Panpepato – julekaker fra Umbria

I dag vil jeg ta deg med til den sentrale, grønne regionen Umbria, der disse tradisjonelle julekakene opprinnelig kommer fra. To av ingrediensene i småkakene er meget vanlige i Umbria, nemlig sjokoladen fra universitets- og sjokoladebyen Perugia, og den tørkede frukten.

Man finner også Panpepato på de romerske julebordene da man her har tatt oppskriften til seg som om den kom fra Lazio. Og det er egentlig ikke så rart at kakene skaper julefryd andre steder enn i Umbria, for til tross for at de ofte er relativt kostbare å både kjøpe og lage p.g.a. de mange dyrebare ingrediensene, så er de både duftmessig og smaksmessig veldig juleaktige.

Fakta:
Tilberedning: 35 min
Antall personer: 4

Ingredienser:

  • 50 gr sultana-rosiner
  • 50 gr hasselnøtter, ristede
  • 50 gr mandler uten skall
  • 50 gr kandisert frukt
  • 50 gr valnøtter
  • En liten klype salt og pepper
  • Muskatnøtt eller kanel, alt etter preferanse
  • 50 gr mørk sjokolade, smeltet over vannbad
  • 400 gr flytende honning
  • 220 gr hvetemel

Tilberedningen:
Grovhakk rosiner, hasselnøtter, mandler, kandisert frukt og valnøtter. Det kan eventuelt gjøres i en blender. Bland deretter dette med en liten klype salt, pepper og revet muskatnøtt og tilsett smeltet sjokolade og 300 gr flytende honning. Elt til sist melet inn i blandingen slik at deigen blir behagelig og fast å håndtere. Du kan med fordel la deigen hvile en stund, gjerne natten over, men det er ikke et must. Du kan også velge å forme den og så la bitene hvile en stund.

Form deretter kakene – det kan være som vanlige småkaker eller som sandwich-formede kaker, som man siden skjærer skiver av, eller som konkrete, kantede konfektstykker.

Pensle hvert stykke med honning og bag kakene i en forvarmet ovn ved 190° i ca. 15 minutter – eventuelt på 1 time ved 100°. De er ferdige når de har fått farge og har blitt harde.

Du kan eventuelt drysse kakene med melis når de er avkjølte for et snø-aktig uttrykk.

Kakene er veldig gode dagene etter de er bakt – men altså også enda senere, da de oppnår en god konsistens og kompakt smak.

Drikk dessertvin til
Servér gjerne småkakene med et godt glass passito, f.eks. den gule, umbriske utgaven Muffato della Sala, som fremstilles hos blant andet vinhuset Antinori.

Buon appetito!

Kunne du tenke deg å få flere tips om italiensk mat?

- klikk her og meld deg på vårt månedlige nyhetsbrev!
Tagger fra artikkelen
,
Mer fra Emilie Fuglsang

Prøv sjokolade-mandelkake fra Capri

Har du også drømt deg vekk til den flotte Amalfikysten og den...
Læs mere