Oppskrift: Suppe med speltkorn fra Garfagnana

Denne gangen har jeg tatt turen til den nordlige Toscana, til det lille området som heter Garfagnana, der konseptet Slow Food stortrives. Jeg har besøkt det helt unike feriestedet Il Ristoro del Cavaliere, hvor du kan møte på den hjertevarme familien Davini.

Minestrone med speltkorn en en typisk rett fra dette hjørnet av Toscana. Før i tiden spise man dette fordi de var de lettest tilgjengelig ingrediensene man hadde, samtidig fordi det var næringsrikt og styrkende. I dag er det et symbol på alt det man elsker å jobbe for i Garfagnana: Kvalitet og simpelhet.

Oppskriften gav de til meg fordi de tenkte det ville være flott for det nordiske pubklikum i vinterkulden og fordi den representerer det Garfagnana som de elsker og er så stolte av og fordi de selv dyrker spelt korn eller emmer, som er hovedingrediensen i suppen.

En liten tilleggsopplysning om emmer-kornet: Emmer fra Garfagnana er merket IGP (beskyttet geografisk betegnelse), fordi den blir aller best når den gror her i nordlige Toscana. Og kommer du til Garfagnan i juni til juli kan du beundre de gyldne åkerne, mens du vandrer under den blå himmelen.

Tilbredning 2,5 time (Bønner må settes i vann dagen i forveien, og suppen er best dagen etter)
Antall porsjoner 6

Ingredienser

 • 300 g Emmer-eller spelt korn-mangler du dette kan du også bruke bygg
 • 600 g poteter, skrellet og skåret i terninger
 • 300 g Borlotti-bønner, settes i vannet natten i forveien
 • 1 gullerot, grovhakket
 • 1 løk, grovhakket
 • 1 stangselleri grovhakket
 • 1 hvitløksfedd
 • 1 lite salvie-blad
 • Litt rosmarin
 • 1 stort tykt stykke italiensk lufttørket skinke (skal retten være vegetarisk utelates denne). Kan erstattes av bacon da den også tilføyer god smak
 • 3 l vann
 • Salt og pepper
 • Extra jomfru olivenolie

Tilbredning

Med en vuggekniv, eller bare vanlig kniv lager du en finhakket blanding av rosmarin, salvie og hvitløk. I en høy gryte tilsetter du olivenolje (en liten espressokopp) hakket løk, selleri og gullerot, en teskje krydderblanding ovenfor (hvitløk, salvie og rosmarin) og en skive skinke (denne skal så fjernes igjen, det er kun for å gi smak). Stek det hele og tilføy potetene og bønnene. Smak til med salt og pepper.

Tilføy så 3 l kokende varmt vann og la suppen lavkoke i ca. 1,5 time. Når suppen har kokt tar du skinken opp og resten blandes til en suppe. På nåværende tidspunkt tilføyer du de spelte kornene (emmer) og resten av krydderblandingen (hvitløk, rosmarin og salvie), tilføy eventuelt mer salt og pepper og suppen skal koke i ca. 30 minutter til, til kornene er ferdigkokte.

Serveringen

Speltkornsuppen er klar, men etter tradisjonens tro bør den hvile natten over. Da er den best i konsistens og smak og helt klar til å nytes.

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Italia

Skrevet av
Mer fra Marie B.

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere