Nyt livet i Catalonia på den katalanske måten

Calella i Catalonien
Calella i Ct

Katalanere er verdensmestere i å nyte livet. De elsker storslått arkitektur, god mat og vin, poesi, litteratur og musikk. De elsker festlige lag med venner og familie, og de elsker landet sitt som har en vakker kyst, frodige fjell og ikke minst – den herlige hovedstaden Barcelona.

For sånn er katalanerne. I hvertfall om vi forteller bare  halve historien. I realiteten er katalanerne også svært flittige og ambisiøse – og dyktige. Derfor er Catalonia et av de rikeste distriktene i Spania, ikke bare økonomisk men også kulturelt. 

ferie opplever vi for det meste den livsnytende siden. Og det er vel helt i orden siden det mest sannsynlig er derfor vi reiser på tur. I Catalonia er det lett å skjemme bort sansene. Alle inn- og uttrykkene som møter oss i denne delen av Spania er nærmest endeløse. Naturen er storslagen og maten er uten sidestykke.

Naturen inspirerer

Strendene i den nordlige delen av Costa Brava i provinsen Girona smyger seg mellom klipper og utspring. Geografien veksler mellom hard stein og fin sandbunn. Det er grunnen for at det finnes så mange bukter i dette området. Her er det lett å finne et sted med fred og ro, selv om akkurat det alltid er lettere på våren og høsten fremfor midt på sommeren.

Tamariu i Catalonien
Den lille byen og bukten, Tamariu

I samme område av Catalonia ligger Figueres med det berømte Dalí-museet. Dette museet er helt enestående – faktisk tør jeg påstå at det er en stor opplevelse også om du ikke interesserer deg for kunst. Byens goriske kirke og imponerende festning, Sant Ferran, bør også sees.

Girona i Catalonien
Girona i Catalonia. Foto: Alex Alishevskikh. CC BY-SA 2.0

Som barn gikk Dalí ofte på stranden ved nærliggende Cadaqués. Dette er også et område som absolutt kan anbefales, ikke bare fordi stranden er nydelig men også fordi landskapet og naturparken Cap de Creus er enestående. Senere fikk Dalí et sommerhus i nærheten av Port Lligat, som i dag er gjort om til et museum.

Girona er ikke minst kjent for sin matkultur. Det er få andre steder hvor konsentrasjonen av Michelin-stjerner er større enn akkurat her. Blant kjennere er det ingen tvil om restaurantnavn som Sant Pau, El Celler de Can Roca og Can Fabes vekker respekt. En kombinasjon av helt ferske råvarer ok katalanernes øye for detaljer sies å være litt av hemmeligheten bak den verdenskjente kokekunsten.

Rester fra romertiden

Lengre sydover langs kysten, på andre siden av Barcelona, ligger en annen av Catalonias små perler. Det er Tarragona som under Romertiden var hovedstaden i hele dette området. Her ligger godt bevarte og UNESCO-beskyttede etterlevninger fra den tiden flere steder i byen. Det mest iøynefallende er amfiteateret som står nærmest intakt med det blå middelhavet som bakgrunn.

Terragona
Terragona i Catalonia. Foto: Massimo Frasson. CC BY-SA 2.0

Tarragona er en svært sjarmerende by med mye å by på spesielt om du er interessert i historie, arkitektur og kultur. Strendene ved Tarragonas Costa Daurada er litt bredere enn de du finner ved Costa Brava, og her er klippene stort sett byttet ut med fin gylden sand, samtidig er vannet roligere og badesesongen litt lengre.

Ikke langt fra Tarragona ligger den fantastiske fornøyelsesparken Port Aventura, som er moro for hele familien.

Men Catalonia er langt fra bare kyst. Innover i landet ligger flere bortgjemte ‘skatter’ verdt å besøke. Provinsen Barcelona har flere av dem. Byen Vic er kjent i hele Spania for sin fantastiske pølse, noe folk gjerne reiser langveisfra for å smake på. Torget i byen er svært sjarmerende og både katedralen og det romerske tempelet er severdigheter av høy kvalitet.

Les også: Fra Romernes Barcino til Catalonias Barcelona

Catalonias vakre fjellområder

I den samme delen av landet ligger benediktinerklosteret Sant Miquel del Fai nærmest hugget inn i de i de loddrette klippene. Det er et svært dramatisk syn både av natur og kultur som nærmest smelter sammen. Dette er et det nærmeste vi kommer et eventyrlandskap som tidligere lå isolert fra omverdenen.

Enda lengre inn i landet ligger provinsen Lleida med hovedbyen som har samme navn. Denne provinsen har ingen kyst men til gjengjeld har den de mest dramatiske fjellene og grenser mot det lille landet Andorra, som er et lite paradis om du er glad i avkobling, kurbad og spa.

Selve Lleida by har en en meget imponerende katedral, Seu Vella, som ligger flott til på byens høyeste ås. Det er et spesielt sted hvor det fint går an å bruke mange timer. På den samme åsen ligger ruinene av et gammelt palass og herfra er det vakker utsikt over byen.

Vall de Boí
Vall de Boí. Foto: Flickr / manuelfouce & anaramos. CC BY 2.0

I den nordlige delen av provinsen Lleida ligger området Vall de Boí, som har Europas største konsentrasjon av bygninger – spesielt kirker – i romersk stil. Dette er en flott opplevelse, noe som også er anerkendt av UNESCO og innlemmet i verdensarvlisten. Den omkringliggende naturen er like imponerende, og stedet er helt perfekt for en dagsutflukt.

Alle disse flotte stedene er med på å gjøre Catalonia til et spennende reisemål. Det er likevel den levende kulturen som virkelig gjør området spesielt. Dette oppleves særlig under festivalene og symboliseres kanskje aller best med den katalanske tradisjonen med å bygge mennesketårn – castells – hvor både individet og samarbeidet blir hylley på en fargerik og festlig måte.

 

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Catalonia

>>> Les mer om Spania

Tagger fra artikkelen
,
Mer fra Louise Laurenius

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere