Opplev naturparkene på den italienske Riviera

For mange feriegjester er Den Italienske Riviera et bra og billigere alternativ til sin franske nabo når det snakk om sol- og badeferie.

Men Liguria er imidlertid mye mer enn det. Her kan du oppleve eksotisk flora og fauna i naturparkene Monte Portofino og Le Cinque Terre, der du finner vinmarker i fjellskråningene, idylliske små fiskevær, storslåtte panoramautsikter, innbydende turstier og det flotte Middelhavet.

Monte Portofino Naturpark

Portofino-fjellet er 416 meter høyt og ligger som en oppsiktsvekkende halvøy langs Ligurias fargerike og dramatiske kyststrekning. Her blander avsidesliggende fjelllandsbyer seg med fasjonable kystbyer, og mulighetene for minneverdige naturopplevelser er tallrike:
– Spaser langs den vidunderlige turstien fra Camogli til San Rocco (opp trapper, varighet ca. ½ time) og derfra videre ut til kjempeklippen Punta Chiappa. Fra San Rocco er det panoramautsikt ut over rivieraen til Genova.
– For godt trente kan jeg anbefale turen fra Santa Margherita (begynner på Via Costa Secca ved byens sykehus) til San Fruttuoso (over fjellet, varighet ca. 4-5 timer) og en avslappende retur med båt. San Fruttuoso, som byr på en eventyrlig lagune med asurblått vann, en Kristus-statue 15 meter under havets overflate og et interessant kloster fra 1000-1300-tallet, kan kun nås til fots eller via vannveien.

Monte Portofino naturpark
Sandlagunen Paraggi på vei til Portofino

Se alle våre ferieboliger og hoteller ved Portofino Naturpark

Le Cinque Terre Naturpark

Cinque Terre består, som navnet betyr på italiensk, av fem små kystbyer i det aller østligste Liguria, som grenser til Toscana. Navnene er så eksotiske som Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore.

Le Cinque Terre bør besøkes om høsten, når naturens farger er overveldende og turistmassene for lengst har reist hjem. Liguria byr på et lunt klima om høsten, siden området ligger i le av Appenninene i nord.

Landskapene i naturparken Cinque Terre er fantastiske
Landskapene i naturparken Cinque Terre er fantastiske

Se alle våre ferieboliger og hoteller i Cinque Terre

Mine 3 gode råd

1. Lokaltransport
Le Cinque Terre nås best med toget, som tar ca. 1½ time fra Genova i vest eller Pisa i øst. For å komme fra by til by anbefaler jeg på det varmeste å gå – en usedvanlig tur som tar 2-3 timer avhengig av tempoet. Alle byene kan besøkes til fots på denne måten på to dager. Alternativt kan du ta toget fra by til by, noe som kun tar et par minutter. Avgangene er hyppige og ofte påfallende presise.

Vernazza, Cinque Terre, Italien
Byen Vernazza er en del av naturparken Le Cinque Terre

Monte Portofino kan besøkes fra flere sider: ta toget enten til Camogli eller til Santa Margherita Ligure. Du kan ta bussen fra Santa Margherita til Portofino (som ligger ved enden av en blindvei og besøkes best uten bil).

Havet og kystens vakre natur oppleves aller best fra båten som kjører mellom Genova, Camogli, San Fruttuoso, Portofino, Santa Margherita, Rapallo, Chiavari og Le Cinque Terre (til og med slutten av oktober).

Enda et eksempel på CInque Terres flotte natur
Enda et eksempel på Cinque Terres flotte natur

2. Følg H.C. Andersens fotspor
Midtveis mellom de to naturparkene ligger skjønne Sestri Levante med sine to laguner og et sjarmerende bysentrum. H.C. Andersen besøkte Sestri Levante på sin Italiareise i 1835, og i dag har byen en årlig tilbakevendende festival i slutten av mai tilegnet den danske eventyrforfatteren. Den ene av byens to strender, Eventyrbukten, er oppkalt etter H.C. Andersen.

Sestri Levante, Ligurien
Gå i H.C. Andersens fotspor med et besøk i Sestri Levante…

3. Besøk billedskjønne Villa Durazzo i Santa Margherita
Besøk Villa Durazzos flotte hage som er anlagt etter liguriske tradisjoner i Santa Margherita. I villaen er det adgang til et spennende museum, og hagen byr på en sjarmerende kafé og storslått utsikt over Middelhavet. Villa Durazzo, som dateres tilbake til år 1560, oser av stil og historie.

Finn reiser til Den Italienske Riviera med Escapeaway her.

Tagger fra artikkelen
, ,
Mer fra Camilla Springborg

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere