “base” i Norge. Men reiser du med andre flyselskap som f.eks Air Berlin eller Lufthansa, så vil prisene normalt være ganske fornuftige. Et annet tips er også å velge en hverdag i disse ferieuker, for det er ofte kun fredag, lørdag og søndag i ferieuker som høstferien, at prisene ikke er billige.

Tidligere i dette innlegget har jeg skrevet at man finner de billigste prisene på flybilletter ved å bestille ca. 2 måneder før avreise, men det gjelder ikke når vi snakker om sommerferie, andre ferieuker og generelt reiser i juli og september. Ifølge undersøkelser skal du derimot bestille din reise så tidlig som overhode mulig for at få billigste priser.

Tilbud og rabatter

Det finnes i dag et hav av forskjellige tilbud og rabatter på reiser, og jeg vil her nevne noen av de mest benyttede i reisebransjen ifølge mine erfaringer.

Rabatter

En konkret rabatt er enkel å forstå, man skal bare sikre seg at det faktisk er tale om en rabatt og ikke en rabatt på det jeg kaller en “kunstig” veiledende pris, for det ser jeg ofte at er tilfellet. Det betyr at man som kunde tror at man oppnår en rabatt, men i virkeligheten betaler man en ganske normal pris. Når alt kommer til alt handler rabatter jo om tillit til det reisebyrået du reiser med. Det vil være altfor omfattende å begynne å beskrive alle typer rabatter på billige reiser i bransjen, så jeg vil bare nevne et par stykker fra vår egen verden.

Flyplass
Det er rabatter å hente på reiser; men man skal sikre seg at de er reelle…

Bestill-tidlig-rabatt

F.eks. har vi hos Hideaways Reiser noen meget fordelaktige bestill-tidlig-rabatter, hvor hotellene gir en ekstra rabatt når man bestiller reisen i god tid. Denne rabatten er ofte ganske høy, da det har stor betydning for hotellet å få bestillingene så tidlig som mulig. Hos Hideaways har vi hotellkontrakter hvor rabatten er helt opptil 35%, som pynter fint på feriebudsjettet. Hvor tidlig man skal bestille for å få denne rabatten, er veldig forskjellig fra hotell til hotell, og blir rabatten mindre rabatten også jo tettere du kommer på reisetidspunktet. Så det beste rådet er å bestille når du vet når du skal reise, så er du sikker på å få den beste bestill-tidlig-rabatten på ditt hotell eller reise.

Bestill 7 betal 5 netter
Å bestille et visst antall hotellovernattinger og betale mindre er en vanlig rabattype. Hotellene bruker dette fordi det er billigere for dem hvis gjestene blir lengre. Da sparer hotellet penger til rengjøring, markedsføring m.m. De vanligste rabatter er ved hotellopphold på 5 eller 7 netter, altså f.eks. bestill 5 netter og betal for 4 eller bestill 7 netter og betal for 5. Det er det, man i reisebransjen kaller en “stay and pay” rabatt.

Der finnes som nevnt mange andre rabattformer; grupperabatt, barberabatt m.fl. Hos Hideaways blir alle mulige rabatter automatisk trukket fra prisen, så du alltid er sikker på å få den billigste prisen på din ferie!

Tilbudsreiser eller restplasser

Tilbudsreiser, last minute eller restplasser. Kjært barn har mange navn. Du kan være heldig og finne riktig gode tilbud på restplasser, hoppe-på-tur og siste-liten tilbud hos charterselskapene, hoteller og flyselskaper. Der er da snakk om plasser eller rom som man ikke har kunnet selge til normal pris, og som selges med stor rabatt tett på avreise. Hos Hideaways hender det nå og da at vi har restplasser, som selges med rabatt. Da vi i vår søkemotor oppdaterer flere ganger daglig fra hoteller og flyselskaper, vil du alltid få opp de billigste prisene – også hvis der er snakk om restplasser.

Kampanjer med spesialtilbud

Turistkontorer, flyselskaper og hoteller – alle lager nå og da kampanjer, hvor man kan oppnå en spesiell rabatt. Foruten disse kampanjene fra leverandørene, har mange reisebyråer også sine egne kampanjer med spesielle tilbud og rabatter på reiser. Et eksempel fra vår egen verden er en kampanje vi hadde i sommer på reiser til Madeira. Her hadde vi samlet flyselskaper, hoteller og våre lokale samarbeidspartner på Madeira, som alle ga en rabatt. Rabatten til denne kampanjen bestod dels i billige flybilletter, men også av utflukter som var inkludert i prisen og oppgradering til rom med havutsikt. Personlig synes jeg at denne formen for rabatt er god, da det virkelig gir verdi for våre kunder. Hideaways lager løpende kampanjer på utvalgte reiser og de annonseres alltid i nyhetsbrevet og på hjemmesiden.

Kundeklubber og bonuspoeng

Stort sett alle flyselskap, hoteller og bilutleie har sine egne kundeklubber hvor du kan tjene bonuspoeng. Reiser du ofte og med samme flyselskap eller bor du ofte på det samme hotellet, kan det være gode bonuspoeng å hente. Dog er det min erfaring at disse poengene først betyr noe hvis du for eksempel reiser på business class. Selv er jeg medlem av utallige lojalitetsprogrammer hos f.eks SAS og Norwegian, og selv om jeg reiser mange ganger hvert år, så har disse poengene så lav verdi at jeg aldri har brukt dem.

Jeg tittet akkurat på mine reiser de siste 12 månedene, og her har jeg reist med Norwegian 23 ganger tur/retur. Det er både korte reiser innenlands, men langt de fleste til reisemål i Sør-Europa. Status er at jeg har tjent opp poeng til en verdi av 500 kr. OK, 500,- er da mye penger, men hvis jeg lader meg påvirke av disse poengene og kanskje ikke bestiller den beste og billigste flybilletten hver gang, så får jeg jo ikke poeng. Tenk hvis jeg bare kunne spare 25 kr. på alle flybilletter jeg har bestilt hos Norwegian ved å velge et annet flyselskap, som kanskje var billigere og hadde bedre flytider, så hadde jeg tjent 575 kr. og ikke hatt 500 kr. stående i poeng som jeg kun får glede av hvis jeg benytter dem.

Fly
Det er ofte mulig å opptjene bonuspoeng gjennom bruke av kundeklubber og flyselskapenes kredittkort.

Du skal også være oppmerksom at det ofte er dyrere priser du betaler hvis du eksempelvis bestiller flybilletter eller leiebiler direkte gjennom de forskjellige leverandører eller kundeklubber. Jeg har opplevd mange eksempler på at når jeg skal bestille leiebil er min pris direkte hos flere store utleieselskapet (hvor jeg til og med er medlem av kundeklubben) høyere, enn hvis jeg bestiller bilen gjennom firmaer som CarTrawler eller Auto Europe. Nøyaktig samme situasjon har jeg opplevd hos hotellkjeder og flyselskaper!

Derfor er mine erfaringer at en kundeklubb kan være fin, men det skal være fordi medlemskapet bringer verdi og man gjerne vil motta informasjon om produkter o.s.v., ellers er det bortkastet tid. Ofte mister man penger på å jakte poenger! Jeg liker bedre at prisene er gjennomsiktige, men det er min helt personlige holdning!

Avtaler

Rabattsider er jo noe som har vunnet nordmenns oppmerksomhet og i de seneste år har det kommet flere sider som selger reiser. Noen av dem, bare for å nevne noen, er Secret Escapes og Travel Bird. Det opprinnelige konseptet var å selge overskuddsreiser fra reisebyråer, hoteller og charterbyråer med opptil 50% rabatt. Men i dag er det mange som ikke ønsker å samarbeide med rabattsider. Det betyr at enten er tilbudene man finner spesielt “fremstilt” til formålet og derved skal både reisebyrået og rabattsiden tjene på reisen, eller også lager rabattsiden selv reisene, hvor de fleste også er medlem av Reisegarantifondet. Altså er de forskjellige rabattsidene “bare” ganske alminnelige reisebyråer, som markedsfører ekstra gode tilbud med store rabatter.

Ferie
Hvis du er heldig, kan du finne et godt tilbud og dra avgårde for en billige penge, så du kan reise med hele familien

Men er det virkelig så gode tilbud? For det er altså ikke vanskelig å finne billige flybilletter og hoteller i Roma i november måned. Jeg lagde for moro skyld en søkning på Hideaways, her kan du reise til Roma med direkte fly inkl. bagasje i 4 dager og bo på et bra 4* hotel inkl. frokost, som ligger midt i sentrum (og ikke på den anden side af stazione Termini). Pris fra kr. 3.347,- og det er vel å merke den helt normale utsalgsprisen. Mitt råd til deg er å sammenligne hva du skal betale for samme produkt andre steder, når du ser et billig tilbud på en rabattside. Det er min erfaring at du ofte kan finne langt bedre kvalitet til samme gode pris! Det skal dog også nevnes at jeg nå og da mottar tilbud fra rabattsider som er virkelig gode tilbud.

Hos Hideaways tar vi gjerne utfordringen på pris og vi yter derfor naturligvis også prisgaranti på de pakkereisene som du kan kjøpe hos de forskjellige rabattsidene. Du kan lese mer om prisgaranti hos Hideaways Reiser i de neste avsnittene!

Priser leiebil

Leiebil er nøyaktig som fly og hotellpriser en jungel, og skal du leie bil i ferien, så er det absolutt ikke kun billige priser du skal være oppmerksom på. Hos Hideaways bruker vi mange ressurser på å finne de beste bilutleiefirmaene, både når det gjelder billige priser, men også i høy grad god service og kvaliteten på leiebilene.

Sådan finder du billig billeje
På alle reisemål hos Hideaways kan du leie en billig bil (det er ikke offisielt tillatt å sitte på taket av leiebilen)

Hideaways Reiser har valgt å samarbeide med Auto Europe, som er formidler av billig bilutleie og har europeisk hovedkontor i Tyskland. Du kjenner kanskje til leiebilformidlere som CarTrawler eller Holiday Autos, det er i prinsippet samme sak. Felles for alle formidlere av bilutleie er nemlig at de sammenligner priser og ledige leiebiler fra alle leiebilfirmaer som Avis, Hertz, Europcar, Interrent og SIXT, men også fra mindre kjente og lokaler firmaer som leier ut biler. Altså kan du søke etter leiebil og sammenligne hvor du får de billigste priser helt likt som du kjenner det fra søkemotorer som Momondo eller Finn. Hos Hideaways har vi i avtalen med Auto Europe sikret at alle biler som våre gjester leier, er inkl. fri kilometer, samtlige lovpliktige forsikringer og så har vi black-listet alle “bandittene” – og tro meg, dem er der mange av i bilutleiebransjen.

Du kan selv søke etter priser og sammenligne leiebiler her

Hotellpriser

Nu har dette innlegget handlet mye om hvordan man finner billige priser på flybilletter, men det er faktisk på hotellprisene at man ofte kan oppnå den største besparelsen. OK, det kommer naturligvis an på hvor lenge man skal ha ferie. Er det en storbyferie på 2-3 dager spiller flyprisen jo en stor rolle for den samlede prisen på reisen. Nøyaktig som fly og leiebil finnes det finnes det utallige sider, hvor du kan bestille et billig hotell og sammenligne priser,. Jeg nevner noen utvalgte i neste avsnitt. Hos Hideaways lager vi både egne kontrakter, men benytter også forskjellige hotelldatabaser til å innhente de beste priser.

Billige hotel priser
Hotel Relais la Tenuta del Gallo i Umbria i Italia er et hotell jeg anbefaler deg å kikke nærmere på.

Alle hoteller som du finner i programmet hos oss er håndplukkede, og vi har besøkt hver enkelt selv. Vi lager som nevnt alltid direkte kontrakter og forhandler rabatter på alle hoteller og kobler dem opp mot forskjellige databaser. I løpet av sesongen lager hotellene ofte nye tilbud og rabatter, og de blir automatisk oppdaterte i søkemotoren så du alltid er sikker på å få den billigste prisen. Flere ganger i året sammenligner vi våre hotellpriser med andre hotellpriser med andre reisebyråer og hotellsider som Expedia, Hotels, Sunhotels, Booking m.fl. som vi også sammenligner priser på hotellenes egne hjemmesider.

Les mer om uvalget av hoteller hos Hideaways

Hideaways holdning til priser og rabatter

Avslutningsvis er det kanskje på sin plass å å skrive litt om holdningen til rabatter og priser hos Hideaways, for det er vanskelig å unngå å ikke gi rabatter hvis man vil sikre seg konkurransedyktige priser. Vi ønsker, at du som gjet hos Hideaways alltid skal ha den beste dagsprisen – og den gjelder for alle. Oppnår vi rabatter hos våre samarbeidspartnere så gir vi dem videre til våre gjester og disse prisene er trukket fra de prisene du finner online. Hos Hideaways gir vi som utgangspunkt ikke ytterligere rabatt på våre reiser. Der er imidlertid unntak hvis dere for eksempel er en stor gruppe som ønsker å reise sammen, og dermed også bestiller og betaler samlet! En gruppereise er normalt med et deltagerantall på minimum 16 personer.

Prisgaranti

Der er mange som skriver at de har den billigste prisen på en reise og det gjør vi også hos Hideaways, og det er fordi vi rent faktisk mener det. Vi gir prisgaranti på alle reiser som inneholder fly og hoteller, da vi er sikre på du ikke kan finne billigere priser på våre utvalgte produkter. Bemerk at prisgarantien ikke gjelder hvis du kun kjøper eller sammenligner en tjeneste, f.eks. ‘kun fly’ eller ‘kun hotell’.

Lufthavn
Mange reisebyråer reklamerer med prisgaranti, men hva betyr det?

Eksterne kilder

Jeg har til dette innlegget brukt informasjon fra søkemotorene Momondo og Travelmarket. Dessuten har jeg lest artikler og henvist til fakta og informasjon om emnet fra bl.a. Politiken, JyllandsPosten og Børsen. Da utviklingen i reisebransjen går fort og tinge endrer seg fra dag til dag, så skal ovenstående opplysninger derfor også utelukkende brukes som inspirasjon, og jeg tar forbehold om feil og endringer.

Skal du forøvrig kun bestille en billig flybillett, så vil jeg anbefale den nye flysøkemotoren fra Google som jeg alltid selv benytter, her kan du sammenligne flypriser i hele verden. Du kan også søke billige fly på sider som Skyscanner eller MSN. Både Google og Bing innhenter informasjon fra utallige søgemotorer og flyselskap og linker til de sider, hvor du finner de billigste reisene. Merk igjen, at det er snakk om flybilletter og ikke pakkereiser med fly, hotell, leiebil m.m.

Jeg håper at informasjonen i dette innlegget har vært nyttig lesning og vil hjelpe deg med å finne nettopp den reisen som passer til dine behov og ikke minst lommeboken. Du kan se alle rejser med Hideaways her.

Har du selv tips til å finne billige reiser, så skriv gjerne en kommentar så andre lesere på bloggen kan få glede av dine erfaringer.

>> Les også om å booke en luksusferie med opphold på luksushotell her

Tagger fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Marie

Slik tolker du hotellstjernene

Du er på utkikk etter et hotell til din neste ferie, men...
Læs mere