Når er det egentlig best å reise til Italia?

Vi kan nok alle være enige om at årstiden og været har stor betydning for om vi etter endt ferie står igjen med et deilig ferieminne eller med en bitter smak i munnen. Mange kan ikke få nok sol og varme, mens spesielt småbarnsfamilier og eldre trives ofte best i mer moderate temperaturer. Storbyer og fottur oppleves også best hvis gradene holder seg under 30, mens skifolket aller helst vil ha frost i luften. Så når skal du egentlig reise – og hvor?

Sommer – vann, varme og vidunderlige utsikter

Badeferie i juli
Størstedelen av sommerens feriereiser foregår i juli – enten fordi det er nødvendig på grunn av skolebarn eller tvungen arbeidsferie, eller fordi man regner med å få det beste sommerværet i denne måneden. Fordelen med juli er da at du også kan være temmelig sikker på å få sol, varme og deilige, lune kvelder, noe som høres veldig forlokkende ut for oss nordmenn. Ulempen kan være bilkø på både motorveier og de populære kyststrekningene, samt temmelig mange turister og – for noen – for høye varmegrader.

Vil du nyte fordelene, men unngå de fleste ulempene i denne populære måneden er det en god idé å velge et feriehus som ligger litt tilbaketrukket oppe bak kystbyene hvis det er en badeferie du ønsker deg. En slik beliggenhet gir mer luft – både i forhold til temperaturer, andre feriegjester og parkeringsmuligheter. Ganske mange turister som planlegger en badeferie ser det nemlig som en fordel å bo helt nede ved havet med kort avstand til byen og dens restauranter og butikker, noe som naturlig nok kan utløse en slags “opphopning” i de mest populære kystområdene. Les mye mer om sol- og badeferie her!

De fleste som reiser i løpet av juli måned velger å dra til Nord-Italia og Toscana – både på grunn av den overkommelige kjøreavstanden fra Norge, men også fordi mange frykter de høye temperaturene i den sørlige delen av landet.

Badebugt på Sardinien
Badebukt på Sardinia

Vil du derimot gjerne oppleve en veldig varm sommer – kanskje ved en vakker sandstrand på et autentisk og kulturell reisemål – tilbys det flere direkteruter fra Skandinavia til både Sicilia og Sardinia. Les mer om strand – og badeferie i Toscana her.

Skoleferie og raskt avgårde!
Er du avhengig av barnas skoleferie og ser på gangavstand til strand og byliv som nødvendig, er det en god idé å reise så snart barna får ferie. I den siste delen av juni og den første uken i juli er høysesongen nemlig fortsatt i sin spede begynnelse, og det er derfor mer behagelig å oppholde seg ved kystene og ikke minst – på veiene! Det betyr også at du har flere ledige feriehus å velge mellom, og at du ofte kan få litt mer for pengene – selv om temperaturer og himmelfarge også i denne perioden kan betraktes som ekte sommer.

Menneskehav og masse varme
August måned i Italia kan være en fordel å unngå – spesielt hvis du vil på badeferie. Det er nemlig i denne perioden italienerne selv har ferie, og det foregår som regel ved kystene. Det betyr mange mennesker overalt og ofte høyere priser, men det er det jo noen som ikke lar seg sjenere av. Det er også på denne årstiden du kan regne med de høyeste temperaturene, noe som ikke akkurat legger opp til en storbyferie eller aktiv ferie.

Dolomitterne
Dolomittene byr på frisk bris i de varmeste sommermånedene

Passer august måned best i dine ferieplaner vil det være opplagt å velge en tur til den fjellrike delen av Nord-Italia – for eksempel Dolomittene eller innsjøene – der du noen steder kan nyte godt av høydenes svalende briser og samtidig slippe unna trengselen ved strendene.

Vår og høst – frisk luft og færre turister

Har du mulighet for å dra på ferie om våren eller høsten er det mange fordeler å nyte godt av. Det er som regel billigere enn i høysesongen, og du slipper bilkø og mange (andre) turister. Været er ofte det vi nordmenn betrakter som en deilig, varm sommer. Det gjelder i store deler av Nord-Italia – spesielt i regionen Liguria, som nyter godt av sin beskyttende beliggenhet, men kanskje enda mer i Midt- og Sør-Italia. Og kan du reise i september eller i begynnelsen av oktober er det gode sjanser for at du også får nytt flere lune kvelder.

April, mai og begynnelsen av juni er også vidunderlige måneder å reise i, men her kan du forvente friske hav-temperaturer, samt litt kjøligere kvelder og netter. Men uansett hvilken av disse månedene du velger bør både solkrem, badetøy og en varm trøye være med i kofferten.

Portofino ved Santa Margherita i Ligurien
Portofino ved Santa Margherita i Liguria

En pyjamas og et par sokker er også en god idé å pakke med seg i disse månedene – både fordi husene er dårligere isolert i Italia enn i Norge, og fordi man som regel kun sover med tepper og lakener mange steder i Støvellandet.

Sør-italiensk øy-ferie i høstferien?
Drømmer dere om å bruke høstferien sammen med barna på en tur til Sør-Italia er det fortsatt store sjanser for å kunne bade i slutten av oktober. På gode dager kan du oppleve temperaturer på helt opp til 25 grader! Du kan for eksempel vurdere en øy-tur til Sardinia eller Italias største øy Sicilia. På grunn av Sicilias størrelse kan det på denne årstiden være meget stor forskjell på temperaturene, alt avhengig av hvor på øya du befinner deg.

Min anbefaling er at du holder deg til den vestlige siden, som Castellammare del Golfo, eller den sørlige delen av øya, der byen Siracusa byr på både strand og en meget vakker historisk bydel. Les mye mer om Sicilia her, deriblant alle våre feriehus på øya, eller se våre hoteller og feriehus på Sardinia.

Vinmarker og vidunderlige viner?
Er du interessert i vin bør du unne deg selv en tur i september eller oktober, da temperaturene fortsatt er merkbart lunere enn i Skandinavia, og kanskje til og med bo på en vingård og være vitne til innhøstingen?

Langhe vindistrikt er kendt for sine fremragende vine og sin unikke vinkultur
Langhe vindistrikt er kjent for sine fremragende viner og sin unike vinkultur

Av berømte vindistrikter kan jeg varmt anbefale Langhe i regionen Piemonte, Chianti i Toscana, Valpolicella i Veneto og Franciacorta ved Iseosjøen i Lombardia.

Les vår spennende og populære artikkel “Vin: Italias hjerteblod” her og finn mer inspirasjon til en vin-ferie i Italia.

Storby, shopping og kultur?
Hvis du har tid og råd til en storbyferie i løpet av våren eller høsten – hvorfor bli hjemme? Hvem kunne ikke tenke seg å nyte solens stråler og en enkel, hjemmelaget frokostpizza – kun iført en tynn sommerjakke? Det gunstige klimaet gir også anledning til å få sett nærmere på utendørsmarkedene som Italia er så kjent for. Mangler du et par sko eller andre lærvarer er alle støvellandets storbyer leveringsdyktige og det til fordelaktige priser. Sist, men ikke minst, er de mange kulturtilbudene også mer fristende når de kan finne sted i behagelige temperaturer. Les mye mer om storbyferie i Italia her.

Vinter – snø, ski eller storby?

Og nei, jeg har ikke glemt det energiske ski-folket! Som de fleste sikkert allerede vet er uke 8 eller 9 de mest populære tidspunktene å dra på skiferie, noe som skyldes at barnas vinterferie som regel ligger i en av disse ukene.

Italien har mange gode steder at holde skiferie
Italia har mange gode steder å unne seg en skiferie

Har du mulighet for å reise en annen uke enn disse (og her oppfordrer jeg IKKE foreldre til å la barna skulke skolen), er det ofte mange fordeler som billigere priser, færre mennesker heisene og løypene, bedre flypriser, færre biler på veiene og flere ledige feriehus å velge mellom. Har du kun mulighet for å reise i uke 7 er det en god idé å være tidlig ute med bestilling av leilighet eller hotell og av eventuelle flybilletter! Les mer om skiferie i Italia her.

Interessert i flere tips til når og hvor du kan dra på ferie i Italia?

Så les min kollega Maries spennende bloggartikkel om å dra på ferie i Italia utenfor høysesongen, og få masse tips om hvilke fordeler du får hvis du reiser på de litt oversette tidspunktene på året.

Tagger fra artikkelen
, , ,
Skrevet av
Mer fra Mette Rem

To bokideer til din ferie i Italia

Kunne du tenke deg å lese en bok eller to som kan gi deg...
Læs mere