Portugals ikoniske kremterte – pastel de nata

Pastel de Nata
Pasteis de Nata er en af Portugals mest berømte kager

Beliggenheten ved det store Atlanterhavet har gjort ferskfanget fisk til den naturlige kjernen i Portugals gastronomi. Men er du glad i søtsaker er det også mye å utforske. Den klassiske kremterten – pastel de nata – er ikke til å komme utenom og det er et ”must” på en reise til Lisboa å dra på utflukt til det monumentale og fortryllende kvarteret Belém langs Tejos bredder, og avslutte med et besøk på Pastéis de Belém.

Pastel de nata

Det var munker på Jeronimos-klostret (Mosteiro dos Jeronimos) i Belém vest for Lisboa, som bakte de første pastéis de nata (flertallsform) en gang før 1700-tallet. På den tiden brukte klostrene store mengder eggehvite som stivelse til klærne deres. De overflødige plommene ble ofte brukt til å bake brød og kaker, som munkene på et tidspunkt begynte å selge utenfor klostrene – inkludert de nå berømte pastéis de nata.

Det er ikke kun i Portugal man kan nyte en pastel de nata til kaffen. I dag kan nemlig de portugisiske kakene kjøpes i bakerier over hele verden, og de serveres på hoteller og restauranter.

Pastéis de Nata og portvin

Beléms berømte konditori

Besøker du Lisboa er det opplagt å stikke innom Portugals mest kjente konditori, Pastéis de Belém, som for mange er det eneste rette stedet å kjøpe den lekre kremterten. Men kjennere vet at dette langt ifra er det eneste bakeriet i Portugal hvor du kan få en skikkelig pastel de nata.

En hyggelige måte å komme seg til Pastéis de Belem er å ta den ca. 40 minutters lange turen med trikk nr. 15 E fra Praça do Comércio. Her kan du tilbringe hele dagen med å besøke de imponerende monumentene som Belém tårn, Jeronimus Kloster eller Karetmuseet, men også på å spasere og slappe av i de flotte hagene med havutsikt. Det er hyggelige restauranter og fortauskaféer, men det er ”Pasteis de Belem”-konditoriet, som offisielt heter ”Antiga Confeitaria de Belém”, du absolutt bør besøke for å smake deres berømte spesialitet.

Konditoriets historie

Konditoriet ligger mellom Jeronimus kloster og Belems Slott, landets presidents offisielle residens, i den travle gaten med de flotte bygningene fra 1600- og 1700-tallet med de håndmalte flisene, karakteristiske vinduene og jernbalkongene i andre etasje. Duften kan merkes utenfor, og mange smilende kunder kommer ut med en pose med hvite/blå rør i, fylt med de berømte linselignende kakene som har gledet hundretusenvis av kunder siden 1837. Mange reiser langveisfra for å kunne kjøpe disse unike kakene her.

Mange reiser langveis fra for å kunne kjøpe disse unike kakene på Pastéis de Belém. Foto: Vernaccia. CC BY 2.0

I 1834 ble de religiøse ordenene i Portugal oppløst, og deretter ble alle portugisiske klostre stengt. En måte å livnære seg på for de siste munkene og nonnene var å tilberede og selge klostrenes kaker og spesialiteter, noe jeronimus-munkene gjorde. I 1837 startet man produksjonen med en hemmelig klosteroppskrift ved det gamle sukkerraffineriet som lå ved siden av klosteret. Da lå Belém langt fra Lisboa og forbindelsen var med dampskip. Da området tiltrakk seg mange besøkende ble de smakfulle “Pastéis de Belem” raskt veldig populære.

Den hemmelige oppskriften

Oppskriften har blitt formidlet til konditorer i all hemmelighet fra begynnelsen av. Før konditoren får lov til å kjenne til den hemmelige oppskriften forplikter de seg ved å underskrive en taushetsavtale, og før man kommer dit må man ha jobbet i virksomheten i mange år – for å være sikker på at man har tillit til dem. Tilberedningsprosessen er den opprinnelige og foregår bak lukkede dører på et “Hemmelighetsverksted”, uten maskinhjelp. Alle ingredienser blir omhyggelig utvalgt, noe som gjør det mulig å bevare den høye kvaliteten og de tradisjonelle, portugisiske smakene.

En unik atmosfære

Konditoriet ser relativt lite ut utenfra, men når man er inne i butikken føler man den innbydende atmosfæren når man spaserer gjennom de store rommene med veggene kledd med opprinnelige, håndmalte fliser fra 1600- og 1700-tallet. Det dufter herlig når de firkantede, store og sorte fatene passerer forbi med varme og sprø Pastéis de Belém. Kakene spises varme og drysses med melis og kanel. De blir smart pakket inn i et spesiallaget rør som bevarer friskheten og kan tas med hjem for å oppvarmes i komfyren før servering.

Det er en særdeles stor fornøyelse å nyte Pastéis de Belém med en lekker ”Bica”.

Det er en særdeles stor fornøyelse å nyte Pastéis de Belém med en lekker ”Bica” (espresso kaffe) og vite at kakene har havnet på 15. plass på den engelske avisen “The Guardian” sin liste over verdens beste delikatesser. Det blir produsert og solgt mellom 14 000 og 20 000 kaker for dagen. Konditoriet har åpent hver dag fra kl. 8:00-23:00 (vinter) og 8:00-00:00 (sommer).

Se mer på konditoriets egen hjemmeside.

Utforsk Portugals bakerier

Kjører du for eksempel mot nord til kystbyen Nazaré, bør du unne deg en svipptur innom den litt søvnige byen Alcobaça, og prøvesmake utgaven som selges hos konditoriet Pasteleria Alcôa. Her har man tidligere vunnet en førsteplass for kaker i en landsdekkende konkurranse.

Få inspirasjon til din reise til Portugal med Escapeaway her.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye  spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

Tagger fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Marie B.

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere