Prøv juving i Garfagnana

Turgåing, ridning, sykling, ski, golfspill og kano er velkjente aktivitetsformer i storslått natur, og er da også blant de hyppigste formene for utendørsaktiviteter i Garfagnana i det nordlige Toscana. Men nå har våghalsene og de freidige fått enda en mulighet for å måle krefter med Guds vakre natur med juving. På italiensk kalles denne sportsgrenen Torrentismo og kommer fra ordene vannløp/strøm.

Det går i all sin enkelthet ut på å rappellere, klatre og skli gjennom rennende vann iført våtdrakt og med klatreutstyr som hjelpemiddel. Det krever ingen ekstraordinære egenskaper i klatring eller denslags, men du skal have mot og lyst … til å bli våt. Ellers er det både for høy og for lav, ifølge en arrangør.

Bjerge ved Garfagnana
Naturen ved Garfagnana er overveldende…

I Garfagnana betyder vannløp flotte fossefall som brusende kaster seg nedover klippesidene; renner i bunnen av to klippevegger (et juv) som nesten lukker seg over deg som en grotte; eller glir majestetisk ned en klippeoverflate som med tiden har blitt delvis hulet ut og skarpe hjørner har blitt avrundet slik at strømmen og klippeflaten fungerer som en rutsjebane. Det er med andre ord lek i usedvanlig vakre og naturlige omgivelser. Og de verdenskjente stedene du helst skal besøke i Garfagnana, er Marmitte dei Giganti og Orrido Botri. Her støter du på landskapsmessige fenomener der det ofte er vannløpene i dalene som er arkitektene bak de ubeskrivelige landskapsformene som juv, kløfter og såkalte jettegryter. Garfagnana stiller med andre ord med en uforglemmelig opplevelse for dem som tør. For begynnere er Forra dell’Ania og Rio Selvano begge opplagte steder å starte sitt juving-eventyr, og du kommer til å sitte igjen med uforglemmelige minner om de naturlige rutsjebanene.

Les også vår spennende artikkel om Garfagnanas friske fjelluft, ro og hjertelighet her

Se alle våre ferieboliger og hoteller i Garfagnana her

Tagger fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Caroline

Min utgave av pasta pesto speciale

Dette er min egen versjon av en oppskrift på min favorittpastarett “Pasta...
Læs mere