
Oppskrift: Suppe med speltkorn fra Garfagnana
Skrevet av Marie
2024-02-28
Oppskrift: Suppe med speltkorn fra Garfagnana
Vi har tatt turen til det nordlige Toscana, til det lille området som heter Garfagnana, der konseptet Slow Food stortrives. Vi har besøkt det helt unike feriestedet Il Ristoro del Cavaliere, hvor du kan møte på den hjertevarme familien Davini.
Minestrone med speltkorn en en typisk rett fra dette hjørnet av Toscana. Før i tiden spise man det fordi ingrediensene var de som var lettest tilgjengelig, samtidig som det var næringsrikt og styrkende. I dag er det et symbol på alt det man elsker å jobbe for i Garfagnana: Kvalitet og simpelhet.
Familien valgte å dele oppskriften med oss fordi de tenkte det ville være flott for det nordiske pubklikum i vinterkulden, og fordi den representerer det Garfagnana som de elsker og er så stolte av. De dyrker også selv både spelt korn og emmer, som er hovedingrediensen i suppen.
En liten tilleggsopplysning om emmer-kornet: Emmer fra Garfagnana er merket IGP (beskyttet geografisk betegnelse), fordi den blir aller best når den gror her i nordlige Toscana. Kommer du til Garfagnan i juni eller juli kan du beundre de gyldne åkerne, mens du vandrer under den blå himmelen.
Tilbredning 2,5 timer (Bønnene må settes i vann dagen i forveien, og suppen er best dagen etter)
Antall porsjoner 6
Ingredienser
- 300 g Emmer-eller spelt korn, mangler du dette kan du også bruke bygg
- 600 g poteter, skrellet og skåret i terninger
- 300 g Borlotti-bønner, settes i vann natten i forveien
- 1 gulrot, grovhakket
- 1 løk, grovhakket
- 1 stangselleri, grovhakket
- 1 hvitløksfedd
- 1 liten salvie-blad
- Litt rosmarin
- 1 stort tykt stykke italiensk lufttørket skinke (skal retten være vegetarisk utelates denne). Kan erstattes av bacon da den også tilføyer god smak
- 3 l vann
- Salt og pepper
- Extra jomfru olivenolie
Tilbredning
Med en vuggekniv, eller bare en vanlig kniv lager du en finhakket blanding av rosmarin, salvie og hvitløk. I en høy gryte tilsetter du olivenolje (i en liten espressokopp), hakket løk, selleri og gulrot, en teskje krydderblanding (hvitløk, salvie og rosmarin) og en skive skinke (denne skal så fjernes igjen, det er kun for å gi smak). Stek alt og tilføy potetene og bønnene. Smak til med salt og pepper.
Tilføy så 3 l kokende vann og la suppen lavkoke i ca. 1,5 time. Når suppen har kokt tar du skinken opp og resten blandes til en suppe. På nåværende tidspunkt tilføyer du de spelte kornene (emmer) og resten av krydderblandingen (hvitløk, rosmarin og salvie), tilføy eventuelt mer salt og pepper. Så skal suppen koke i ca. 30 minutter til, helt til kornene er ferdigkokte.
Serveringen
Speltkornsuppen er klar, men etter tradisjonens tro bør den hvile natten over. Da er den best i både konsistens og smak og er helt klar til å nytes.
Velkommen til Escapeaway
Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, Du kan i tillegg velge blant våre nøye utvalgte hoteller.
Pssst.... ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller.
Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.