Oppskrift på Spanakopita – gresk spinat- og fetaostterte

Spanikopita
Spanikopita er en typisk gresk terte av sprø filodeig, spinat og feta. Her får du oppskriften.

Spanakopita er en populær gresk terte som består av helt sprø filodeig med et fyll av spinat og fetaost. Du kan enkelt lage porsjonsterter, som er formet som trekanter, men har du mange middagsgjester er nok den klassiske versjonen best, hvor du baker terten i en form.

Klassisk spanakopita-fyll på sitt beste

Det klassiske fyllet i en spanakopita består som sagt av spinat og fetaost – men det er minst like viktig å tilføye masse friske urter. I denne oppskriften brukte jeg to hele bunter persille, og jeg hakket noen av stilkene også da de er fulle av smak. Du kan naturligvis også tilføye tørkede krydre som oregano og timian, hvis din spanakopita skal være en skikkelig smaksbombe!

Spanikopita
Klassisk gresk Spanakopita består av få ingredienser – men kombinasjonen er en ren nytelse.

Oppskrift på Spanakopita

Tid: ca. 1,5 timer
Antall porsjoner: 4

Ingredienser:

  • 3 ss + 1/2 dl olivenolje
  • 1 stor løk, hakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 kilo spinat, skylt og grovhakket
  • 2 bunter persille, grovhakket
  • 3 egg, lett piskede
  • 1 dl ricotta
  • 2 dl fetaost, smuldret
  • 8 filodeigsblader

Fremgangsmåte:

Forvarm ovnen til 175 grader C. Smør en ildfast form (ca 22×22 cm) med olivenolje.

Varm 3 ss olivenolje i en stor stekepanne på middels varme. Surr løk og hvitløk til de blir myke uten å få farge. Tilsett spinaten og persillen og fortsett å steke til spinaten avgir væske. Fjern stekepannen fra varmen og la blandingen avkjøles.

Rør sammen egg, ricotta og fetaost i en stor skål. Vend inn spinatblandingen.

Legg 1 filodeigsblad i bunnen av den smurte formen og pensle. Gjenta til du har brukt fire filodeigsblader (de kommer nok til å henge ut over kanten på formen).

Spre ut fyllet og brett tilbake filodeigen som henger ut over formen. Pensle med olje og gjenta samme prosess med de resterende filodeigsbladene for å lage lokket. Brett tilbake deigen som henger ut over kanten.

Bak i ovnen i 30-40 minutter til terten blir gyllen på toppen og filodeigen blir sprø. Skjær i kvadrater og server mens den er varm.

Tagger fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere