På tur ved innsjøene i Nord-Italia

De nord-italienske innsjøene er verdt et besøk uansett årstid, for deres skjønnhet kan ta pusten fra deg hele året gjennom. Men hvilken innsjø skal du velge når ferien skal planlegges? Og kan du overhodet velge mellom disse naturskjønne perlene som hver og en har så mye å by på? Salgslederen vår, Allan, har vært på rundtur til innsjøene i Nord-Italia, og han startet ved Gardasjøens sørlige bredder og endte opp ved Luganosjøen. Her er de viktigste erfaringene han tok med seg fra reisen.

Ved veis ende … og reisens start

Jeg starter historien min der jeg avslutter reisen, nemlig i Porlezza ved Luganosjøens nordøstlige bredde. Jeg har tilbakelagt noen hundre kilometer siden reisen startet i Peschiera del Garda, ved Gardasjøens sørøstlige bredde. Her sitter jeg, en klar september morgen, og tenker over de 3 dagene jeg har tilbragt ved henholdsvis Gardasjøen, Ledrosjøen, Iseosjøen, Comosjøen og nå Luganosjøen. For en tur, og for en forskjell i naturscenarier og stemninger jeg har vært vitne til underveis.

Se alle våre ferieboliger og hoteller ved Gardasjøen her

Små byer og voldsom natur ved Gardasjøens vestlige bredde

Startskuddet gikk ved Gardasjøen og dens livlige byer og fjellrike natur. Fra Peschiera i sør og opp til Tignale og Tremosine i nord har jeg opplevd fantastiske, levende byer som Peschiera og Desenzano del Garda, med den sistnevntes flotte og stemningsfulle sentrum og gamle havnepromenade.  Langs innsjøens vestlige bredde, der ruten min gikk, fant jeg en fin blanding av fredelige, elegante småbyer som Saló, Gardone Riviera og umåtelig hyggelige Gargnano, og en så voldsom og flott natur som, spesielt i området rundt Tignale og Tremosine, innbyr til en aktiv ferie med sykkelturer og turgåing på programmet. Her er det imponerende utsikter, bratte skrenter og ville utsiktspunkter som tar pusten fra deg!

Gardasøen
Gardasjøen kan besøkes hele året rundt

Aktiv ferie ved Ledrosjøen

Turen til Ledrosjøen fra Gardasjøens nordlige spiss, Riva del Garda, var overraskende kort. Etter ca. 20 minutter ankom jeg til den lille byen Molina di Ledro ved sjøens sørøstlige bredde. Byen ligger litt oppe i høyden og sprer seg ned mot innsjøen. Jeg var overrasket over hvor lite bebyggelse som lå nede ved selve innsjøen, både i Molina di Ledro og hele veien rundt vannet. Og jeg var overveldet av roen jeg fant ved Ledrosjøen, i sterk kontrast til Gardasjøens (tidvis) hektiske liv. Selve innsjøen var ikke like stor som jeg hadde forventet. Den virker veldig overskuelig, og naturen flott og rolig. Jeg fant ikke samme dramatikk i naturen her som jeg fant ved Gardasjøens nordvestlige bredde. Men flott var det, og jeg tenkte at dette stedet er perfekt for en fredelig familieferie, turgåing, bading i innsjøens klare vann, og dagsturer til den nærliggende og tettere befolkede Gardasjøen.

Se alle våre ferieboliger og hoteller ved Ledrosjøen her

Hyggelige og stemningsfulle Iseosjøen

Dagen etter gikk turen videre til den lille, overraskende intime og hyggelige Iseosjøen. Veien (ca. 125 km) dit fra Ledrosjøen var nydelig, og jeg dro bl.a. forbi Idrosjøen, som enda er en naturperle omkranset av imponerende, fjellrik natur. Jeg ankom til Paratico ved Iseosjøens sørvestlige bredde sent på formiddagen. Paratico opplevde jeg, akkurat som søsterbyen Sarnico (som kan nås til fots på få minutter via en liten bro), som liten, sjarmerende og veldig livlig – spesielt sammenlignet med Ledrosjøens ro. Hyggelig sjø-promenade, søtt historisk sentrum og vennlig, imøtekommende atmosfære.

Se alle våre ferieboliger og hoteller ved Iseosjøen her

Comosjøen – naturlig skjønnhet og eksklusivitet

Etter lunsj i solen på promenaden i Paratico gikk turen videre til Comosjøen og den lille byen Sorico ved den nordligste delen av sjøen. Veien gikk gjennom vindistriktet Franciacorta, forbi Bergamo og opp langs Comosjøens østlige bredde. Jeg overnattet i en deilig leilighet i Sorico, veldig nære byens utmerkede strand. Dagen etter, fortsatt i selskap med en strålende høstsol, gikk turen til hyggelige, lille Gravedona som fristet med sin sjarmerende promenade ved innsjøen og hyggelige historiske sentrum. Den tidlige ettermiddagen ble tilbrakt i vakre Varenna ved Comosjøens østlige bredde.

Comosøen
Comosjøen og dens flotte omgivelser

Fra Varenna – liten og fredfylt – nøt jeg den helt fortryllende utsikten over Comosjøen og dens fantastisk flotte omgivelser. Jeg nådde et høyt utsiktspunkt litt øst for byens sentrum, og synet som møtte meg var så overveldende og flott at jeg tenkte; dette må være en av Italias aller vakreste utsikter. Det blå vannet, de enorme fjellene, småbyene langs innsjøbredden. Det var eventyrlig. Deretter bar det avsted med den lille bilferga fra Varennas havn, og på under et kvarter var jeg i den fasjonable, verdenskjente perlen Bellagio, som er fullt av eksklusive butikker, innbydende restauranter og kaféer, og mange turister. Man forstår godt hvorfor turistene valfarter hit, da det er utrolig lekkert og hyggelig, og byen oser av eksklusivitet.

Se alle våre ferieboliger og hoteller ved Comosjøen her

Luganosjøen – fredfylt natur

Dagen etter gikk turen til Porlezza ved Luganosjøen. Byen er liten og stemningsfull, og den ligger knappe 10 km fra Comosjøens fasjonable småbyer og få km fra den sveitsiske grensen. Her sitter jeg altså nå og ser ut over den fredfylte innsjøen, den lille, innbydende stranden og det fjellrike landskapet, og tenker på hvor utrolig vakre og forskjellige de nord-italienske innsjøene jeg har besøkt på denne turen er.

Se alle våre ferieboliger og hoteller ved Luganosjøen her

Her er det virkelig noe for enhver smak, og til tross for innsjøenes forskjelligheter har jeg funnet en stemning og en sjarme som har appellert til meg ved dem alle, og jeg har lyst til å reise tilbake til dem alle en dag.

Har du spørsmål angående en ferie ved de nord-italienske innsjøene?

- ring oss på 23 96 08 73 eller skriv til oss ved å klikke her
Mer fra Camilla Springborg

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere