Opplev Nord-Italias herlige hager og parker

Å oppleve vakre og velpleide hager sies å ha en terapeutisk og beroligende virkning på kropp og sjel. Så hvorfor ikke kombinere dette med en tur til Nord-Italias mange herlige hager og parker i varmere strøk?

Historisk “hagesus”

Interessen for hagekunst skjøt for alvor i været på 1400-tallet da man begynte å anlegge de berømte renessansehagene i nettopp Italia. Det hele startet i de romerske og florentinske villaene – og her snakker vi ikke om eneboliger eller hager slik vi kjenner dem fra våre private hjem, men om palasslignende forhold. Man var inspirert av de klassiske idealene om orden og skjønnhet – tidligere sett i de romerske villahagene fra rundt Kristi fødsel (som man fortsatt kan se eksempler på i Pompeii) og i middelalderens klosterhager.

Ordet renessanse betyr gjenfødelse, og er betegnelsen for den kulturperioden som oppstod i Italia på 1400-tallet der interessen for å gjenskape ideene fra den klassiske oldtiden stod i fokus. Begrepet villa har man faktisk benyttet siden den romerske antikken.

Mot slutten av renessansen ble hagene enda større og fylt med fontener, statuer, trapper, grotter og mindre hagerom – alt sammen designet av hagekunstnere for å glede villaeieren, men også for å imponere besøkende. Man beholdt oldtidens symmetriske og regelmessige linjer, men da mange av hagene og parkene ble anlagt i fjellskråninger ble det i høy grad tatt i bruk terrasser – ofte med storslåtte rekkverk og søyleganger i marmor, eller lave hekker som ikke hindret utsikten over de naturskjønne omgivelsene.

Mange steder var det rikelig med vann, og det ble brukt til både fontener, kunstige fossefall og vannspeil. Og da utgravingen av de mange statuene fra Romas glansperiode gav gode muligheter for å smykke hagene med disse kunstskattene, lignet ofte resultatet mer på en kunstsamling enn en hage. I begynnelsen av denne perioden klippet man også trærne i forskjellige former, men dette fravek man fra senere. Det sies at Piro Ligerio – en fremragende italiensk hageanleggskunstner – var dem første som utførte et hageanlegg der trærne fikk lov til å vokse fritt. Dette er ganske merkverdig da “uformede” trær ikke ble normen i parker før langt ute på 1700-tallet, da landskapsstilen gjorde sitt inntog fra England. Piro Ligerios modige eksperiment foregikk ved Villa d’Este, som ligger tett på Roma.

Gjennom 1700- og 1800-tallet lot mange velstående folk fra Vest-Europa seg begeistre av Nord-Italias hagekunst (og det milde klimaet) når de, som et ledd i deres utdannelser (dannelsesreise) var på vei til Roma. Spesielt britene fikk med seg en hel del hageidéer hjem i bagasjen, og tilpasset dem til de engelske forholdene, noe som fortsatt kan sees i de engelske landskapshagene. Vi nordmenn har også latt oss inspirere av den italienske hagestilen – både i våre vakre offentlige hager og parker, men absolutt også i våre private hager, der det blant annet har blitt ganske “in” å dele opp hagen sin i mindre rom – eventuelt omgrenset av sirlig klippede hekker (hvis man altså har tid og RÅD!).

Også innenfor de botaniske hagene – med medisinsk bruk som formål – skjedde det en del i Italia. På midten av 1500-tallet ble verdens første botaniske universitetshage anlagt i Padova, med den hensikt å kunne utpeke de plantene som reelt kunne brukes som legemidler. Helt siden antikken hadde man opplevd altfor mange feil med forgiftninger til følge, og derfor så man det som en nødvendighet å prioritere denne forskningen. Mengder av fremmede planter ble fraktet til landet med skip før de ble undersøkt og eksperimentert med.

Valgets kvaler…

I Italia er det som sagt utrolig mange hager og parker å besøke, og jeg har derfor – med hard hånd og blødende hjerte – valgt ut et lite knippe grønne skatter, hvis drømmeverden jeg nå vil invitere deg inn i. Jeg har valgt å konsentrere meg om Nord-Italia i denne artikkelen, men bekymre deg ikke – det kommer en fortsettelse på bloggen som vil omhandle noen av Midt- og Sør-Italias blomstrende og botaniske perler.

Som reisende kan det også være litt av en utfordring å skulle velge mellom alle de mange mulighetene, men vil du sette sammen en ferie der park- og hagevandring står i fokus, er innsjøene – Comosjøen, Maggioresjøen og Gardasjøen – et veldig godt valg.

Comosjøen

Ved Comosjøen er det mange lekre hager å besøke, og her vil jeg beskrive noen av dem. Hvis du ønsker å overnatte ved Comosjøen kan jeg anbefale deg å besøke vår side med alle våre feriehus og hoteller her ved innsjøen.

Melzi
Villa Melzi: Parken ved Villa Melzi – i byen Bellagio – ble anlagt i perioden 1811-1815. Den er fylt med sjeldne og eksotiske planter, og bak slottet vokser store grupper av rhododendron og asaleaer. Denne parken er et tydelig bevis på at man på fornemt vis kan kombinere den engelske landskapsstilen med italienske terrasser. Parken kan besøkes hver dag fra kl. 9.30 til 18.30 i perioden fra mars til oktober.

Parken ved Villa Melzi
Parken ved Villa Melzi

Carlotta
Villa Carlotta: Ved Comosjøens vestbredde – i byen Tremezzo – ligger vakre, hvite Villa Carlotta og dens tilhørende park som er oppdelt i fire terrasser med direkte utsikt mot innsjøen. Her kan man gå på oppdagelsesferd langs de mange stiene, nyte den meget store plantesamlingen og kanskje ta seg en hvil når det plutselig dukker opp en sitteplass i det skjulte. Hagen er åpen for besøk hver dag i perioden 29. mars til 17. oktober fra kl. 9.00-18.00 og fra 13-28. mars, samt fra 18. oktober til 14. november fra kl. 10.00-16.00.

Monastero
Villa Monasteros hage: I den hyggelige byen Varenna, som ligger på innsjøens østside, ligger Villa Monastero – helt nede ved vannet og med en makeløs utsikt. Villaen var opprinnelig et cistercienserkloster, som antakelig ble grunnlagt før 1200 av en gruppe kristene. I 1569 ble det kjøpt av en adelig familie, som i 1645 forvandlet det fullstendig til en villa. Stedet har siden da gjennomgått flere restaureringer under forskjellige eiere. I dag benyttes villaen som internasjonalt konferansesenter, men det er mulig å besøke den fascinerende hagen som er anlagt på mange terrasser.

I den hyggelige by Varenna, der befinder sig på søens østside, ligger Villa Monastero – helt ned til søen og med en mageløs udsigt
I den hyggelige byen Varenna, som ligger på innsjøens østside, ligger Villa Monastero – helt nede ved vannet og med en makeløs utsikt

Her finnes det flere dekorative og arkitektoniske elementer – blant annet et vidunderlig utendørs tempel, høye sypresser, en lang rekke blomster og eksotiske planter, bueganger og hyggelige utsiktsposter, der du kan nyte fargene og duftene fra utallige klatreplanter som gror opp langs klippeveggen. Hagen er åpen for besøk hver dag i perioden mars-mai, samt oktober fra kl. 09.00-18.00 og i sommermånedene juni-september fra kl. 9.00-19.00.

Maggioeresjøen

Ved Italias nest-største innsjø – Lago Maggiore (som betyr “den store innsjø”) – er det også mange fine hager å besøke langs den 65 km lange vannlinjen. Hvis du ønsker å overnatte ved Maggioresjøen, kan jeg på det varmeste anbefale deg å besøke siden vår med alle våre feriehus og hoteller ved innsjøen her.

Taranto
Den botaniske hagen ved Villa Taranto: I utkanten av byen Verbania Pallanza, som befinner seg på den vestlige siden av innsjøen, finner du den botaniske hagen ved Villa Taranto. Blant fagfolk regnes dette sceneteppet av farger og former for å være en av de beste botaniske hagene i Europa med dens mer enn 125.000 planter og over 20.000 arter. Hagen ligger i et sterkt skrånende terreng, og er oppdelt i mindre hagerom, der man kan nyte den fantastiske utsikt. Hagen er åpen for besøk hver dag i perioden april-oktober fra kl. 8.30-18.30.

Den botaniske have ved Villa Taranto
Den botaniske hagen ved Villa Taranto

Pallavicino
Parco della Villa Pallavicino: Reiser du med barn må du ikke gå glipp av et besøk i Parco della Villa Pallavicino, som ligger utenfor byen Stresa, midt på innsjøens vestkyst. Her er det nemlig – i tillegg til alle de nydelige blomstrene og trærne – mer enn 400 dyr å kikke på! Hagen kan besøkes hver dag i perioden mars-oktober fra kl. 9.00-18.00.

Bella
Isola Bella (“Den vakre øy”) er en av Maggioresjøens store attraksjoner, som med sin historie – om den rike greven Carlo III Borromeo, som i 1632 foræret en øy til sin kone Isabella (derav øyas navn) – er som et eventyr. I 1670 startet byggingen på den bare klippeøya og forvandlet den til noe som skulle vise seg å bli berømt flere steder i verden – nemlig et overdådig barokk-palass med en tilhørende klassisk barokkhage, som i dag fremstår som en av Italias flotteste.

Med sine mange blomstrende terrasser, trapper, søyler og sirlig formede hekker er Isola Bella et klassisk og uforlignelig eksempel på 1600-tallets italienske hager, og på toppen av det hele ser du en statue av en enhjørning, som var familiens symbol. Øya har hatt det ene berømte besøket etter det andre – bl.a. av Napoleon og hans kone Joséphine de Beauharnais, samt Caroline av Braunschweig (Prinsesse av Wales). Det sies faktisk at Caroline ble så begeistret over øya at hun forsøkte å overtale familien Borromeo til å selge henne naboøya Isola Madre, men hun lyktes ikke. Både hagen og palasset er åpne for besøk hver dag i perioden april-oktober fra kl. 9.00-17.30.

Borromee
Øygruppa Isole Borromee består av 3 øyer – Isola Bella, Isola Madre, samt Isola dei Pescatori (Fiskernes øy – men også kalt Isola Superiore), som ligger i den sydvestlige delen av Maggioresjøen. Isola Bella og Isola Madre har begge mye å by på for den hageinteresserte, og du finner en fantastisk vegetasjon her takket være varmen fra innsjøen som gir milde vintre. Det er for øvrig mulig å seile hit fra byene Stresa, Verbania og Baveno.

Øgruppen Isole Borromee består af 3 øer – Isola Bella, Isola Madre samt Isola dei Pescatori. Her øen Bella.
Øygruppa Isole Borromee består av 3 øyer – Isola Bella, Isola Madre samt Isola dei Pescatori. Her øya Bella.

Isola Madre
Isola Madre er den største av de Borromeiske øyer og byr, som Isola Bella, på et flott palass og en fantastisk hage anlagt på fem terrasser – men er ikke lige prangende som Isola Bella. Øya er spesielt kjent for sine asaleaer, rhododendron og kameliablomster, og du finner ellers mange sjeldne planter og eksotiske blomster som klarer seg fint i det gunstige klimaet. I hagen beveger påfugler, papegøyer og fasaner seg fritt, og går du på tur i den pittoreske delen av parken – anlagt på 1800-tallet – ser du tydelig at man her har vært inspirert av tradisjonene fra de engelske hagene. Både hagen og palasset er åpent for besøk hver dag i perioden april-oktober fra kl. 9.00-17.30.

Gardasjøen

Også ved Gardasjøen er det pene hager å besøke, og jeg vil her beskrive én enkelt av dem. Hvis du ønsker å overnatte ved Gardasjøen bør du besøke siden vår med alle våre feriehus og hoteller ved innsjøen her. Du kan f.eks. bo på en av Gardasjøend fredelige og naturskjønne overraskelser, som du kan lese mer om her.

Sigurtà
Ved den sørlige delen av Gardasjøen – nær byen Peschiera – ligger Sigurtà-parken, som kan skryte av å romme flerfoldige små sjøer, yndige blomster og ikke minst; enormt mange kvadratmetre! Parken har åpent hver dag i perioden 7. mars til 7. november fra kl. 9.00-18.00.

Sigurtà-parken ved den sydlige del af Gardasøen nær byen Peschiera
Sigurtà-parken ved den sørlige delen av Gardasjøen nær byen Peschiera

Liguria

I den fasjonable kystbyen Santa Margherita Ligure ligger rosafargede Villa Durazzo med dens lysegrønne skodder – et fantastisk fint hus og en like vidunderlig park. Med en plassering høyt hevet over byens sentrum er både den fantastiske utsikten over Middelhavet, lyset og roen verdt å oppleve. Villaen ble opprinnelig bygget i 1678 som sommerbolig for familien Durazzo. På begynnelsen av 1800-tallet gjennomgikk stedet en rekke ombygninger, og den romantiske parken ble beriket med eksotiske planter og neo-klassisistiske statuer. Mot slutten av samme århundre ble Villa Durazzo omdannet til et “Grand Hotel” og har derfor huset mange berømte personligheter fra hele verden.

I 1919 ble parken utvidet og tilført vakre stier av nisseu – en sort og hvitt steinmosaikk som er typisk for Liguria. Både villaen og parken ble offentlig eiendom i 1973, og er nå rammen for viktige begivenheter som kongresser, kunstutstillinger, konserter, språkkurs, men også for store bryllup. Her finnes dessuten en hyggelig, liten kafé med mulighet for å nyte både den gode italienske kaffen (og kanskje en liten kake?), de billedskjønne omgivelsene, for ikke å glemme utsikten over Middelhavet.

Bak kystveiens fiskemarked fører en bred trapp opp til kirken San Giacomo Di Corte, og her oppe ligger en av inngangene til Villa Durazzo. Parken kan besøkes hver dag året rundt, og det koster ingenting. Villaen har også daglig åpent for besøkende.

Hvis du ønsker å legge din ferie til Ligurien kan du se alle våre feriehus og hoteller i regionen her.

Veneto

Har du lyst til å se verdens eldste eksisterende botaniske universitetshage, Orto Botanico dell’Università di Padova, som har stått på UNESCOs verdensarvsliste siden 1997? Da bør du ta turen til byen Padova i regionen Veneto (ca. 50 km fra Venezia). Den ble grunnlagt i 1545, og visjonen var å samle flest mulige medisinske planter fra både inn- og utland til forskningsbruk. Hagen er åpen hver dag i perioden april-oktober fra kl. 9-13 og fra kl. 15-19, samt perioden november-mars fra kl. 9-13 (stengt på helligdager).

Hvis du ønsker å dra på ferie i Veneto kan jeg varmt anbefale deg å besøke siden vår med alle våre feriehus og hoteller i regionen her.

Tagger fra artikkelen
, , ,
Mer fra Camilla Springborg

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere