One World Observatory – helt til topps i New York City

One World Trade Center New York
One World Trade Center New York. Foto: Pixabay.

Da One World Trade Center stod ferdig i 2014, fikk ikke bare New York et markant bidrag til sin allerede imponerende skyline, men også et nytt og spektakulært utsiktspunkt. På en reise til New York bør derfor en tur opp i World Trade Center-kompleksets futuristiske hovedtårn på nedre Manhatten stå høyt på listen over ting du skal oppleve i “the big apple”.

Monument og nyt landemerke for New York

Du finner observatoriet One World Observatory i 100. til 102. etasje av One World Trade Center, som med sine 541 meter er en av verdens høyeste bygninger. Fra toppen av skyskraperen, som under byggingen ble kalt for “Freedom Tower”, får du fritt utsyn over New Yorks mange andre ikoniske bygninger og Hudson-elva.

Allerede før du tar heisen opp i høyden og ser resten av Manhattans karakteristiske skyskrapere for dine føtter fra observatoriets store vinduer, er det vanskelig å ikke bli imponert over New Yorks nye landemerke. Lener du hodet tilbake når du står ved foten av det glasskledde tårnet kan synet være ganske overveldende. Selv hvis du ikke lider av høydeskrekk vil det nok kile litt i magen ved tanken på å dra helt til topps i Amerikas høyeste bygning.

One World Observatory - SkyPortal
One World Observatory. Vil du få et ekstra sug i magen kan du tre ut på det runde glassgulvet, SkyPortal, som ved hjelp av HD-bilder skaper en nervepirrende illusjon av at du svever over bakken 100 etasjer nedenfor. Foto: Aude, CC BY-SA 3.0.
One World Observatory udsigt
One World Observatory utsikt. Foto: Kai Brinker, CC BY-SA 2.0.

En totalopplevelse for hele familien

Det tar kun 47 sekunder for heisen “Sky Pod” å frakte deg helt opp til 102. etasje av One World Trade Center. Likevel har man sørget for at du ikke kjeder deg på turen opp. På skjermer vises en flott time-lapse som illustrerer utviklingen av New Yorks skyline over en periode på 500 år, altså helt fra byens spede begynnelse.

Oppe på One World Trade Centers utsiktsdekk kan du fint la tiden fly med å betrakte livet på Hudson-elva og lokalisere de andre store bygningene på Manhattan. Vil du ha litt hjelp kan du eventuelt leie en tablet (One World Explorer), som presenterer landemerkene du kan se fra One World Observatory. I tillegg til panoramavinduene inkluderer observatoriets tre etasjer også et “See Forever Theatre”, som gir deg en flott visuell introduksjon til utsikten, og en restaurant, One Dine, der du kan ta en kjapp drink eller et helt gourmet-måltid (reservasjon er nødvendig).

Du kan eventuelt også vente med å spise til du er nede på jorden igjen. Utvalget av spisesteder i den ikoniske byen er så godt som uendelig.

One World Trade Center

Med spiret sitt er One World Trade Center akkurat 1776 fot høyt. Denne høyden symboliserer den amerikanske uavhengigheten fra Storbritannia i 1776. Foto: Pixabay.

Memorial Plaza New York
På Memorial Plaza ved foten av nye World Trade Center minnes ofrene for terrorangrepet 11. september 2001. Foto: Pixabay.

Det anbefales at du setter av rundt en time til besøket ditt i selve One World Observatory. I tillegg vil jeg også anbefale å besøke det nærliggende 9/11-minnesmerket (9/11 Memorial and Museum), der historien om angrepene på World Trade Center fortelles, og de nesten 3000 menneskene som ble drept, minnes. Det er et sted som gjør inntrykk på de fleste besøkende.

Reis til New York og bo på håndplukket hotell

Vil du bo med byens beste severdigheter innenfor kort avstand når du reiser til New York? Hideaways har håndplukket New York-hoteller som ikke bare sikrer deg en god natts søvn etter en opplevelsesrik dag med sightseeing, men også ligger så sentralt at du har alle byens tilbud rett utenfor døra.

Se alle reiser til New York City med Hideaways her.

Tagger fra artikkelen
Mer fra Mikkel Houmøller

Gå ikke glipp av disse tre topp-severdighetene på din storbyferie i Wien

Wien er berømt for sine usedvanlig rike teater- og musikktradisjoner, sine mange...
Læs mere