Pisa vil sette opp et stort pariserhjul tett på det skjeve tårn

De lokale myndighetene i Pisa har planer om å sette opp et stort pariserhjul i byens historiske sentrum og kun fem minutters gange fra byens berømte kjennetegn, som på norsk er kjent under navnet Det skjeve tårn i Pisa (eller på italiensk La torre di Pisa).

Hjulet vil være nesten like høyt som selve tårnet, som er ca. 56 meter høyt, og vil bli bygget på en grunn som i skrivende stund er en parkeringsplass. I første omgang vil pariserhjulet være tilgjengelig for besøkende i en tre-måneders forsøksperiode som starter den kommende sommeren; og hvis den nye attraksjonen blir en publikums-suksess forventes det at hjulet blir en permanent attraksjon. Fra pariserhjulet vil man få en unik utsikt til både det skjeve tårn og til andre deler av det historiske sentrumet i Pisa – og man vil visstnok til og med kunne få et glimt av Middelhavets kyst, som ligger kun ca. 10 kilometer fra byen.

Pariserhjul
Verdens første pariserhjul ble bygget til verdensutstillingen i Chicago i 1893 av George Washington Gale Ferris Jr. Det var litt over 80 meter høyt og dermed høyere enn det planlagte pariserhjulet i Pisa
Campo dei Miracoli og det skæve tårn i baggruden
Campo dei Miracoli og det skjeve tårn i bakgrunnen

Det er ikke uten kontroverser og kritikk at pariserhjulet settes opp i Pisa. Tilhengere påpeker at andre storbyer rundt om i verden, som London, har hatt stor suksess med å sette opp et pariserhjul midt i sentrum av byen, mens kritikere hevder at nettopp eksemplet med Londons parisehjul “The London Eye”, som står i området mellom Westminster Bridge og Hungerford Bridge, viser at en slik installasjon passer best inn i en by-arkitektur som allerede er preget av moderne bygninger – og ikke i middelalderlige kulisser som Pisa.

Men Pisas egen kulturarvs-myndigheter har allerede gitt grønt lys til prosjektet med begrunnelsen at Pisa trenger nye severdigheter som kan tiltrekke flere turister, slik at ikke alt avhenger av byens berømte tårn, som frem til nå har vært Pisas største trekkplaster og som hvert år tiltrekker over en million besøkende til byen.

Kunne du tenke deg å besøke Pisa denne sommeren og få en tur i det nye pariserhjulet? Les mer om våre reiser til Pisa her.

Tagger fra artikkelen
, ,
Skrevet av
Mer fra Allan

Det var engang… en fin, italiensk kongefamilie

Selv om Italia har vært en republikk lenge, spøker etterkommerne av den...
Læs mere