Escapeaway official logo
Oppskrift: Tomatsaus fra Garfagnana

Oppskrift: Tomatsaus fra Garfagnana

Skrevet av Marie

2024-02-28

Oppskrift: Tomatsaus fra Garfagnana

Pommarola fra Il Ristoro del Cavaliere

Vi skal tilbake til det flotte Garfagnana i det nordlige Toscana for å titte over skuldrene til de som jobber på landstedet Il Ristoro del Cavaliere. Vi elsker dette enkle, solide kjøkkenet som er hovedingrediensen for hele Slow Food-konseptet. Gode, opprinnelige og lokale råvarer av høy kvalitet laget på en meningsfull måte i respekt for naturen og de menneskene som skal nyte maten.

Denne gangen lager vi en tomatsaus, eller du kan kalle det tilbredt tomat, som i bunn og grunn er en tomatbase som kan brukes til pasta, pizza, kjøtt og til grønnsaker. Som de sier i Garfagnana: "Barna elsker det og det varer hele året" Vanligvis fremstilles Pommarola i august når tomatene er gode og solmodne, så dette er den rette tiden, alle mødre i Garfagnana lager Pommarola akkurat nå.

Hvis du vil vite når tomatene er modne og du spør en eldre person i Garfagnana så tar de deg med i hagen og lar deg smake. Hvis det ser ut som at du spiser en frukt og hendene dine ikke blir grisete, er tomaten moden og klar til å bli tilbredt. Du kan bruke alle slags tomater, det viktigste er at de er røde, saftige og faste. Av den Pommarolaen som blir fremstilt nå i Garfagnana, så blir en del av det spist opp ferskt, og resten blir satt på glass og lagres til resten av året.

Tilbredning: 90 minutter inkl. koketid
Antall personer: 8 personer

Ingredienser:

  • 1 kg tomater – de skal være deilige røde, saftige og faste
  • 2 gulrøtter
  • 1 løk
  • 2 selleristang
  • 1 fedd hvidløk
  • 6 stilk persille
  • 1 blad basilikum
  • Grov salt
  • Chili, hvis ønsket

Tilbredningen

Hakk tomatene i store stykker. Putt dem i en høy gryte med hakket selleri, gulrot og løk. Tilsett hvitløk skåret i tynne skiver, persille og basilikum revet i stykker med fingrene og grov salt. Hvis du er glad i sterk mat, kan du tilsette litt tørket chili. Sett gryten på lav varme og la den småkoke i ca. 1 time. Jo flere tomater du bruker, jo lengre tar det å koke. Skru av varmen når tomatene har gitt ut all sin saft og de øvrige grønnsakene er blitt bløtkokt.

Ta gryten av varmen og la massen bli til purè gjennom en sikt eller lignende, til du står igjen med en flott rød væske. Hvis din pommarola er for flytende, så har tomatene enten ikke vært faste nok eller så har den ikke kokt for lenge. I begge tilfeller er det bare å putte pommarolaen tilbake i gryten og koke videre uten lokk over svak varme. La den koke inn, til du oppnår ønskelig konsistens. Nå er din pommarola klar!

Serveringen

Hvis du vil kaste deg over din pommarola med en gang, så skal den ha litt olivenolje. Hvis du derimot ønsker å konservere og lagre den, skal den settes på glass som lukkes godt. Sett nå glassene i en høy gryte og dekk dem fullstendig med vann. Sett gryten over varmen og la vannet koke opp. Glassene skal kokes i 40 minutter og all den tiden skal de stå under vann. Hvis vannet derfor fordamper, skal det helles mer kokende vann i gryten. Når de 40 minuttene har gått, skrur du av varmen og lar glassene kjøle av. Dagen etter kan du ta glassene opp. Du har nå en godt bevart og lagret tomatsaus som holder seg utrolig lenge.

Velkommen til Escapeaway

Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, Du kan i tillegg velge blant våre nøye utvalgte hoteller.

Pssst.... ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller.

Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Les mer om: