På eventyr i Sardinias nasjonalparker

Sardinia er ikke bare et herlig feriested, det er også et fantastisk naturområde. Øya er Middelhavets nest største, og omtrent en fjerdedel av øyas areal er avsatt som beskyttede naturreservater. Øyas 13 offisielle naturparker tilbyr et mangfold av landskapstyper og naturopplevelser.

Sardinia har du alle muligheter til å oppleve den ville og uberørte naturen. Ikke mindre enn 600 000 hektar på Sardinia er rene naturområder, og øya har hele tre nasjonalparker, den høyeste utmerkelsen et naturområde kan få i Italia. Les om noen av nasjonalparkene her – hver av dem har noe unikt å by på.

Nasjonalparken på Isola dell’Asinara

Asinara er en mindre ø like utenfor Sardinias nordvestlige kyst. Øya har noen unike leveområder for dyr og kan skryte av en helt enestående bestand av albino-esler. Navnet Asinara betyr noe i stil med “bebodd av esler” på italiensk.

Lokalt kalles Asinara også “Djeveløya”, da den tidligere fungerte som karanteneområde under utbrudd av store epidemier. Under første verdenskrig var øya en fangeleir, og så sent som på 1970-tallet var den et høysikkerhetsfengsel, hvor Italias sentralmakt plasserte de farligste forbryterne fra den organiserte kriminaliteten. Asinara ble gjort til nasjonalpark i 1998 for sine unike habitater og historie, og i år 2000 åpnet øya for offentligheten for første gang på 115 år.

Isola dell'Asinara
Isola dell’Asinara byr på små idylliske badebukter

Nasjonalparken Gennargentu

Gennargentu er kanskje den viktigste nasjonalparken på Sardinia og en av de viktigste i hele Italia. Parken ligger på Sardinias østkyst ved Orosei-bukten og fjellkjeden Gennargentu, og den inkluderer blant annet Sardinias høyeste fjell, Punta La Marmora.

Dyrelivet i Gennargentu er veldig rikt, og med litt hell kan du støte på flere av følgende dyregrupper; ørner, gribber, mange forskjellige gnagere og sel. Området har også arter som er endemiske for Sardinia, som for eksempel den sardinske viltkatten.

I tillegg til de tre nevnte nasjonalparkene har Sardinia ytterligere ti regionale naturparker spredt over øya. Det er alltid noe å gjøre for de naturinteresserte på Sardinia – og selvfølgelig er parkene velegnet for både fotturer og avslappende pikniker i det fri.

Bjerget Gennargentu på Sardinien

Bilde: Utsikt over fjellet Gennargentu som har gitt navn til nasjonalparken.

Nasjonalparken Arcipelago di La Maddalena

Som navnet antyder, er Arcipelago di La Maddalena en nasjonalpark ved øygruppen bestående av La Maddalena og andre småøyer utenfor Sardinias kyst. Her er det 180 kilometer beskyttet kystlinje, og parken vil snart bli innlemmet i det større marine reservatet Bocche di Bonifacio.

Det er mye vakker natur og et rikt dyre- og planteliv på øyene – også under vannet. Det er enkelt å komme til de største øyene i skjærgården, da det er bilferger til og fra Sardinia med jevne mellomrom. De mindre øyene er øde, og det er en spesiell opplevelse å besøke dem.

Maddalena øen ved Sardinien

Maddalena-øya er selve epitomet av naturlig idyll.

Finn ferien din til Sardinia her

Tagger fra artikkelen
,
Mer fra Louise Laurenius

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere