Oppskrift på Pad Thai

Pad Thai
Hvordan lager du Pad Thai? Få gode råd her

Det er vanskelig å si hva en autentisk pad thai (ผัด ไทย กุ้ง สด) faktisk består av, og hvis du undersøker det innser du snart at det kan være litt av hvert. Imidlertid er det noen bestanddeler i den som alltid går igjen: risnudler, en marinade (av blant annet soya, tamarind-paste og fiskesaus), et eller to halvstekte egg, og til sist hakkede peanøtter. I tillegg inneholder den normalt forskjellige grønnsaker og en eller annen ingrediens med protein – normalt kylling eller reker, men det er også vegetariske variasjoner med tofu.

Som du skjønner er det snakk om et “gjør-som-du-vil”-prinsipp her. Det vil naturligvis gateselgeren i Bangkok som har spesialisert seg på Pad Thai, og som har solgt den dag ut og dag inn i flere år, ikke være enig i, men faktum er at vi aldri vil nå dens nivå, så da får vi bare gjøre det beste ut av situasjonen.

pad thai kvad
“Gjør-hva-du-vil”-prinsippet som gjelder når du lager pad thai …

Det som er godt med Pad Thai er at den fungerer litt som vår egen gryterett – det vil si en perfekt rett til å samle opp hva enn slags rester fra andre middager du måtte ha eller bare hva du finner i kjøleskapet. Det går utrolig fort å lage den og det ferdige resultatet er fylt med deilige smaker som tar deg på en reise til den andre siden av jorden.

Her kommer min versjon av Pad Thai, den er helt vegetarisk – men som sagt er ikke noe skrevet i stein, så tilpass oppskriften etter din egen smak. Jeg fant ikke tamarind-paste da jeg handlet så jeg tilsatte ekstra ingefær og hvitløk til marinaden for å gjøre den ekstra velsmakende – et lite tips!

Fakta

Antall porsjoner: 2
Tid: 20 minutter

Ingredienser

150 gr risnudler
1 dl edamame-bønner (skrellede)
2 dl mung-bønner
2 egg
1 håndfull fersk koriander
2-3 ss hakkede peanøtter eller cashewnøtter (saltristede)
1 ss rosépepper
1-2 ts olivenolje
Salt & pepper

Marinade
1 dryss ingefær, revet
1 fedd hvitløk, revet
1 ss soya
1 ss fiskesaus
½ ts Srirachasaus
1 ts sesamolje
½ ts sitronsaft
1 ss tahini
Salt, pepper, chiliflak

1.
Legg risnudlene i en skål. Kok opp vann og hell det over risnudlene. Tilsett salt. La det stå i ca. 8-10 minutter (eller følg anvisningene på emballasjen – nudlene skal bli bløte). Hell av vannet.

2.
Bland sammen alle ingrediensene til marinaden. Hell marinaden over risnudlene og rør rundt.

3.
Varm opp oljen i en wok. Tilsett edamame-bønner og mung-bønner. Surr dem et par minutter før du tilsetter nudlene. La det steke i et par minutter. Legg det hele til side og knus to egg. La eggene steke litt før du rører i dem og blander det hele med nudlene. Grovhakk korianderen og tilsett i woken. Krydre med salt og pepper (ikke for mye salt – marinaden og nudlene rommer allerede salt).

4.
Hell det oppi en skål og topp det med saltede peanøtter eller cashewnøtter, samt rosé-pepper.

Ønsker du å spise en autentisk Pad Thai i Thailand?

Besøk vår side om reiser til Thailand, hvor vi har samlet alle våre omhyggelig håndplukkede hoteller i byer som Bangkok og øyer som Phuket og Koh Samui.

Tagger fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Mitt liv i Gliaca di Piraino

Gliaca di Piraino er landsbyen på Sicilia der Escapeaway har sitt italienske...
Læs mere