Reis til Kroatia og opplev landets hemmelige øyer

På en reise til Kroatia møter du noe av det flotteste naturen har å by på. Foto: Hideaways

Kroatia har utviklet seg mye som reisemål de siste par tiårene. Tidligere har det blitt sett på som det forholdsvis stille og litt mer prisvennlige alternativet til Italia. I dag summer det av feriegjester i store deler av landet som vi i Escapeaway ikke nøler med å beskrive som et av de vakreste vi har besøkt.

Les om reiser til Kroatia med Escapeaway

Kroatia er Europas oase

Hvis du har lyst til å nyte et fredelig paradis på en strand hvor du ikke må slåss med andre feriegjester om plassene i sola, så kryr det av muligheter i Kroatia. Landets blendende flotte kystlinje er nemlig rik på eksotiske småøyer og diskrete strender.

La meg starte med å introdusere deg for den lille øya Lopud. Min kollega, Marie, har besøkt Hotel Lafodia på Lopud og er ikke alene om å falle pladask for dette miniparadiset, som er fylt til randen med flotte trær og omgitt av krystallklart, turkis badevann. De fornemste har lagt sin elsk på Lopud i flere århundrer, og øya ble brukt som weekend-getaway for Dubrovniks aristokrater på 1600-tallet.

Kirken på den lille bounty-ø Lopud, hvor du kan holde ferie langt fra alting i Kroatien. Foto: Hideaways

Foto: Øya Lopud er et helt hideaway i seg selv. Her ser du øyas lille kirke.

Lopud: Robinson Crusoe tett på byen

I dag behøver man heldigvis ikke å være adelig for nyte ferien på Lopud, og de siste årene har øya så smått blitt (gjen)oppdaget som det perfekte stedet å leke Robinson Crusoe – men i litt mer komfortable former enn i boken om den skipbrudne mannen. Samtidig som du føler deg hensatt til din egen, private øy når du ligger på en av Lopuds strender og hører palmesuset i den lette havbrisen, er Dubrovnik kun en halvtimes seilas unna. Den vakre gamlebyen, hvor de kulturelle og historiske opplevelsene nærmeste står i kø, kan du altså enkelt besøke når du ønsker å supplere øy-livet med litt by-stemning.

På Lopud får ordet avkobling en helt ny betydning. Det er ikke så mye annet å gjøre på denne bilfrie øya enn å gå avslappende spaserturer på de støvete stiene mens du plukker viltvoksende fikener underveis. Du kan selvfølgelig også ligge på stranden eller balkongen med en god bok, eller studere de aristokratiske villaene som titter frem mellom palmer, furutrær og sypresser. Øya byr dessuten på et par gode restauranter, samt gode muligheter for å snorkle eller dyrke andre former for vannsport.

Pool, palmer og havudsigt på Hotel Lafodia, hvor du kan holde ferie med Hideaways. Foto: Hideaways

Foto: På Hotel Lafodia på Lopud kan du nyte havutsikt fra bassenget – og som du kan se er ikke havet langt unna heller, hvis du skulle få lyst på en dukkert i naturens eget basseng i stedet 🙂

Vis: Femstjerners mat på fjern og forlokkende øy

Klippeøya Vis utstråler noe mystisk og forlokkende når du kommer seilende og ser den stige opp av havet som en kongekrone av klippetopper. Her befinner du deg på øya som ligger lengst fra den kroatiske kysten, og du kan se frem til svømmeturer i eventyrlig klart og rent havvann, utforskning av grotter, og fotturer i øya ville, frodige innland. Noen sammenligner øya med Capri utenfor Sør-Italias kyst – men på Vis er du fri for masseturismen som kjennetegner den flotte, italienske øya.

Kroatien er et fantastisk ferieland. Vandet er så klart, at man har svært ved at tro sine øjne. Foto: Hideaways

Foto: Begrepet “klart badevann” får en helt ny betydning når du reiser på ferie til Kroatia.

Men at du befinner dig langt fra fastlandet betyr ikke at du må leve primitivt, eller si fra deg det beste av det beste Kroatia har å by på – nemlig maten. Du finner en skattkiste av fine restauranter på Vis, og skulle det være opptatt på de mest kjent av dem (som Vila Kaliopa), er det ingen grunn til å fortvile. De lokale, mindre restaurantene byr alltid på lekre fiskeretter tilberedt på dagens fangst, og akkompagnert av lokal hvitvin. Kroatisk vin er fremragende, og min kollega Marie er også full av lovord om kroatisk gastronomi.

Vis kryr av historiske minnesmerker fra de mange imperiene som har gjort seg gjeldende på øya. Greske og romerske mosaikker, venetianske villaer og gamle fort bygget av østerrikere og briter, er med på å gjøre øya til et sted med en svært levende historie.

Det vrimler med øer i Kroatiens hav. Her ser du Miljet, ikke langt fra Dubrovnik. Foto: Hideaways

Foto: Man får nesten lyst til å bokstavelig talt hoppe fra øy til øy, ikke sant? Panorama over øya Miljet, som har ubebodde småøyer langs kysten.

Der er flere andre øyer enn sjarmerende Lopud og majestetiske Vis utenfor Kroatias kyst hvor du kan leve drømmen om en (nesten) øde øy langt fra masseturismen. Jeg kan blant annet nevne forførende Miljet, ikke langt fra Dubrovnik, og den dramatiske klippeøya Pag i Nord-Dalmatia.

Jeg skjønner godt om du har fått lyst til å utforske denne eksotiske siden av Kroatia 🙂 Kroatia har i tillegg mye annet å by på enn øy-liv. For eksempel historiske Dubrovnik, hvor du blant annet kan bo på luksuriøse The Pucic Palace i gamlebyen.

Tagger fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Puk Magnussen

5 drømmestrender i Europa du enkelt kan reise til

Vi er mange som drømmer om hvite sandstrender med krystallklart vann. Det...
Læs mere